Het Concours d'Élégance Paleis het Loo werd dit jaar gehouden van vrijdag 29 juni tot en met zondag 1 juli. Tegen de achtergrond van de monumentale stallen van het paleis liet ook Renault zich van zijn historische kant laten zien met tal van bijzondere modellen uit 120 jaar geschiedenis.
Klik hieronder op de vier foto's voor een complete indruk.
Liefhebbers van klassiek, gemotoriseerd erfgoed konden dit jaar maar liefst drie dagen in de tuin van Paleis het Loo genieten tijdens het jaarlijkse Concours d’Élégance. Waar voorheen alleen het weekend voor het spektakel was gereserveerd, startte het evenement nu al op vrijdag 29 juni om 12.00 uur. Uiteraard was al het fraais ook op zaterdag 30 juni en zondag 1 juli te bewonderen.
Eind vorig jaar is begonnen met een ingrijpende restauratie van Paleis het Loo. Dat betekende dat het Concours d’Élégance Paleis het Loo dit jaar en ook de komende jaren zal plaatsvond tegen de achtergrond van de prachtige stallen direct bij de entree. Meteen bij binnenkomst werden bezoekers ondergedompeld in een sfeer van weleer.
Alles in het teken van klassiek vervoer, want naast honderden fraaie personenauto’s waren er ook tal van andere voertuigen te zien, zoals de zeer populaire foodtrucks op basis van oude bestelauto’s. Onder die laatste categorie bevond zich een aantal Renaults.
Renault zelf was inmiddels traditioneel aanwezig met een prachtige presentatie waar deze keer vooral aandacht werd gevraagd voor 120 jaar Easy Life. Het is precies 120 jaar geleden dat Louis Renault zijn eerste voiturette construeerde. Daarmee behoort Renault tot de oudste automerken ter wereld die nog steeds bestaan.
Easy Life staat bij Renault voor auto’s die het leven van alledag prettiger en comfortabeler maken. En daarvan heeft Renault tal van voorbeelden. Denk vooral aan de functionele auto’s uit de jaren zestig en zeventig waarmee het merk niet zelden een trend wist te zetten. Op het Loo werd onder meer een hele vroege Renault 4 getoond en ontbraken toppers als de grote Renault 16 en de slimme Renault 5 niet.
De Renault 8 vertegenwoordigde de generatie van daarvoor. De meest populaire Renaults hadden vanaf de komst van de 4CV direct na de Tweede Wereldoorlog de motor achterin en aandrijving op de achterwielen. Daarom was ook een Dauphine te zien, in dit geval een Amerikaanse versie met Ferlec half-automaat. En om dit gedeelte van de historie elegant te omlijsten een sierlijk gevormd Floride S cabriolet.
De historie van Renault gaat terug tot in 1898. Een representant van het prille begin is het type B uit 1900, dat logisch op het eerste type A uit 1899 volgt. Dit type B is bovendien de allereerste Renault met een gesloten carrosserie. Van het originele type, waarvan er maar heel weinig gemaakt zijn, bestaat er geen exemplaar meer. Vandaar dat Renault in het kader van het 100-jarig bestaan precies 20 jaar geleden, een replica bouwde die naar het Concours d’Elegance kwam. Een aantal andere vooroorlogse modellen maakte het palet van 120 jaar Renault compleet.
Autosport en het steeds weer verder verleggen van de technische grenzen staan ook geschreven in het DNA van Renault. Daarvan geeft het merk onder meer blijk door de Etoile Filante recordwagen naar Paleis het Loo te halen. Deze turbinewagen wist in 1956 wereldsnelheidsrecords voor turbinewagens te vestigen op een zoutmeer in de Verenigde Staten. Het gaat om de originele auto die twee jaar geleden ter viering van het jubileum (60 jaar) naar dezelfde plek terug reisde. Om deze bijzondere, uiterst gestroomlijnde Renault voor een groot publiek rijdend te kunnen laten zien, hebben de mensen van Renault Classic de Etoile Filante voorzien van een elektromotor met behoud van de oorspronkelijke turbine.
Het is op het Loo ook al jaren een traditie dat Renault deelneemt aan de spectaculaire sprints op de centrale laan die de paleistuin aan de voorzijde in tweeën deelt. Daar liet dit jaar de Renault 5 Maxi Turbo in Diac-kleuren letterlijk en figuurlijk van zich horen. Deze auto werd midden jaren tachtig gereden door Jean Ragnotti.
En tot slot kijkt Renault naar de toekomst met de F1 R.S. 2027 Vision. Het is een visie van hoe de Formule 1 auto’s van de toekomst eruit gaan zien. Het is de bedoeling dat de fans door middel van interactieve mogelijkheden veel meer betrokken raken bij de race en de coureurs. Hoe dat er volgens Renault uit gaat zien, dat kon de bezoeker van het Concours d’Elegance op Paleis het Loo zelf ervaren.
Het was verstandig vooraf kaarten te kopen. Wie namelijk met een klassieke Renault of Alpine naar het Loo kwam, mocht de auto op een speciaal gedeelte van het klassiekerparkeerterrein parkeren. Daar had Renault Nederland voor een eigen ontmoetingsplek voor de clubs en hun leden en andere liefhebbers gezorgd.
Naast Renault was natuurlijk ook Alpine prominent aanwezig. Vorig jaar beleefde de Alpine A110 zijn Nederlandse debuut te midden van diverse historische exemplaren. Dit jaar waren de reguliere productieversies, de Pure en Legende, voor het eerst op Nederlandse bodem te zien en werd de historie van Alpine wederom op gepaste wijze verteld.
Niet alleen op de Renault-stand waren veel bijzondere modellen te wonderen, ook elders op het evenemententerrein en op de klassiekerparkeerplaats wisten velen diverse juweeltjes te spotten. Vooral de steeds wisselende 'collectie' op het parkeerterrein binnen de hekken van het Concours d'Élégance biedt een waar schouwspel.