Renault 145-14 TX16 1987

Kracht in vermogen en uitstraling

Op het gebied van tractoren is er de periode van voor en na 1981, want dat is het jaartal waarin Renault brak met alle tradities met de introductie van de TX-reeks. De twee letters hadden bij de auto’s al een magische klank en stonden enige tijd voor de absolute topmodellen zoals de 16 TX en 30 TX.

Foto's: Gerralt restaureerde samen met zoon Luuk de Renault TX tot in de perfectie. De tredes van de trappen hebben losanges voor grip. De cabine is kleurrijk in gericht met groen en oranje. De ACET computer zit rechts op het dashboard.

Vooral op het gebied van vormgeving, uitrusting, gebruiksgemak, ruimteaanbod en toegankelijkheid van de vitale technische onderdelen zette de TX-reeks de concurrentie zonder uitzondering op grote afstand.

De lancering vond plaats op de jaarlijkse SIMA landbouwtentoonstelling in Parijs in maart 1981. Daar werd een reeks zescilinders voorgesteld, de enige tweewielaangedreven 113-12 en de vierwielaangedreven 113-14, 133-14 en als topper de 145-14 TX. De keuze voor MWM-motoren bleef ongewijzigd. Tegelijk met de lancering van de TX-reeks wijzigde Renault de kleur van donkeroranje (rood) naar lichtoranje (geel).

Gerralt Langeweg is de eigenaar van dit prachtige exemplaar uit 1987 dat erbij staat alsof de tractor gisteren van de productieband is gelopen. Het gaat om de tweede serie van de TX die de toevoeging 16 draagt. Dat getal duidt op de standaard 16-versnellingsbak. Als optie lanceerde Renault de Tracto-Control électronique et de ACET rijhulp. Aan de buitenkant is de 145.14 TX van Gerralt ook herkenbaar aan de zwarte kap boven de voorruit met de Renault TX vermelding. Dit onderdeel was voorheen wit.

Regelrechte sloper

Met een verleden als Renault dealer in Kraggenburg in de Noord-Oost polder ging hij in 2020 bewust naar dit type op zoek. Via Agri-affaires zag hij dit exemplaar helemaal in het zuiden van Frankrijk. Hij kreeg foto’s en zelfs een video van de tractor in rijdende toestand. Gerralt: “Op de foto’s had ik al gezien dat de staat behoorlijk slecht was. Maar dat beeld werd nog erger toen de Renault hier op een trailer arriveerde. Het was een regelrechte sloper. De meeste banden waren leeg, de frontgewichten waren onder de tractor geklapt en de hefarmen gebroken.”

Toch kreeg hij de 145 aan het lopen, er kwam een grote pluim witte rook uit de uitlaat. Maar ondanks dat wilde de tractor niet rijden, dus is deze met behulp van een duwstang van de vrachtwagen gehaald en op het erf neergezet.

Gerralt Langeweg en zijn Renault 145-14 TX16.

Enthousiast

Gerralt: “Wat had ik me op de hals gehaald? Maar mijn zoon Luuk, die toen net 18 was, die zag die bergen niet. We hadden samen al een Unimog gerestaureerd. Hij ging enthousiast aan de slag met strippen. Dat duurde twee weken en toen was alles kaal. Daarna schoonmaken. Met hoge druk, poetsen, boenen, maanden lang. Alles werd keurig gerangschikt: bekleding, plaatwerk, wielen. Op dat moment wisten we exact wat we hadden en besloten we samen om de Renault helemaal nieuw te maken.”

Een jaar lang werd er gewerkt aan het chassis, waarbij geen enkel onderdeel aan de aandacht ontsnapte. Gerralt begon zich meer en meer te realiseren dat het restaureren een vader-zoon ding was geworden, waarbij het slechte uitgangsmateriaal al lang naar de achtergrond was verdwenen. De nog goede onderdelen werden gecombineerd met nieuwe en zo ontstond een zo goed als nieuwe technische basis van frontgewichten tot en met de aftakasstomp.

Plaatwerk

Gerralt: “Daarna was het uiterlijk aan de beurt. De cabine is helemaal kaal geweest, deze was volledig uitgeleefd. De ventilatiekanalen in het dak zaten vol met zand. Het plaatwerk werd gericht, waar nodig gelast en vlak geslepen. We hebben al het bestaande plaatwerk kunnen herstellen. Ik mis links alleen nog een afdekplaat van de motor.”

Een andere uitdaging vormden de treeplanken, die helemaal krom en verbogen waren. Uiteindelijk werd besloten de tractor zelf te spuiten. Daarna kon het opbouwen daadwerkelijk beginnen. Zoveel mogelijk werd alles nieuw gemaakt. In de cabine mist nog een afdekkap rechts achterin waar ook de radio in hoort. In totaal duurde het hele proces 2,5 jaar. Vier avonden in de week en de zaterdagen werd er door vader en zoon hard aan gewerkt met een geweldig resultaat.

Onder de indruk

Als Gerralt de Renault naar buiten rijdt, kun je niet anders dan onder de indruk zijn. Door het formaat, maar vooral ook door de prachtige staat waarin de tractor zich nu bevindt. Een huzarenstuk.

Gerralt: “Ik zit enorm in dubio of ik de tractor ga verkopen. Mijn zoon wil ‘m graag houden. De eerder gerestaureerde Unimog heeft hij verkocht en daar heeft ie een beetje spijt van. In mijn bedrijfshal heb ik een 155-54 Nectra staan. Die is als basis een stuk beter, maar verdient ook een grondige revisie.”

Tractorendealer

“Renault blijf ik in ieder geval trouw. Mijn opa van vaderskant had een boerderij annex loonbedrijf en was ook Renault tractorendealer. Daarna werd mijn vader Renault-dealer hier in het dorp. Toen mijn vader door een ongeluk om het leven kwam in 1987 was ik nog veel te jong om de zaak voort te zetten, mijn moeder heeft het nog een jaartje geprobeerd. Ik bleef als tiener op vrije uren werken bij de firma die het bedrijf overnam. Zo ben ik erin gerold. Ik zal qua auto ook altijd Renault blijven rijden, dat merk zit nu eenmaal diep geworteld.”

Renault bouwde 1.369 exemplaren van de 145-14 TX en tussen half juni 1986 en half 1989 nog eens 457 stuks van de 145-14 TX16. Daarbij komen tot slot nog 229 stuks van de 145-14 TZ16 met geveerde cabine.

En détail...


Renault 145-14 TX16 (R7942)


Motor:

Type MWM TD 228-6, 6 cilinder diesel, watergekoeld, boring x slag 105 x 120 mm, cilinderinhoud 6.234 cm3. Vermogen 135 (DIN) pk bij 2.350 tr/min, koppel 47,6 daN.m. bij 1.400 tr/min, aftakas 540 en 1.000 tr/min.

Versnellingsbak:

Volledig gesynchorniseerde vierversnellingsbak met verdubbelaar en veld- en wegversnellingen (16 versnellingen voor- en achteruit), snelheden (km/h) van 2,5 tot 30,0 km/h.

Remmen:

Schijfremmen op de achterassen, twee koppelbare rempedalen voor links en rechts. Hydraulische aanhangerremmen gesynchorniseerd met de tractor. Banden: voor 16.9-28 8 PR, achter 18.4-28.8 PR. Tracto-Control hefinrichting: hefvermogen 8.680 daN. Hefvermogen optionele fronthefinrichtig 6.200 daN.

Afmetingen/gewichten:

Lengte 4,96 meter, breedte 2,06-2,47 meter, hoogte tot cabine 2,92 meter, wielbasis 2,74 meter, bodemvrijheid 0,52/0,56 meter (voor/achter). Gewicht: 6.545 kg. Tankinhoud 200 liter.