Sinds hij in 2020 voorzitter van de KNAF Sectie Karting werd, is er veel op Roman Caresani af gekomen. De geboren Oostenrijker heeft een duidelijke visie op de toekomst van deze tak van sport in Nederland. “Er is teveel versplintering. Dat moet anders.”
Roman Caresani met zijn zoon Colin
Roman Caresani, 57 jaar, sinds 1986 woonachtig in Nederland en verdienstelijk skiër, voelt absoluut niet de behoefte om kwaad te spreken over het eerdere bestuur van de Sectie Karting. Daar was volgens hem namelijk nauwelijks sprake van. Enige grip op de kartsport als geheel ontbrak. Hij formuleert zijn bevindingen als volgt: “We troffen onvoldoende structuur aan. Karting is een sport die gepaard gaat met veel emotie; kampioenschappen vechten elkaar onderling de tent uit. Iedereen deed zijn eigen ding, zonder dat er enig verband bestond. Dat nota bene terwijl het aantal licentiehouders het afgelopen jaar met 35 procent toenam. Deze sport verdient het om fatsoenlijk bestuurd te worden. We bevinden ons nu eindelijk in het stadium waarin iedereen weer met elkaar om de tafel wil. Het voorkomen van verdere versplintering geldt als prioriteit voor de KNAF.”
Er bestaan momenteel acht verschillende kartkampioenschappen die onder toezicht van de nationale autosportbond vallen: het Chrono NK 2-takt en 4-takt, de C-Point IAME Series, het NK Huurkarts, de Tillotson T4 en Tillotson Free-klassen, GK4 2-takt en 4-takt en tenslotte BEKC Endurance. Meer dan genoeg, zo stelt Caresani. “Daarnaast kennen we nog verschillende andere competities en die mogen er ook best zijn, maar we willen binnen de KNAF een structuur aanbrengen waarbinnen in principe iedereen terechtkan. Dat vraagt om regels en die hebben we geprobeerd te stroomlijnen. Nu het aantal mensen dat de kartsport beoefent snel toeneemt, is het een goed moment om de scheidslijn tussen de clubkampioenschappen en de NK’s wat op te trekken. Bij de Nederlandse kampioenschappen leggen we de lat voortaan wat hoger: daar stellen we vanaf heden een EU- in plaats van een clublicentie verplicht.”
Caresani ziet graag dat vaders hun kinderen begeleiden, maar laat zelf het sleutelwerk aan de professionals over: “Ik heb twee linkerhanden.”
Dan de terugkerende kwestie rondom de circuits. “Nederland telt in feite maar twee banen waar je altijd met tweetaktkart kunt rijden, namelijk Berghem en De Landsard. Elders is dat beperkt. Daardoor zie je dat veel klassen uitwijken naar Duitsland en België, maar dat brengt extra kosten met zich mee en niet iedereen heeft de tijd om een heel weekend vrij te maken voor een race. Het is dus zaak de agenda’s naast elkaar te leggen en te kijken wie waar kan rijden. Daarnaast hebben we in Nederland zestien kartbanen gekeurd en van een officieel KNAF-certificaat voorzien. Dat moet in de toekomst het organiseren van wedstrijden en kampioenschappen makkelijker maken.” Die keuring gebeurt niet alleen op basis van de baan en eventuele geluidsnormen. “Het gaat om veel verschillende aspecten. Is er een AED aanwezig? Hoe staat het met de veiligheidsvoorzieningen? Biedt de paddock genoeg ruimte?Geen onredelijke eisen, maar je moet al die dingen wel in kaart brengen. Gelukkig zijn nu vrijwel alle buitencircuits in Nederland KNAF-gecertificeerd.” Dat brengt mogelijkheden voor zich mee om bepaalde klassen vaker te laten rijden op wat Caresani ‘de onbekendere kartbanen’ noemt. “Oldenzaal, Eefde, Vledderveen, Pottendijk, Zwolle: prima accommodaties, die graag een kampioenschap onder de vlag van de KNAF willen huisvesten.” De landelijke bond zorgt bij al die evenementen voor de marshals en de wedstrijdleiding.
Als voorzitter van de sectie karting heeft Roman Caresani een dankbare klus voor zich liggen.
Onvermijdelijk is volgens Caresani het door de FIA uitgerolde duurzaamheidskeurmerk, waaraan ook de kartsport dient te gaan voldoen. “Als we willen overleven, dan moet dat gewoon. De klassieke foto van een startveld met een blauwe tweetaktwalm erboven vormt geen goed uithangbord voor de kartsport. Daarom zijn we volop bezig met bio- en synthetische brandstof. Ook elektrisch karten, of je het nou wilt of niet, heeft de toekomst. Zelf denk ik trouwens dat die werelden prima te verenigen zijn. We moeten wel, want op een gegeven moment komt die wetgeving sneller dan je denkt. Als je dan achteraan in de rij staat, kun je de winkel wel sluiten. We gaan niet met onze kop in het zand afwachten tot de kartsport straks misschien wel verboden wordt, we denken liever mee.” Ook op organisatorisch niveau werkt de KNAF aan een duurzaamheidsslag. “Simpele dingen: moet je de uitslagen in honderdvoud uitprinten? Natuurlijk niet; je kunt ze digitaal verspreiden. Hoe worden gebruikte banden afgevoerd en gerecycled? Hoe gaan kartbanen om met hun afvalstromen? Daar valt veel winst te boeken.”
Volgens velen rijzen de kosten van het karten de pan uit. Laat dat nu een aspect van de sport zijn waaraan de KNAF haar vingers niet wil branden. “Het klopt dat er veel geld in omgaat, vooral bij de tweetaktklassen, maar je ziet ook een tegenbeweging. We hopen dat dit zichzelf reguleert, want het is niet aan ons om een budgetplafond of iets dergelijk in te voeren. Als we dat zouden doen, krijgen we de teams over ons heen, want dan komen we aan hun verdienmodel. Tsja, als papa of mama genoeg geld heeft, kan een jonge karter met tien nieuwe sets banden eindeloos gaan testen bij een professionele renstal en vervolgens misschien wel winnen. Ik zou beginnende karters trouwens van harte aanbevelen om te trainen met oud rubber, want daar leer je veel meer van. En de teams? Het liefst zie ik jongens en meisjes die samen met papa naar de races komen, met de kart op een aanhangertje. Ik wil de tijd niet terugdraaien, maar dat is wel het DNA van onze sport.”
Caresani stipt nog iets belangrijks aan. “Vergeet niet dat je te maken hebt met kinderen. Die gaan alleen door met karten als ze er plezier aan beleven. Dat verliezen mensen weleens uit het oog.” Om die reden heeft de KNAF een paragraaf in het reglement laten opnemen met gedragsregels in de sociale media. “Het klinkt extreem, maar het is echt nodig om daar wat meer toezicht op te houden. Je ziet echt vaders die ’s avonds na een race online met modder beginnen te gooien naar de concurrent van hun kind. Dat gaan we monitoren en wie zich misdraagt, mag zich komen melden. Ook op de baan moeten mensen zich fatsoenlijk opstellen. Ik wil geen schreeuwende ouders zien. Je mag de gevolgen van zulk gedrag niet onderschatten. Elke sport kan eraan kapotgaan als de sfeer is verziekt.”
Meer informatie: www.knaf.nl/disciplines/karting
Wil jij ook op de hoogte blijven van al het laatste nieuws op het gebied van autosport? De Start '84 biedt exclusief voor KNAF licentiehouders een abonnement met korting aan! Dus waar wacht je nog op? Via onderstaande link kun je deze bestellen.