Foto: De Sinpar Torpedo S verlaat het terrein van het prachtige kasteel in Le Mesnil-Théribus.
Als het op vierwielaandrijving aankomt dan is Sinpar dé grote naam binnen de historie van Renault. Het is dan ook niet vreemd dat Sinpar een voorstel doet voor een vervanger van de aloude Jeep in het Franse leger. Verder dan acht prototypes komt het echter niet.
Soms gebeurt het. Auto’s in levende lijve tegenkomen die je tot op dat moment alleen maar uit een folder of van een foto kent. Dat is het geval bij deze Sinpar Torpedo S. Op de jaarlijkse salon van Reims in maart stond de in volledig originele toestand bewaard gebleven vierzitter op de stand van de 4L-R6 Club de France. Thierry Jouen is de eigenaar en een afspraak voor een uitgebreide kennismaking staat snel in de agenda.
De link tussen Sinpar uit Colombes en de Renault 4 duurde vrijwel even lang als de productie van het model. Al vrij snel na de lancering stelde het gespecialiseerde bedrijf vierwielaandrijving op de Renault 4 voor (1962). En dat bleef niet beperkt tot de vijfdeurs, ook de fourgonnette kon deze transformatie ondergaan. Deze R4 4x4 was populair bij politie, brandweer, boeren en andere bedrijven en beroepen die met regelmaat de gebaande weg verlieten. Sinpar monteerde een eigen aangedreven achteras, die overigens oorspronkelijk van Simca afkomstig was. De versnellingsbak werd aangepast, waardoor een as naar de achterwielen kon worden aangekoppeld. Daarbij hoorde een koppeling die met een hendel onder het dashboard werd ingeschakeld, zodat de voorwielaandrijver ineens een vierwielaandrijver werd.
Foto: De voorruit is neerklapbar en de achteras wordt ingeschakeld met behulp van een hendel naast de middenconsole.
Op basis van de Renault 4 stelde Sinpar enkele afwijkende carrosserieën voor die voor speciale doeleinden waren ontwikkeld. Zoals een fourgonnette zonder dak bedoeld voor het leger. Ook de zomerse Renault 4 Plein Air die ontworpen was al alternatief voor de Citroën Mehari was een transformatie van Sinpar, al werd het model gewoon als onderdeel van het Renault-programma via de dealers verkocht.
Eind jaren zestig ging het Franse leger op zoek naar een opvolger van de vertrouwde Jeep, die onder meer door Hotchkiss in Frankrijk zelf in licentie was gebouwd. Binnen dat project kwam Sinpar met zijn Torpedo S op de proppen. Thierry vertelt: “Voor zover mij bekend zijn er acht prototypes gebouwd, waarvan vijf stuks met twee zitplaatsen en drie vierzitters, zoals mijn auto. Van de tweezitters zijn er nog vier auto’s over, van de vierzitters is tot op heden alleen mijn exemplaar opgedoken.”
Foto: De eenvoud van de vormgeving valt direct op. Dat geldt ook voor het interieur waar het stuur, instrumentarium en de verwarming van de R4 zichtbaar zijn.
Thierry heeft begrepen dat na de beëindiging van de productie van de Renault 4 Plein Air Sinpar het initiatief nam om dit in eerste instantie voor het leger bedoelde voertuig te ontwikkelen op de vierwielaangedreven basis van een Renault 4. In 1972 werd de tweezitter aan het leger voorgesteld.
Thierry: “De vierwielaangedreven Renault 4 was binnen het Franse leger geen onbekende, daar waren in de jaren zestig al volop testen meer uitgevoerd. De vijf tweezitters van de Torpedo S golden zodoende als hernieuwde kennismaking. Ze werden allemaal aan diverse tests onderworpen in Rambouillet en Satory, net als de concurrentie, die vooral bestond uit de Citroën Mehari.”
Sinpar zorgde bij dit project voor de basis, het vierwielaangedreven chassis van de Renault 4. De carrosserie werd in samenwerking met Brissonneau & Lotz in Creil gebouwd. Het typeplaatje van deze firma sierde de achterkant. Omdat Renault geen brood zag in het project plaatste Sinpar zijn eigen logo op het front. Verder zit het bekende Renault Sinpar 4x4 typeplaatje zowel op de voor- als achterkant, met achterop in een smalle strook nog de vermelding 4 roues motrices. Sinpar heeft begin jaren zeventig overigens zelf persfoto’s uitgegeven waar wel degelijk een Renault-logo op het front staat.
Foto: Thierry Jouen (rechts) is blij met de aankoop van deze bijzondere auto afgeleid van de Renault 4 4x4 Sinpar.
Dat de carrosserie volledig eigen is, blijkt uit het feit dat er maar weinig elementen van de Renault 4 herkenbaar zijn. Het blijft beperkt tot de koplampen, de wielen en de plaatsing van de vulopening voor de tank. Wie de moeite neemt onder de auto te kijken, ziet uiteraard de vertrouwde zelfdragende constructie van de Renault 4 aangevuld met de inschakelbare aangedreven achteras van Sinpar.
De carrière van de Torpedo S bij het Franse leger bleef beperkt tot de vijf genoemde prototypes. Het exemplaar van Thierry werd oorspronkelijk wel in legergroen gespoten. Daarna ging de auto in een oranje lak en vervolgde zijn leven als burgerauto in het departement Var. De motorruimte draagt nog de oorspronkelijk lak, de oranje kleur komt hier en daar ook nog naar boven. Na het leven als gebruiksvoorwerp werd de auto verkocht aan een automuseum in Andorra, waar weer een groene laklaag werd aangebracht om de Sinpar zijn originele uitstraling terug te geven.
Vervolgens verhuisde de auto naar Duitsland. Het museum werd gesloten en verkocht de collectie. Een Duitse toerist liet zijn oog op de unieke Sinpar vallen. Twintig jaar lang bleef de vierwielaandrijver in de schuur staan.
“En toen kwam ik in beeld”, legt Thierry uit. “Ik heb al jaren een signalering uit staan op diverse websites voor alles wat maar met Sinpar te maken heeft. En zo kwam ik via Ebay Duitsland in contact met de zoon van de Duitse eigenaar in de buurt van Stuttgart.”
En hoe nu verder? “De 4L was mijn eerste auto en ik heb een passie voor terreinauto’s, vandaar mijn interesse in Sinpar. Nadat ik de auto had opgehaald heb ik eerst een flinke schoonmaakbeurt uitgevoerd en de vloeistoffen van de motor vervangen om deze lopend te krijgen. De auto kreeg nieuwe banden, maar op een verdere restauratie moet er worden gewacht. Ik ben nog een ander project aan het afronden."
De motor loopt, de versnellingsbak functioneert, maar daar is ook alles mee gezegd. Het leger was niet te spreken over de Sinpar vanwege het hoge gewicht door het gebruik van plaatstaal. Door de korte eerste versnelling was de auto wel goed in modder, maar bij beklimmingen kwam de auto te kort, zeker met 200 kg gewicht aan boord. Uiteindelijk zijn alle auto’s aan particulieren verkocht. Heel veel meer is er niet over bekend en enkele beweringen zijn slechts aannames. ‹›
En détail...
Sinpar Torpedo S
Motor:
Type 800-01, 4 cilinder, benzine, boring x slag 58 x 80 mm, cilinderinhoud 845 cm3. Compressieverhouding 8:1. Vermogen 27 (DIN) pk bij 4.700 tr/min, koppel 54 Nm (DIN) bij 2.300 tr/min, elektrische installatie 6 volt.
Versnellingsbak:
Type 334. Handgeschakeld met 4 versnellingen vooruit en 1 achteruit, overbrengingsverhoudingen: 1e - 3,80, 2e - 2,059, 3e - 1,346, 4e - 1,036, achteruit 3,80. Eindoverbrenging 6x28, 7x33 of 8x33.
Wielophanging:
Vier onafhankelijk opgehangen wielen met torsieveren, voor in de lengterichting, achter dwars geplaatst, hydraulische schokdempers, stabilisatorstang voor.
Remmen/wielen/banden:
Trommelremmen op alle wielen. Banden 135 x 330 op 13 inch wielen.
Prestaties:
Topsnelheid geen opgave, afhankelijk van de eindoverbrenging.
Afmetingen/gewichten:
Lengte x breedte x hoogte niet bekend, wielbasis 2,401/2,458 meter. Spoorbreedte voor 1,279 meter, achter 1,244 meter. Gewicht: 970 kg. Tankinhoud 26 liter.