Foto: Dat de beige Renault 4 (Tito) destijds door de familie werd gebruikt, blijkt uit deze foto van Diego samen met zijn moeder in Boyacá.
In 1982 kocht een man, die we voor het gemak ‘oom’ noemen, een beige Renault 4 uit 1976. De auto was voorheen gebruikt in de autosport en kenmerkte zich door een zwarte streep die van voor tot achter over de carrosserie liep. Oom had geen kinderen en daarom ging de Renault al snel over in handen van de neef die hem gebruikte om naar de universiteit te gaan. Ook trok hij er met zijn vriendin op uit, trouwde en kreeg zoon Diego Dominguez.
Foto: Vanaf levering in 1970 heeft de blauwe Renault 4 van Diego (Archibaldo) altijd het kenteken LWA-583 gedragen, ook nu dat is omgezet naar een klassiekerregistratie. De auto verkeert inmiddels in een prachtige nieuwstaat.
Diego groeide op met de Renault 4. Helaas zijn er maar heel weinig foto's van die begintijd. Maar al vanaf jonge leeftijd zat hij bij zijn vader op schoot om mocht sturen. Op 12-jarige leeftijd kreeg hij zijn eerste echte rijlessen omdat hij bij de pedalen kon. Natuurlijk duurde het nog jaren voordat hij zijn rijbewijs mocht halen.
Maar tot het zover was, was hij vooral op zondag niet bij de auto weg te slaan. Schoonmaken, opruimen, kortom de hele dag in en om de auto bezig zijn. Diego gaf de Renault 4 ook een naam, Tito, naar de naam die op de sleutelhanger stond.
Tito is een Renault 4 uit 1976 van het type R1123 die werd geassembleerd door SOFASA in Colombia (Sociedad de Fabricación de AutomotoresS.A. opgericht in 1969 in eerste instantie voor de productie van de Renault 4). De krachtbron was nog steeds de vertrouwde 845 cm3 die achter de zwarte kunststof grille was geplaatst. Met ingang van modeljaar 1977 (eind 1976) kreeg de Colombiaanse Renault 4 een 1.022 cm3 motor en kreeg de toevoeging Plus 25 achter de typenaam.
Foto: Tito na restauratie.
Tijdens zijn studietijd richtte Diego samen met andere enthousiastelingen de Club R4 Colombia op, met als doel de geschiedenis van de Renault 4 in zijn land te behouden. Met deze groep leerde hij het model van binnen en van buiten kennen en raakte hij er steeds meer in geïnteresseerd. Een paar jaar later studeerde Diego af als werktuigbouwkundig ingenieur en minder dan zes maanden na de start van zijn loopbaan, vervulde hij zijn lang gekoesterde wens om een Renault 4 met chromen grille te bezitten.
De auto stond te koop in Medellín, een dikke 400 km van Bogotá waar Diego woont. Toen Diego het kenteken zag, besloot hij dat hij hem wilde hebben, maar zijn budget was niet ruim genoeg omdat hij net aan het begin van zijn werkende leven stond. De auto stond een aantal maanden op een website en Diego keek er dagelijks naar. Op een dag verdween de auto van het net. Verschrikt belde Diego meteen om te vragen wat er was gebeurd. Niets aan de hand, hij kreeg te horen dat de advertentie gewoon was verlopen. Het goede nieuws, de auto was nog niet verkocht.
Foto: De eerste en derde in Colombia afgeleverde Renault 4's kwamen enige tijd geleden samen bij de Renault-dealer die beide auto's destijds nieuw in Medellín heeft geleverd.
Diego: “Ik deed dus een voorstel dat ik veertig procent van het bedrag zou betalen en de rest in termijnen in de volgende maanden. De verkoper accepteerde mijn aanbod en zelfs meer dan dat. Hij stemde ermee in om de auto nog een paar maanden te houden om ondertussen Diego te laten uitzoeken hoe de auto naar Bogotá te krijgen. Op deze manier kocht ik een auto die ik nog niet in het echt had gezien.”
“Het kenteken intrigeerde mij omdat deze eerder was afgegeven dan het eerste exemplaar van de Renault 4 dat in Colombia werd verkocht. Ik besloot mijn nieuwe aanwinst Archibaldo te noemen verwijzend naar de kleur die lijkt op het gelijknamige personage uit Sesamstraat (Grover in het Nederlands). Later ontdekte ik dat het de derde Renault 4 is die in Medellín, Colombia, werd verkocht.”
Het is een Renault 4 Export uit 1970 die, hoewel geassembleerd in Colombia, nog steeds veel Franse onderdelen heeft. Kenmerkend zijn de 845 cm3 motor, doorschijnend stuur en pookknop, brede strips op de dorpels en parkeerlichten op de spatborden, evenals de optie om de motor aan te kunnen zwengelen. Het is een zeldzaam model in Colombia, want het was het eerste jaar dat de Renault 4 in het land werd geassembleerd, met minder dan 800 geproduceerde exemplaren van het type R1123. Interessant is dat de dealer waar Archibaldo werd verkocht in Medellín nog steeds het eerste gefactureerde voertuig in bezit heeft en er in 2019 in slaagde om de twee exemplaren, waarvan de kentekens op één nummer na identiek zijn, te herenigen. Archibaldo is zorgvuldig gerestaureerd en heeft nu de blauwe kentekenplaten die hem in Colombia identificeren als oldtimer.
Rechts: Diego voor zijn volledig gerestaureerde Renault 4, die in 1970 werd geproduceerd in Colombia.
Diego is al een paar jaar voorzitter van de Club R4 Colombia, een groep mensen die zich inzet voor het behoud van de originele Renault 4's in het land. “Omdat ik een van de eerste Renaults 4 bezit die verkocht werden in ons land, zocht ik ook een van de laatste. Daarom kocht ik van een ander clublid een Renault 4 van het modeljaar 1991. Ook deze auto kreeg een naam, Skipper, vernoemd naar de kleur Azul Aviación en lijkend op het gelijknamige vliegtuig uit de Disney film Planes. Skipper is een model dat in Colombia GTL Master heette. Dit type R1129 beschikte over de 1.022 cm3 motor, had hoofdsteunen, achterruitverwarming en een bekleding die in Colombia ook op enkele uitvoeringen van de Renault 9 en 18 werd geleverd.
Diego: “Een bijzonder feit is dat de Renault 4 in Colombia in 1992 uit productie ging en nog steeds de uitlaat aan de zijkant had en chroom op de spatborden en deurgrepen. Skipper moet nog worden gerestaureerd, maar ik ga dat over een paar jaar doen als hij oud genoeg is om blauwe platen te krijgen.
Foto: Een zonnig uitstapje van de Club R4 Colombia.
De Renault 4 wordt beschouwd als een typisch Colombiaanse auto. Geproduceerd van 1970 tot en met 1992 bood de R4 de mogelijkheid aan de middenklasse om een eigen auto te bezitten. Iedere Colombiaan boven de dertig jaar heeft er wel een herinnering aan. De eerste tot en met de laatste Renault 4 TSE Leader met een 1.289 cm3 motor werd gebouwd bij SOFASA in Envigado, waar er bijna 100.000 stuks van de band liepen. Ruim twintig jaar terug raakte de Renault 4 in vergetelheid. Op het platteland kwam je er af en toe eentje tegen. Geen mens die eraan dacht dat ze ooit verzamelwaarde zouden krijgen.
Gelukkig overleefden de nodige exemplaren onder een dikke laag stof in tal van garages in het land. In 2007 kwam een aantal mensen elkaar op een evenement voor oldtimers tegen en besloot de Club R4 Colombia op te richten. Het doel was om een aantal exemplaren tot een nieuwstaat te restaureren om naast de leeftijd van minimaal 35 jaar te kunnen voldoen aan de normen voor een klassiekerkenteken.
Foto: Tito met een zwarte band en de roosters op de achterlichten.
Intussen heeft de club aan tal van belangrijke evenementen voor klassieke auto’s deelgenomen. Dat leverde zelfs een uitnodiging op om lid te worden van de Colombiaanse Federatie van Clubs voor Antieke en Klassieke Auto’s (Fedeclásicos), een kroon op het werk omdat er maar negen clubs daarvoor zijn toegelaten. De Club R4 Colombia is de eerste en enige club van één model. Een beetje vergelijkbaar aan de beginselen van de R4 Trophy heeft de club computers, boeken en plezier gebracht naar plattelandsscholen.
Op dit moment zijn er 26 families lid van de vereniging. Diego Andrés Dominguez is voorzitter en wordt bijgestaan door vicevoorzitter Camilo Hernandez. Zij werken samen aan een boek over de geschiedenis van de Colombiaanse Renault 4. Ze laten de lezer de volledige reis van het model meebeleven van de start tot aan het einde van de productie. Ze hebben interviews afgenomen met oud-medewerkers van SOFASA en schrijven over de aanvankelijke tegenstand van overheidsinstanties in de jaren zestig. De eerste Renault 4’s in Colombia waren geïmporteerde FASA’s uit Spanje. Maar het boek gaat nog verder met een hoofdstuk gewijd aan het belang van het model in de autosport. Ook de culturele aspecten worden niet vergeten. De R4 komt voor in kunstwerken, liedjes, films en reclames. Het boek sluit af met een hoofdstuk over de reserveonderdelen specifiek voor de Colombiaanse versie. Op dit moment wordt er door Diego en Camilo aan de afronding gewerkt.
De club is actief op Facebook onder de naam Club R4 Colombia Oficial. ‹›
Foto's: De blauwe auto is de 1991 aanwinst van Diego. De eerste Renaults 4 werden door FASA geproduceerd en geïmporteerd.