Alpine A290

Duveltje uit een doosje

Nieuw programma

Alpine is bezig om een compleet nieuw programma op te bouwen en daarvan vormt de nieuwe A290 de basis. De productie vind niet in Dieppe plaats, maar in Douai waar de elektrische Renault 5, Megane en Scenic worden geassembleerd.

Foto: De kleur van de verlichting in het interieur varieert met de gekozen instellling Sport, Comfort, Save en Perso.

Foto's: Blauw is de kleur van het leer dat in het interieur wordt toegepast gecombineerd met lichtgrijs. De stoelen ondersteunen nog beter dan in de Renault 5. De middenconsole lijkt sterk op die van de Alpine A110.

Multilink achterwielophanging

Om te beginnen profiteert de A290 van het uitstekende onderstel van die nieuwe Renault 5. Daar zijn de nodige wijzigingen aan doorgevoerd op het gebied van vering, demping en gebruik van lichtgewicht materialen. Daardoor wordt het compacte skateboardchassis met een bescheiden wielbasis en multilink achterwielophanging optimaal benut. Om een hogere stabiliteit te verkrijgen is de spoorbreedte zowel voor als achter met 6 centimeter vergroot. Dat is te zien aan de spatbordranden die verder naar buiten zijn gebracht. De dorpels sluiten daar naadloos op aan, maar zitten wat in de weg bij in- en uitstappen.

Franse bedrijven

De dynamiek van de volledig elektrische A290 profiteert van het feit dat een elektromotor van 220 pk lichter is dan een verbrandingsmotor met hetzelfde vermogen. Daarmee komt de gewichtsverdeling voor een voorwielaandrijver gunstig uit met 57% op de voorwielen en 43% op de achterwielen. Het aluminium subframe speelt hierbij ook een verlichtende rol.

De versies met de 220 pk elektromotor afkomstig uit de Megane en Scenic sprinten in 6,4 seconden naar de 100 km/h en halen een topsnelheid van 170 km/h. Om dat enthousiasme te beteugelen past Alpine op de voorwielen dezelfde remmen toe als op de A110.

Iedere A290 staat op 19 inch wielen met naar keuze diverse ontwerpen. Alpine werkt graag samen met Franse bedrijven en daarom zijn de banden van Michelin afkomstig en dragen de speciale markering A29, afgestemd op dit compacte bommetje.

Foto: Michelin levert specifiek op de Alpine A290 afgestemde banden met de vermelding 'A29'.

Op het centrale scherm worden tal van functies geprojecteerd. Daarop kunnen bestuurders hun persoonlijke instellingen kiezen.

Scherper door een bocht

De besturing is voelbaar directer geworden, met twee instellingen afhankelijk van de gekozen rijmodus. Dat voelt niet alleen prettig aan, maar zorgt er ook voor dat de auto veel scherper door een bocht gaat en ook bij hogere snelheden trefzeker aanvoelt. Of zoals ze bij Alpine zeggen, de gebruikte onderdelen doen voor de helft het werk, de overige 50 procent van het behaalde resultaat is het gevolg van de juiste tuning.

De berijder krijgt meerdere rijstanden voorgeschoteld, Comfort, Sport, Perso en Save, het alternatief voor Eco, een naam die niet bij een Alpine past. Op het centrale scherm worden tal van functies geprojecteerd. Daarop kunnen bestuurders hun persoonlijke instellingen kiezen. Alpine heeft samen met de Franse audiospecialist Devialet een Alpine Sound ontwikkeld. Het is een motorgeluid dat niet het geluid van een verbrandingsmotor simuleert, maar echt eigen is. De geluidssterkte is regelbaar en er zijn twee verschillende geluiden te kiezen. Het varieert keurig met de stand van het gaspedaal met een verschil tussen accelereren en het rijden met constante snelheden. De middenconsole heeft hetzelfde ontwerp als bij de A110. Dat betekent drukknoppen om vooruit, achteruit of neutraal in te schakelen. Waar dit soort bedieningen of liever de software erachter veelal met een behoorlijke vertraging werkt, valt het bij de A290 juist op dat vliegensvlug van rijrichting kan worden veranderd.

Overboost

Accelereren blijft iedere keer leuk en uitdagend, maar het is vooral het bochtengedrag waarmee de kleine Alpine respect afdwingt. Met de OV-knop, wat staat voor Overboost, kan vanuit stilstand maximaal worden geaccelereerd. Hetzelfde effect wordt echter ook bereikt door in de Sportstand het pedaal helemaal te vloeren. De mate van terugwinnen van energie is te regelen met een blauwe draaiknop op het stuur. Dat is niet echt voelbaar bij gas los, maar wel degelijk bij remmen.

Volgens de WLTP-norm heeft de A290 met zijn 52 kWh batterij een actieradius van 380 km mede dankzij de energiezuinige warmtepomp. AC-laden kan met maximaal 11 kW waarmee de batterij van 10 tot 80 procent in 3 uur en 20 minuten vol is. DC snelladen behoort ook tot de mogelijkheden tot 100 kW en dan laadt de auto zo’n 65 procent bij in een half uur. De Alpine A290 is bovendien geschikt voor bi-directioneel laden (terugleveren aan het netwerk) en er kunnen externe apparaten op worden aangesloten (bij presentaties is het noemen van een elektrische barbecue blijkbaar obligaat).

Foto: Blauw is een van de vier lakkleuren die vanaf het begin beschikbaar zijn op de A290, net zoals wit, zwart en matgrijs.

Op een circuit

We reden de A290 op de zeer gevarieerde wegen op Mallorca met snelle bergtrajecten met haarspeldbochten, maar ook op de snelweg. Het gemiddelde verbruik lag bij deze capriolen op 16,8 kW/100 km, terwijl we maximaal op 18,8 kW uitkwamen. Natuurlijk nodigt zo’n nieuwe Alpine uit om op een circuit te worden gereden. Daar kunnen ook de zogenaamde Alpine Telematics worden uitgeprobeerd. Op het centrale scherm tovert de software tal van meetwaarden zoals bijvoorbeeld de bandendruk per band en de temperatuur van de remschijven. Ook kunnen er rondetijden mee worden vastgelegd en geeft het systeem naar wens adviezen en aanwijzingen. Op het circuit kan het verbruik beter worden vergeten, we kwamen op 57,7 kW per 100 km!

Een andere belangrijke functie is de elektrische routeplanner. Als een route wordt gekozen met een of meerdere laadstops, dan bereidt de elektrische installatie zich daarop voor door de batterij op de optimale temperatuur te brengen, zodat er zo efficiënt en snel mogelijk geladen kan worden.

Jean Rédélé

Het normale leveringsprogramma bestaat uit vier reguliere varianten, naast de GTS Première Edition waarvan er net als destijds bij de A110 exact 1955 stuks worden geleverd, refererend aan het jaar waarin Jean Rédélé met Alpine van start ging. De basisversie is de GT met een 180 pk elektromotor. Van daaruit kan de liefhebber twee kanten op. De GT Premium krijgt als extra prachtig blauw/licht grijs leer en een Devialet audiosysteem. Wie gaat voor de GT Performance kiest juist voor de extra prestaties van de 220 pk motor. Helemaal bovenaan staat de GTS die alle voorgenoemde elementen combineert.

De Alpine A290 gaat verder daar waar de nieuwe Renault 5 ophoudt. Het prijsverschil tussen beide is bescheiden gezien het hogere niveau. Alpine is een merk dat zich helemaal opnieuw op de kaart zet. De boodschap daarbij is zeker niet dat de A290 elektrisch is, maar dat het om een echte Alpine gaat. Van belang voor de doelgroep is dat de kleine gifkikker ook voldoende comfortabel en ruim is (326 liter bagageruimte) en dus goed dagelijks bruikbaar.