Renault 5 E-Tech electric

Een grote stap voorwaarts

 Met de lancering van de Zoe zo'n 12 jaar geleden zette Renault de norm op het gebied van compacte elektrische auto's. De auto bleek op meerdere vlakken een succes en verschafte de fabriek als ook de dealerorganisatie een grote voorsprong op de concurrentie. Een voorsprong die met de nieuwe Renault 5 E-Tech electric fors wordt uitgebouwd.

Foto: In het interieur zijn de nodige verwijzingen naar het verleden te vinden.

Renaulution

Het geduld werd op de proef gesteld, maar wordt volop beloond. Begin 2021 maakte Luca de Meo, CEO van Renault, zijn Renaulution plannen bekend en liet als smaakmaker meteen de concept van de Renault 5 zien. Een knalgele auto met zwarte accenten en een rode sierbies rond het dak. Het werd al snel duidelijk dat de productieversie heel dicht bij de concept zou blijven. En die belofte maakt Renault meer dan waar.

De met 3,92 meter lengte lekker compacte vijfdeurs Renault 5 E-Tech electric vrolijkt het straatbeeld direct op, zeker in de kleuren geel (Jaune Pop) en groen (Vert Pop). Tinten die teruggrijpen op de jaren zeventig toen auto’s nog fel gekleurd door het verkeer gingen. Het is dan ook een goede zet dat Vert Pop de standaardkleur van de Renault 5 is en niet wit. Overigens kan het model ook besteld worden in wit, zwart en donkerblauw.

Foto: Kleur brengt Renault ook overduidelijk in het interieur. Verder zijn er grappige verwijzingen opgenomen naar de Franse herkomst en de historie.

Het 5-logo

De Renault 5 is ook nu weer een design statement. De auto rolt in alle gevallen op 18 inch wielen die op de hoeken van de carrosserie zijn geplaatst. De luchtinlaat op de motorkap van weleer is nu een indicator voor het laadniveau van de batterij. Iedere lijn in het 5-logo staat voor twintig procent lading.

Het interieur heeft een retro-futuristische inrichting met goed ondersteunende en comfortabel zittende stoelen die qua vorm lijken op het meubilair van de eerste 5 Turbo. Fijn is dat de bestuurdersstoel ver genoeg naar beneden en naar achteren kan om plaats te bieden aan lange personen. Uiteraard wordt de beenruimte op de achterbank dan tot een minimum gereduceerd.

Raad en daad

Het dashboard bestaat uit twee digitale schermen, één achter het stuur met de informatie die de bestuurder nodig heeft en in het midden het inmiddels obligate scherm voor navigatie, entertainment en apps. Dat alles werkt onder de bezielende leiding van Google (niet op de instapversie die later komt). Op het centrale scherm ‘woont’ Reno, een assistent die om hulp kan worden gevraagd en die de rijder ook met raad en daad bijstaat. Het is een beetje zoeken waarmee het losangevormige poppetje de chauffeur exact van dienst kan zijn, maar het figuurtje biedt beslist handige mogelijkheden. Zo kunnen bepaalde voertuigfuncties met de stem worden ingeschakeld. Verder maakt Reno gebruik van Google en zelfs ChatGPT.

Foto: Op weg met de Renault 5 over de bochtige trajecten ten Noorden van Nice wordt al snel duidelijk dat het rijgedrag duidelijk boven de concurrentie in het B-segment uittoornt.

Speelse mogelijkheden

Wie zijn nieuwe Renault 5 wil aankleden wordt door het merk niet belemmerd. Er zijn tal van stickers verkrijgbaar om de buitenkant extra te laten opvallen, het dak kan uiteraard in een contrastkleur worden geleverd en ook de rand rondom het dak bestaat er in meerdere tinten. Die speelse mogelijkheden gelden er ook voor het interieur waar de schakelhendel aan de stuurkolom kan worden gewisseld voor andere ontwerpen. Verder levert Renault als accessoire diverse bakjes die met verschillende, kleurrijke afwerkingen in 3D worden geprint.

Kijken we naar de techniek, dan biedt de nieuwe Renault 5 een ruime keuze. De elektromotor, die in basis lijkt op die van de Megane en Scenic, bestaat er in drie vermogens: 95, 120 en 150 pk. De motor wordt gevoed door een 40 (urban range) of 52 kWh batterij (comfort range) die weer zorgen voor een actieradius van 312 of 410 kilometer. De batterij is helemaal nieuw ontwikkeld en kan met drie of vier modules worden geleverd en daarmee is het verschil tussen 40 en 52 kWh verklaard.

Op het centrale scherm ‘woont’ Reno, een assistent die om hulp kan worden gevraagd en die de rijder ook met raad en daad bijstaat.

Speciale Wallbox

Renault biedt in de nieuweling de mogelijkheid om externe apparaten van stroom te voorzien (vehicle-to-load) of om via vehicle-to-grid ook stroom aan het netwerk te leveren (in de loop van het voorjaar). Hiervoor is wel een speciale Wallbox nodig, een apparaat dat slim werkt en bij voorkeur de auto oplaadt als de stroomtarieven laag zijn.

De rijder kan kiezen uit verschillende standen van eco, via comfort tot sport. Daarmee wordt het karakter van de auto merkbaar beïnvloed. Het is alleen storend dat de Renault 5 geen P-stand kent. Wel wordt de aandrijving automatisch ontkoppeld als een portier wordt geopend. Dat is even wennen. Renault werkt nog aan one-pedal driving waarbij het aanraken van het rempedaal bijvoorbeeld bij rijden in de stad overbodig wordt. In de loop van 2025 zal dit worden toegevoegd.

Uiteraard voorziet de Renault de 5 van tal van elektronische hulp- en veiligheidssystemen. Een aantal daarvan waarschuwt met geluidssignalen. Vijf van deze systemen kunnen naar wens worden gekoppeld en met twee keer drukken op een knop links van het stuur worden uitgezet. De berijder kan zo zelf kiezen om bijvoorbeeld onder drukke verkeersomstandigheden de waarschuwingen aan te laten staan en rijdend op de snelweg of het platteland voor rust te kiezen.

Foto: De bagageruimte is met 326 liter bovengemiddeld.

Actief stuurgedrag

Bij de huidige stand van de elektronica bestaat de kans dat een auto anoniem wordt qua rijgedrag. Echter het platform is zo samengesteld dat de Renault 5 vanaf de eerste meter geweldig aanvoelt en vooral een uitermate actief stuurgedrag tentoonspreidt. De auto staat op het zogenaamde Ampère Small platform. Op een aantal details zijn er overeenkomsten met de huidige Renault Clio, maar er is voor een aantal technische oplossingen gekozen die eigen zijn aan de auto’s die deze basis kennen. En dan doelen we met name op de multilink achteras die in dit B-segment helemaal niet gebruikelijk is. Renault past deze vanaf de Megane toe, een auto uit het C-segment. We kunnen gerust stellen de ons merk hiermee zijn nek behoorlijk uitsteekt en daardoor qua rijgedrag een flink stap verder zet dan de concurrentie. Vanaf de eerste meter dat we met de Renault op stap gaan, voelen we in het stuur de verfijnde afstemming van het onderstel. Rijdend op bochtige trajecten in de omgeving van Nice wordt meteen duidelijk dat de Renault 5 tot veel meer in staat is dan van A naar B rijden. De fun factor is heel hoog en wat dat betreft sluit de rijgedrag meer dan uitstekend aan op de uitstraling.

Foto rechts: Met een zwart dak, verschillende kleuren voor de daklijsten en tal van stickers is de Renault 5 E-Tech electric volop te personaliseren.

Maximaal efficiënt

Renault heeft dit nieuwe model een vertrouwde naam gegeven. Ook in de vormgeving worden er verbanden gelegd met de oer-Renault 5, de Supervijf en de 5 Turbo. Maar die verwijzingen zijn in zo’n modern jasje gestoken dat er totaal geen sprake is van een retro-auto. Daar heeft Renault ook altijd van aangegeven daar niet in te geloven. Hoogstens zou men kunnen opmerken dat als Renault de 5 door de jaren heen zou hebben geëvolueerd dat het model er dan precies zo uit zou zien als deze 5 E-Tech electric.

De klant kan zoals gezegd kiezen uit meerdere vermogens, twee batterijen en bovendien de mogelijkheid om alleen AC te laden thuis of bij een openbare laadpaal. Snel laden met 80 of 100 kW is afhankelijk van de motor. Dat laatste maakt het mogelijk om met de auto fatsoenlijk langere afstanden af te leggen. Als een traject naar een laadpaal in het navigatiesysteem wordt gekozen, dan bereid de auto zich op het laden voor door de temperatuur van de batterij op niveau te brengen, zodat er maximaal efficiënt geladen kan worden.

Tot slot levert Renault de 5 bij aanvang in de uitrustingsvarianten Evolution, Techno en Iconic Cinq. De keuzemogelijkheden worden in de loop van 2025 nog verder uitgebreid.

Foto: Vert Pop is de standaardkleur van de nieuwe Renault 5 E-Tech electric die moet zorgen voor meer kleur op de weg.