Renault 14 Safrane 1978

De kleur zegt alles

Foto: De speciale kleur springt meteen in het oog bij de Renault 14 Safrane. De gelimiteerde serie stond in Duitsland op lichtmetalen Amil wielen deels in dezelfde kleur, draagt specifieke striping en een grille met chromen omlijsting.

Speciale editie

Wie denkt dat Renault de naam Safrane pas in 1992 op het nieuwe topmodel lanceerde, die heeft het mis. Met name in de Noord-Europese landen voerde het merk in 1978 korte tijd een speciale editie onder deze toevoeging van de Renault 14. Het zoeken naar een overgebleven exemplaar staat bijna gelijk aan het vinden van de spreekwoordelijke speld in een hooiberg.

Foto: De achterklep laat geen twijfel ontstaan over de naam van deze speciale editie van de Renault 14.

Speciale series worden altijd in beperkte oplages gemaakt. Het aantal exemplaren dat dan 45 jaar na dato nog over is, is uiterst gering. Zeker in  het geval van de Renault 14 Safrane die vooral in Noord-Europese landen is geleverd ter aanvulling op het bestaande programma met de Renault 14 en Renault 14 TL.

Raymond Delévacq kocht zijn exemplaar in augustus 2000 met slechts 36.000 km op de teller. Hij vond de Safrane in een autoblad. Plaats van vinden was het Zuidlimburgse Mechelen. De vader van de verkoper was de eerste eigenaar die was gestopt met rijden. Zijn zoon nam de auto over voor zijn vrouw, maar die reed er in de praktijk nauwelijks mee. Toch bleef de Renault 14 tien jaar in hun bezit.

Raymond: “Ik kocht de auto met de originele aankoopbon van de dealer. Daarop zag ik dat er voor aflevering op 1 september 1978 een mistachterlicht was gemonteerd keurig in de bestaande unit. Overigens vond die aflevering in Duitsland plaats, een van de landen waarin de R14 Safrane werd aangeboden. Dat het een Duitse auto betreft is onder meer te zien aan de Amil lichtmetalen wielen waarvan de dieper gelegen delen in de kleur safrane zijn gespoten. De Nederlandse exemplaren rolden op Dunlop lichtmetalen wielen.”

Foto: Een van de speciale elementen van de 14 Safrane is een leeslampje.

Kleine spoiler

De Renault 14 Safrane liep vooruit op de introductie van de GTL en TS later in 1978. Diverse onderdelen die daarop werden gelanceerd waren op de Safrane al te vinden. Bovendien is het Raymond opgevallen dat zijn auto gietijzeren draagarmen achter heeft, maar daarvoor heeft hij geen verklaring kunnen vinden.

Omdat Raymond zijn auto al zo lang heeft, weet hij ieder specifiek detail aan te wijzen. Zo zijn de onderkanten van de dorpels zwart gespoten en bevindt zich onder de voorbumper een kleine spoiler voor een betere luchtgeleiding en dus koeling. Bij de Safrane behoort uiteraard de metaalkleur safrane verni. Op de achterklep staat die naam in grote letters vermeld en loopt er een donkere sierstrip rondom het deel met de typebenaming. De antracietgrijze bumpers sluiten daar goed bij aan. Ook draagt de Safrane een speciaal ontworpen belijning op de zijkant. Een smalle bies start net achter de koplampen en loopt tot op de achterportieren. De C-stijl kent een zestal lijnen die naar boven toe steeds hoger worden en langzaam verlopen. Op de Renault 14 was een achterruitwisser in 1978 nog niet standaard, op de Safrane al wel inclusief een elektrische ruitensproeier. Bovendien droeg de 14 Safrane een rechter buitenspiegel en een grille met chromen omlijsting zoals later gelanceerd op de 14 TS.

Chromen bies

Niet alleen de buitenkant werd door Renault opgevrolijkt, ook het interieur toonde aanzienlijk rijker qua aankleding.Dat begon al meteen met de portierpanelen in beige net als het dashboard. Over deze bekleding liep een chromen bies. Uiteraard waren portierbakken standaard en had de Safrane de naar boven doorgetrokken armleuningen.

Het volledige meubilair was gelijk aan de Renault 14 TL, maar de bruin/beige velours bekleding hoorde speciaal bij de Safrane-versie. Uiteraard konden de rugleuningen traploos worden versteld en had deze Duitse versie in dezelfde stof uitgevoerd hoofdsteunen. Daar sloot de vloerbedekking met een hogere pool qua kleurstelling fraai bij aan.

De ontwerpers van Renault hadden aan de kleinste details gedacht. Rechts op het dashboard stond normaal de vermelding Renault bij het ventilatierooster. Daar werden bij de Safrane twee uitsparingen vrij gehouden om de initialen van de eigenaar op aan te brengen. Ook hadden beide zonnekleppen een make-up spiegeltje.

Foto: Raymond Delévaque heeft zich de afgelopen 25 jaar uitgebreid in de Renault 14 verdiept.

"Dat het een Duitse auto betreft is onder meer te zien aan de Amil lichtmetalen wielen waarvan de dieper gelegen delen in de kleur safrane zijn gespoten."

Foto: Het originele Iso Delta stuur met safrane-kleurige spaken.

Kaartleeslampje

De voorzieningen in het interieur gingen nog een stapje verder. Zo zat er in de console op de vloer een digitaal Jaeger klokje en hing er aan passagierskant een kaartleeslampje dat uit z’n houder genomen kon worden. Raymond: “Deze voorziening was ook in sommige uitvoeringen van de eerste generatie Citroën CX te vinden. Bovendien hoort bij de 14 Safrane een Iso Delta stuurwiel. Feitelijk het stuur van de eerste Renault 5 Alpine met lederen bekleding. De spaken zijn wederom safranekleurig en het middenkussen is specifiek met een Renault-logo in het midden. De eerste eigenaar had in mijn auto direct het standaard Renault 14 stuur laten monteren. Iemand uit de Nederlandse Renault club had zo’n stuur echter in zijn Renault 8 gemonteerd die hij eerder op een sloperij uit een Renault 14 Safrane had gehaald. Ik heb het originele stuur er nu dus wel bij, maar het leer moet gerestaureerd worden.”

Foto: De Renault 14 Safrane is een uitermate zeldzame verschijning. Het is niet bekend hoeveel exemplaren er nog van over zijn. Dit model is sowieso in Nederland, Engeland en Duitsland verkocht en zeer waarschijnlijk ook in Oostenrijk en sommige Scandinavische landen.

Dwars voorin

Renault lanceerde de vijfdeurs Renault 14 midden 1976. De auto moest met een lengte van 4,03 meter concurrentie bieden aan onder meer de Volkswagen Golf. De auto had altijd een vijfdeurs carrosserie met een grote achterklep. De Renault 14 kreeg binnen het merk de primeur van een dwars voorin geplaatste motor. Een 1.218 cc viercilinder die op een subframe 72 graden achterover lag. Een bijzonderheid was het feit dat de motor en de versnellingsbak hetzelfde oliecarter gebruikten. De krachtbron was al iets eerder in gebruik bij Peugeot in de 104, maar was wel degelijk een gezamenlijke ontwikkeling van beide fabrikanten. In feite was het de samen opgerichte fabriek, de Société Française de Mécanique in Douvrin, die de motor uiteindelijk voor vier merken produceerde. Met name veel Renault-dealers zagen het echter als een Peugeot-motor waardoor ze veel liever modellen met eigen motoren verkochten. Dus het was niet alleen de opmerkelijke reclamecampagne waarin de auto werd vergeleken met een peer, die ervoor zorgde dat de Renault 14 uiteindelijk niet het gewenste productieaantal behaalde.

Foto's: Speciale elementen van de 14 Safrane zijn een leeslampje, digitaal klokje, ruimte voor de initialen van de eigenaar, bruine velours bekleding en rijker ingerichte deurpanelen.

Compact concept

De kracht van de Renault 14 zat ‘m in de compactheid van het concept. Ondanks zijn bescheiden lengte, zorgde de dwars voorin geplaatste motor dat er relatief veel ruimte over bleef voor passagiers en bagage. Renault claimde bij lancering dat de binnenruimte identiek was aan de veel grotere Renault 16. Met een totaalgewicht van 865 kg kon de Renault 14 ook genoegen nemen met een kleinere motor en dat leverde weer voordelen op met betrekking tot het brandstofverbruik.  Bovendien zullen eigenaren van een Renault 14 van toen en nu beamen dat de motor aanzienlijk stiller functioneerde dan de 1,3 liter Cléon uit bijvoorbeeld de Renault 12, een model dat in dezelfde prijscategorie viel.

De Renault 14 Safrane is technisch gewoon een 14 TL van het type R1210. Ook de instapversie, in 1978 simpel Renault 14 genaamd, beschikte over ditzelfde R-nummer. De 4 cilinder leverde een vermogen van 57 pk en een koppel van 91 Nm bij 3.000 tr/min. Gekoppeld aan een handgeschakelde vierbak leverde dat redelijke prestaties op zoals een topsnelheid van 144 km/h en een acceleratie van 0 tot 100 in 15,7 seconden.

Foto: De 1,2 liter motor is technisch gelijk is aan de 14 TL (R1210).

Bagageruimte

De flexibiliteit van de Renault 14 was groot. De bagageruimte onder de hoedenplank had al een capaciteit van 375 liter. De achterbank kon in één geheel worden neergeklapt waarna het totale volume toenam tot maar liefst 1.400 liter.

Wat direct bij het wegrijden met een Renault 14 opvalt is het geweldige comfort van het onderstel. Een op en top Franse auto uit de jaren zeventig. Natuurlijk helt de koets wat over in snel genomen bochten, maar op voor veel auto’s onaangename wegoneffenheden gaat de Renault 14 bijna als een vliegend tapijt. De sympathieke, hoge motorgeluid klinkt slechts op de achtergrond en is bij Renault zeer kenmerkend voor dit model. De versnellingsbak schakelt wat hakerig. Er wordt gebruikt gemaakt van twee stangetjes voor de overbrenging van de schakelbewegingen en daarvan willen de kogelgewrichten op den duur uitslijten en teveel speling geven.

Het is jammer dat nu de belangstelling voor de Renault 14 met name in Frankrijk langzaam toeneemt en het model eindelijk waardering krijgt van liefhebbers en publiek, er nog maar zo weinig exemplaar over zijn.

Gelukkig heeft Raymond zijn bijzondere Renault 14 al heel lang geleden van de ondergang gered. Hij koestert zijn Franse middenklasser enorm en hij heeft naast de Safrane ook nog een TS. Hij heeft zich door de jaren heen zeer in het model verdiept waardoor de Renault 14 zo goed als geen geheimen meer voor hem heeft. Hij zoekt nog vervanging voor de reeds genoemde en gewraakte schakelstangetjes, waar vroeg of laat iedere R14-eigenaar naar op zoek moet. Een detail aan de buitenkant betreft de belijning op de C-stijl die  hij nog naar origineel voorbeeld wil restaureren.

Foto's: De Renault 14 Safrane is een uitermate zeldzame verschijning. Het is niet bekend hoeveel exemplaren er nog van over zijn. Dit model is sowieso in Nederland, Engeland en Duitsland verkocht en zeer waarschijnlijk ook in Oostenrijk en sommige Scandinavische landen.

En detail..


Renault 14 Safrane 1978 (R1210)


Motor:

Type 129-A7, 4 cilinder in lijn, cilinderinhoud 1.218 cc, boring x slag 75 x 69 mm, compressieverhouding 9,3:1. Solex carburateur 32 SHA, vermogen 57 pk (DIN) bij 5.500 tr/min, koppel (DIN) 91 Nm bij 3.000 tr/min. Elektrische installatie 12 Volt.

Versnellingsbak:

Type 408, 4-versnellingsbak, volledig gesynchroniseerd. Overbrengingsverhoudingen 1e - 3,883, 2e - 2,296, 3e - 1,501,  4e - 1,042, achteruit 3,568. Banden voor/achter 145 SR 13, reservewiel onder de motorkap bovenop de motor. Wielophanging: voor McPherson en stabilisatorstang en achter torsieveren (dwars geplaatst achter elkaar), hydraulische schokdempers. Topsnelheid: 144 km/h.

Afmetingen:

Lengte 4.025 mm, breedte 1.624 mm, hoogte 1.405 mm (leeg), wielbasis 2.530/2.562 mm, spoorbreedte (voor/achter) 1.352/1.378 mm, draaicirkel 10 meter (tussen trottoirs). Inhoud brandstoftank 38 liter, bagageruimte 375-1.400 liter. Leeg gewicht 865 kg.