De aantrekkingskracht van de sportieve modellen van Renault is groot. De 5 Turbo en Clio Williams spannen de kroon qua begerigheid. Maar er is meer, zoals de Renault Clio II phase III RS die zeker in de kleur Bleu Dynamo de volle aandacht trekt.
Guillaume Bongarzone, nu 32 jaar, ging tien jaar geleden heel bewust op zoek naar de meest doorontwikkelde sportieve versie van de Clio II. Deze phase III is uiterlijk direct herkenbaar aan de dubbele, centraal geplaatste uitlaat. Met dit model lanceerde Renault een aantal nieuwe lakkleuren. Onder meer het zeer gewaardeerde Jaune Sirius (J37). Daarnaast waren Vert Orion (F94), Bleu Artic (J41), Noir Doré (267) en Gris Titane (647) verkrijgbaar en iets later nog Orange Sanguine (D38). En deze bijzonder in het oog springende Bleu Dynamo (J45).
Guillaume: “Ik ging als 22-jarige heel bewust op zoek naar deze kleur." In totaal zijn er slechts 1.336 exemplaren van deze snelle Clio in deze kleur gespoten. Maar liefst 804 daarvan zijn voorzien van rechtste besturing voor de Britse markt. De andere 532 bleven in hun geboorteland Frankrijk.
Hij vond zijn auto in januari 2014 op leboncoin. “Het moest er eentje met een Châssis Sport zijn. Zo’n auto in Jaune Sirius mocht eventueel ook. Maar het enige exemplaar dat ik tegenkwam, kon mij niet bekoren.”
Foto: Naast de bijzondere kleur Bleu Dynamo zijn het vooral de kleine details die deze Clio II RS Phase III met Châssis Sport bijzondere maken: donkergrijze wielen, Xenon koplampen, dakspoiler en bumperspoiler.
“Mijn blauwe auto stond te koop in Grenoble bij een garagebedrijf dat hem had hersteld na een schade. De facturen waren erbij. Ik heb ook de vorige eigenaar gesproken, die nog wat documenten van de auto had. De eerste eigenaar, een kok, spoorde ik eveneens op maar daar kreeg ik geen reactie van.”
In eerste instantie was Guillaume wat bevreesd om een gerepareerde schadeauto te kopen, al was aan niets te zien dat deze Clio schade had gehad. “Ik heb mijn auto later door een expert laten taxeren. Ik kreeg van hem te horen dat ook hij aan niets kon zien dat de auto ooit hersteld was. De garagehouder die ‘m aanbood had de Clio voor zichzelf gekocht, maar zag zich genoodzaakt de auto van de hand te doen na schade aan zijn rallyauto die gerepareerd moest worden.”
Guillaume is altijd in auto’s geïnteresseerd geweest. “Ik ben niet normaal, zeker in mijn familie niet waar niemand het autovirus heeft. Ik noem mezelf een oude geest. Vandaar mijn interesse in klassieke modellen en vooral van Renault.”
Foto: Het interieur van de compacte Clio II blijkt opvallend ruim. Het meubilair is bekleed met een combinatie van leer en Alcantara. Op de onderste spaak van het stuur en op de rugleuningen van de stoelen staat de Renault Sport vermelding.
Guillaume werkt bij de spoorwegen en heeft een opleiding in de techniek gevolgd. In het kader van een stage werkte hij ooit als mecanicien bij het IMSA Performance Porsche team tijdens de 24 uur van Le Mans. “Een geweldige ervaring.”
De Clio RS behoefde weinig aandacht na aankoop. De optionele spoiler aan de voorkant werd vervangen en verder voerde Guillaume het reguliere onderhoud uit en verving remmen, schokdempers en de uitlaat. De auto heeft nog de originele katalysator. Los van een aantal verbeteringen wil hij zijn sportieve Clio zo origineel mogelijk houden.
De compacte Renault had bij aankoop 117.000 kilometer op de teller. Guillaume gebruikte zijn aanwinst in eerste instantie als dagelijkse auto. Bij de laatste Controle Technique en dus tien jaar verder stond er 157.000 km op. Tegenwoordig rijdt hij er nog nauwelijks 2.000 km op jaarbasis mee.
Guillaume: “Ik ga er eigenlijk nooit mee naar evenementen. Daar houd ik niet van. Ik ben extreem zuinig op mijn auto’s en daar leunen bezoekers ertegen of lopen kinderen er veel te kort langs af. Nee, ik geniet op mijn manier van de auto. Het is overigens niet de enige Renault in mijn verzameling. Ik heb een gemodificeerde Renault 4, een originele variant van de Gendarmerie en een babyblauwe 4 Rodéo. Dat is geen originele kleur van Renault, maar werd wel zo in het miniatuur uitgebracht. Dat leverde mij de inspiratie om voor deze kleur te gaan.”
De Clio II RS phase III werd door Renault in 2004 gelanceerd, (ruim) een jaar voordat de Clio III op de markt kwam. Ten opzichte van de bestaande Clio RS onderscheidde deze derde phase zich niet alleen door de dubbele uitlaat in het midden onder de achterbumper. Het model sloot daarmee aan op de trend van de Clio V6 en Mégane RS. De auto kreeg nieuwe 16 inch Renault Sport lichtmetalen wielen en Xenon koplampen inclusief koplampsproeiers. Andere nieuwe elementen verschenen in de optielijst, zoals de al genoemde voorspoiler als ook de competitiespoiler. Overige zaken tegen meerprijs vonden hun weg naar het interieur: stoelverwarming, Carminat navigatie en een telefoonkit.
Lange tijd bleef de Clio II RS onovertroffen in zijn segment qua vermogen. Na te zijn ingehaald, kon Renault niets anders doen dan hierop reageren. Het vermogen nam toe van 172 naar 182 pk door wijzigingen aan het injectiesysteem en de uitlaat. Het koppel groeide navenant tot 200 Nm, een waarde die bij 150 tr/min minder werd bereikt. De kenners merkten dat ook de isolatie werd aangepakt en de auto een stuk stiller was in het interieur, al klinkt het geluid van de aandrijflijn nog steeds herkenbaar. In het weggedrag is er een verbetering bereikt door toepassing van Michelin Pilot Exalto 2 banden in de maat 205/45 R16.
Ook het onderstel kwam aan de beurt met een 13 mm langere wielbasis alsmede versterking van de fusees en de wieldraagarmen op de achteras. Ook de voorwielophanging werd aangepast met de hellingshoek van de fuseepennen van de Ragnotti-versie en de fuseebehuizing met de grotere lagers van de Laguna. Voor staan de wielen 12 mm verder uit elkaar en achter 16 mm. Bovendien maakte uitschakelbare ESP zijn opwachting bij een gelijkblijvend wagengewicht van 1.110 kg.
Wie zo’n auto nog verder wilde optimaliseren ging voor het nieuwe Châssis Sport dat tegen meerprijs werd aangeboden. De eigenschappen daarvan waren een specifiek camber voor, een 20 procent stuggere voorvering (15 procent achter) en achterschokdempers die 12 procent straffer waren afgestemd. Gelukkig hadden deze ingrepen nauwelijks invloed op het rijcomfort. Deze versie kreeg Michelin Exalto 2+ banden met versterkte schouders, terwijl de lichtmetalen wielen anthraciet van kleur werden.
De derde oplage van de meest sportieve Clio tot dat moment (met uitzondering van de V6) werd maar een korte tijd geleverd. In totaal verlieten 11.973 exemplaren de fabriek zonder de RS Team en Trophy mee te rekenen. Opmerkelijk is dat maar liefst 5.222 stuks in het Verenigd Koninkrijk een klant vonden en dat er 3.967 met het Châssis Sport werden uitgevoerd.
Foto: Om op de concurrentie voor te blijven pepte Renault de 2 liter motor in de Clio RS met 10 extra pk's op.
De auto van Guillaume werd op 10 november 2004 in Dieppe gebouwd en op 17 januari 2005 afgeleverd. De geleverde opties zijn de competitiespoiler, het Châssis Sport en de aërodynamische spoilerrand onder de voorbumper. En dat maakt deze Clio in zijn zeldzame kleur Bleu Dynamo bovengemiddeld begerenswaardig.
En die begerenswaardigheid zet zich beslist voort in het rijgedrag van het compacte bommetje. De verhouding tussen het bescheiden gewicht en het royale vermogen zorgen voor sportieve prestaties. De extra scherpte van het Châssis Sport maakt de lol tijdens het rijden alleen maar groter, al exceleert deze Clio vooral op het circuit. De auto mag bescheiden zijn in leeftijd, qua rijplezier is ie dat beslist niet. ‹›
Foto: Guillaume Bongarzone kwam zijn blauwe Clio in 2014 al op het spoor en koestert zijn favoriet al ruim tien jaar.
En détail…
Renault Clio RS (CB220F)
Motor:
Type F4R RS, 4 cilinder, benzine, 16 kleppen, multipoint injectie, boring x slag 82,7 x 93 mm, cilinderinhoud 1.998 cm3. Vermogen 182 (DIN) pk bij 6.500 tr/min, koppel 200 Nm (DIN) bij 5.250 tr/min, compressieverhouding 11:1. Elektrisch systeem 12 Volt.
Versnellingsbak:
Type JC5 130. Handgeschakeld met vijf versnellingen vooruit en 1 achteruit, overbrengingsverhoudingen: 1e - 3,090, 2e - 1,864 3e - 1,321, 4e - 1,029, 5e - 0,795, achteruit - 3,545, eindoverbrenging - 4,067.
Wielophanging:
Onafhankelijke McPherson voorwielophanging met schroefveren, hydraulische schokdempers en stabilisatorstang. Achter onafhankelijk torsievering. Stuurbekrachtiging.
Remmen/wielen/banden:
ABS en ESP (uitschakelbaar). Geventileerde schijven voor (280 mm), enkelvoudig achter (238 mm). Banden 205/45 R 16.
Prestaties:
Topsnelheid 222 km/h, acceleratie 0-100 km/h in 7,1 seconden.
Afmetingen/gewichten:
Lengte 3,812 meter, breedte 1,639 meter, hoogte 1,414 meter, wielbasis 2,485 meter. Spoorbreedte voor 1,430 meter, achter 1,408 meter, bodemvrijheid 0,120 meter (belast). Draaicirkel 10,70 meter (tussen trottoirs). Bagagevolume 252 - 595 liter. Gewicht: 1.010 kg. Tankinhoud 50 liter.