Renault Rafale 300ch

Meer sportieve kilometers







Geheel volgens plan breidt Renault de mogelijkheden van de Rafale uit met een nieuwe topversie, een plug-in hybride goed voor 300 pk en standaard met vierwielaandrijving. Maar er is meer te melden.

Chicane

Dat de nieuwste versie van de Rafale vooral sportief bedoeld is, blijkt alleen al uit het feit dat de naam Alpine er altijd op staat. De keuze bestaat uit de Esprit Alpine zoals al bekend van de reeds bestaande 200 pk en de Atelier Alpine waar het niveau van de Rafale flink hoger komt te liggen. We maakten in de omgeving van Nice kennis met de laatste, de echte topversie van Renault.

De Atelier Alpine onderscheidt zich door de 21 inch Chicane wielen, de specifieke badge, zwarte dakspoiler en indien gewenst de Bleu Summit satijnlak. Maar belangrijker is wat men achter het stuur voelt na het wegrijden. Maar liefst drie jaar zijn Alpine-ingenieurs betrokken geweest bij de ontwikkeling van deze uitvoering om tot een uitgekiende combinatie te komen van een verbrandingsmotor met drie elektromotoren. Denis Bousseau, verantwoordelijk voor de aandrijflijn: “De benzinemotor blijft de 1,2 liter driecilinder die door wijziging aan de turbo van 130 naar 150 pk is gegaan. Onder de bagagevloer is een derde elektromotor toegevoegd goed voor 156 pk. Deze drijft de achterwielen aan. Uiteraard berekent de boordelektronica de meest ideale inzet van de voor- en  achterwielaandrijving.”

Foto's: Aan de buitenkant is de meest exclusieve versie van de Renault Rafale herkenbaar aan de 21 inch wielen, zwarte dakspoiler en de blauwe satijnlak.

Sneeuwprogramma

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

“We hebben bewust een plug-in hybride gemaakt die met een 22 kWh batterij een meer dan serieuze elektrische actieradius voorschotelt van 105 kilometer. Samen met een 55 liter benzinetank en zuinige hybride aandrijftechniek levert dat een actieradius op tot 1.000 km. De batterijlader aan boord kan met 7,4 kW laden, zodat de batterij via een Wallbox in drie uur weer vol is.”

Uiteraard kan de berijder kiezen voor verschillende voorgeprogammeerde standen (Sport, Comfort en Eco) waaraan ook een sneeuwprogramma is toegevoegd waarbij wordt ingezet op koppeloptimalisatie. Denis: “Afhankelijk van de gekozen stand varieert het vermogen. De maximale 300 pk in Sport, 250 pk in Comfort en Snow en 185 pk in Eco. Overigens wie in Comfort of Snow rijdt zal merken dat bij gebruik van de kick down wel de volle 300 pk beschikbaar zijn. Het systeem geeft tot 70 km/h de voorkeur aan zoveel mogelijk voorwielaandrijving, terwijl daarboven de aandacht naar achteren verschuift.”

Elektrisch rijbereik

Op het dashboard wordt het elektrische rijbereik als extra weergegeven. Verder is er een knop om volledig elektrisch rijden in te schakelen en kan elektrische energie worden gereserveerd voor rijden in de stad. In de loop van 2025 wordt de techniek in de Rafale gekoppeld aan het navigatiesysteem en bepaalt de auto aan de hand van de ingeprogrammeerde route de meest optimale inzet van elektriciteit en benzine.

Daniel Joie is chassisexpert en licht toe wat Renault en Alpine op dat vlak hebben toegevoegd. “De Rafale beschikt over actieve vering met variabele demping. Aan de hand van camerabeelden wordt de instelling in een fractie van een seconde gewijzigd, voorspellend vermogen noemen we dat. De schokdempers kunnen worden geregeld van soft naar stug. Onder de vier rijmodi hangt nog een tweede laag waarmee de instelling van het onderstel kan worden gekozen. Tussen Comfort en Sport is nu ook Dynamic toegevoegd voor een actieve rijstijl, maar zonder de maximale scherpte van Sport.”

Het lijkt wel alsof het formaat van de auto meer en meer naar de achtergrond verdwijnt naarmate de besturing directer wordt.

Foto: Het door Alpine aangescherpte onderstel past perfect op bochtige bergweggetjes. 

Meerdere gradaties

Wat direct bij het wegrijden opvalt is de zeer directe besturing. Die kan in meerdere gradaties worden ingesteld. Het lijkt wel alsof het formaat van de auto meer en meer naar de achtergrond verdwijnt naarmate de besturing directer wordt. Vooral tijdens het beklimmen van de cols aan de Franse zuidkust is dat effect goed te merken. De meeste rijders van de Atelier Alpine zullen zeer waarschijnlijk het gros van de tijd met dezelfde afstemming rijden, maar het is goed om er in het begin mee te spelen om de eigen voorkeur te bepalen.

Vierwielbesturing

De standaard 4Control vierwielbesturing sluit geweldig aan bij het sportieve karakter van deze auto. Vooral in haardspeldbochten gedraagt deze grote Renault zich als een compact model. Die voorziening zorgt ook voor extra stabiliteit. Grappig is dat de ingenieurs het motorgeluid iets nadrukkelijker hebben gemaakt, omdat ze dat beter bij deze uitvoering vinden passen.

Het interieur heeft diverse Alpine verwijzingen en daarbij horen uiteraard ook de kleuren van de Franse vlag in de stiksels op het meubilair, de deurpanelen, het stuur en dashboard. Blauw is de kleur van de vloerbedekking en de bekleding aan de binnenkant van de portierbakken. Elementen die een topmodel waardig zijn. 

Foto rechts: Denis Bousseau, verantwoordelijk voor de aandrijflijn.