Sport kort

In deze vaste maandelijkse rubriek korte stukjes over de in de afgelopen periode geleverde prestaties of ander belangwekkend nieuws. Aangesloten secties, organisaties of licentiehouders kunnen voor deze rubriek teksten en foto’s aanleveren bij de KNAF of Autosport.nl: redactie@knaf.nl of info@autosport.nl.

Mitchel van den Brink vierde in Dakar

Mitchel van den Brink vierde in Dakar

Mitchel van den Brink heeft niet alleen de finish van de Dakar Rally gehaald, het net 21 jaar geworden TeamNL-talent legde daarbij in het klassement van de trucks ook nog eens beslag op een prachtige vierde plaats. Een geweldige prestatie van onze jonge landgenoot.

Er was bij de trucks nog veel meer Nederlands succes in deze 45ste editie van de Dakar Rally. De overwinning ging namelijk naar Janus van Kasteren. De rijder uit Veldhoven is daarmee na Jan de Rooy, Hans Stacey en Gerard de Rooy (twee keer) de vierde landgenoot die het truckklassement op zijn naam weet te schrijven. Met Martin van den Brink, de vader van Mitchel, ging ook de derde plaats in het truckklassement naar een Nederlander.

Weinig geluk voor Nederlanders in Daytona

Weinig geluk voor Nederlanders in Daytona

Met nog niet eens zo lang te gaan leken er bij de fameuze Rolex 24 At Daytona nog diverse Nederlandse rijders serieus kans te maken op de overall zege, dan wel een overwinning in hun klasse. In de slotfase ging het echter voor diverse landgenoten mis, waardoor alleen Renger van der Zande met een derde plaats algemeen en eenzelfde klassering in de GTP-klasse op het podium mocht plaatsnemen.


In de Ganassi-Cadillac reed Van der Zande, die de auto deelde met Sébastien Bourdais en Scott Dixon, geruime tijd aan de leiding. In de slotfase bleken de Acura’s echter met name in de rechte lijn toch een stukje sneller waardoor de Nederlander genoegen moest nemen met de derde plaats.

In de klasse LMP2 leek Job van Uitert in de TDS-Oreca, die hij deelde met Giedo van der Garde, Josh Pierson en François Heriau, met nog een halfuur te gaan op weg naar de overwinning. In een duel om de leiding met Ben Hanley spinde Van Uitert echter, waardoor hij zoveel tijd verloor dat de equipe met een vierde plaats in de LMP2-klasse net buiten het podium viel. Al in een heel vroeg stadium van de race zag Rinus van Kalmthout zijn kansen op een topklassering vervliegen. De Nederlander bracht de TDS-Oreca op plek één in de LMP2-klasse na drie uur richting de pits, toen even later zijn teamgenoot Steven Thomas crashte. Het team bracht de auto na een langdurige reparatie nog wel terug op de baan, maar besloot uiteindelijk de Oreca definitief in de pits te parkeren. 

Ook in de GTD klasse zag een Nederlander in het laatste kwartier van de 24-uur de kans op een zege in rook opgaan. Bij de laatste herstart werd de op een tweede plaats in zijn klasse rijdende Winward-Mercedes van Indy Dontje, met op dat moment achter het stuur Philip Ellis, geraakt door een andere deelnemer, toucheerde de muur en strandde met een gebroken ophanging.


In de klasse LMP3 behoorde Glenn van Berlo tot de favorieten. De Riley van de Nederlander werd echter al vroeg in de wedstrijd geplaagd door motorische problemen waardoor zelfs een redelijke klassering er niet in zat. In deze klasse kende ook Tijmen van der Helm de nodige problemen. Door echter samen met teamgenoten Til Bechtolsheimer, Luca Mars en Mason Filippi stug door te rijden wist de JDC Miller Motorsports-Duqueine toch nog als vijfde in de klasse de finish te passeren.


Door een ongunstige ‘balance of performance’ wist Kay van Berlo in de Kellymoss with Riley-Porsche 911 GT3 R, die hij deelde met Alan Metni, Jaxon Evans en Julien Andlauer, al bij voorbaat dat hij kansloos was voor een topklassering in de GTD-klasse. De Porsche legde na 24 uur beslag op een 16de plaats in zijn klasse. Ook Jeroen Bleekemolen werd geplaagd door de ongunstige ‘balance of performance’. De routinier zag zijn race al in een vroeg stadium eindigen toen de Kellymoss with Riley-Porsche op de baan stil kwam te staan met een technisch probleem.

FIA introduceert Internationale Kart Ranking

FIA introduceert Internationale Kart Ranking

De FIA heeft per 1 januari van dit jaar een Internationale Kart Ranking geïntroduceerd. Deze IKR is een geautomatiseerd systeem dat openstaat voor alle coureurs die in het bezit zijn van een door een FIA-erkende ASN afgegeven licentie en die deelnemen aan kartwedstrijden.


De IKR kent een algemeen klassement en sub-klassementen en is vergelijkbaar met het bekende ATP-tennisklassement. Deze rangschikking geeft een overzicht van de prestaties van een coureur, ongeacht de (CIK-FIA erkende) categorie waarin hij of zij strijdt. Het systeem biedt straks meerdere classificatiemogelijkheden op basis van criteria als leeftijdsgroep, nationaliteit, type evenement, etc.

De IKR geeft ook inzicht in de progressie van een rijder gedurende het seizoen. Het kan daarnaast ook rijders onder de aandacht brengen die goede resultaten behalen in andere grote evenementen dan die van de FIA Karting. 

        

Voor de volledige (Engelse) tekst van de introductie van de Internationale Kart Ranking, klik hier:  

Introductie

Op de IKR van 31 januari was de 10-jarige Dean Hoogendoorn met een achtste plaats algemeen en vierde plaats bij de Mini’s de hoogst geklasseerde Nederlander. Voor de ranglijst, klik hier:

Ranglijst

Rinus VeeKay in docu op Amazon

Rinus VeeKay in docu op Amazon

Een bijzondere mijlpaal voor Rinus 'VeeKay' van Kalmthout. Op 10 februari gaat er een driedelige IndyCar-documentaire rondom zijn raceleven in première. In opdracht van Amazon Prime Video heeft Villain Studios de Nederlander in de voorbereidingen op en de deelname aan de Indianapolis 500 van 2022 op de voet gevolgd.

“Dit is een ontzettend professionele documentaire. Ik ben Amazon erg dankbaar dat ik het onderwerp mocht zijn.  Het is een behoorlijk traject geweest voor de zeer kundige mensen van Villain Studios om dit alles op beeld te krijgen, maar ik vind dat ze geweldig werk hebben geleverd. Voor mij was dit iets nieuws. Ik ben inmiddels gewend geraakt aan de omgang met de media, maar het is wel heel speciaal om door een hele filmcrew gevolgd te worden. Ik juich het natuurlijk enorm toe dat Amazon Prime Video de NTT INDYCAR Series onder de aandacht brengt. Ik voel me vereerd dat ik als ambassadeur van de Benelux die prachtige raceklasse mag vertegenwoordigen”, aldus een enthousiaste Van Kalmthout vanuit Amerika.


 De driedelige IndyCar-documentaire VeeKay gaat zoals gemeld op vrijdag 10 februari in première en is alleen te zien via Amazon Prime Video.

Laurens van Hoepen wint bij debuut in Nieuw-Zeeland

Laurens van Hoepen wint bij debuut in Nieuw-Zeeland

Laurens van Hoepen heeft indruk gemaakt door bij zijn debuut in het Castrol Toyota Formula Regional Oceania Championship niet alleen drie keer naar het podium te rijden, maar ook meteen de 67st New Zealand Grand Prix op zijn naam te schrijven.


De New Zealand Grand Prix op Hampton Downs Motorsport Park was de vierde ronde van het Formula Regional Oceania Championship. Voor de 17-jarige Van Hoepen betekende het echter zijn debuut in de serie. De jonge Nederlander die in 2022 de overstap maakte van de karting naar het Formula Regional European Championship by Alpine gaf in de kwalificatie meteen zijn visitekaartje af door voor zowel de eerste race van het weekend als race nummer drie, de eigenlijke 67th New Zealand Grand Prix, naar poleposition te trainen.

Van Hoepen liet zich bij de start van race één verrassen door de beter wegkomende Kaleb Ngatoa en passeerde als tweede de finish. Door de reversed grid voor race twee moest Van Hoepen daarin vanaf plek zeven beginnen maar wist met een aantal fraaie inhaalacties op te klimmen naar plek drie. In de afsluitende race van het weekend, de prestigieuze 67th New Zealand Grand Prix werd Van Hoepen bij de start gepasseerd door Louis Foster. Na een paar bochten wist de voor M2 Competition uitkomende Nederlander de Brit echter alweer te passeren om vervolgens soeverein naar de zege te rijden. Op het podium kreeg Van Hoepen de fraaie New Zealand Motor Cup Trophy overhandigd.

Van Hoepen is overigens niet de eerste Nederlander die de New Zealand Grand Prix op zijn naam schrijft. In 2018 was het Richard Verschoor die er met deze prestigieuze overwinning vandoor ging. Andere winnaars uit het recente verleden zijn onder andere Lance Stroll, Lando Norris, Jehan Daruvala en Liam Lawson. Het Castrol Toyota Formula Regional Oceania Championship heeft komend weekend zijn laatste ronde van drie wedstrijden. De titelstrijd wordt aangevoerd door Charlie Wurz.


Overigens maakte Van Hoepen kort voor zijn vertrek naar Nieuw-Zeeland bekend dat hij net als in 2022 ook dit seizoen uitkomt voor ART Grand Prix in het Formula Regional European Championship by Alpine.