Renault 490S 1984

Klein maar geavanceerd

Ook als fabrikant van tractoren bleef Renault altijd op z'n qui vive. Kansen in nieuwe segmenten werden aangegrepen. Zo verscheen er midden jaren tachtig een reeks minitractoren geschikt voor tuin- en parkonderhoud.

Foto's: De Renault 18-12 HD blijkt een kleine, maar vernuftige tractor die perfect is afgestemd op de wensen van hoveniers, zeker in deze versie met zijn hydrostatische transmissie en lage gewicht.

Een merk hoeft niet altijd zelf het wiel uit te vinden. Vanaf begin 1984 positioneerde Renault een serie kleine modellen onder de eigen wijnbouwreeks. Bescheiden bemeten tractoren die bedoeld waren voor tuin- en parkonderhoud. Een niche zo bleek waar maar weinig tractormerken succesvol in waren.

De ontwikkeling van zo’n serie zou te grote investeringen met zich meebrengen en daarom dat Renault op zoek ging naar een leverancier. Dat werd Mitsubishi in Japan. Uit het bestaande leveringsprogramma van het Japanse merk werd een reeks samengesteld die gespoten in de Renault Agriculture kleuren oranje en grijs en voorzien van een Renault typenaam en logo op de markt werd gebracht. Sterker nog, alle varianten uit de D-serie kregen zelfs een R-nummer.

Vierwielaandrijving

Bij lancering stonden er meteen drie varianten klaar, die zowel met twee- als vierwielaandrijving beschikbaar waren. De 32-12 D en 32-14 D stonden met hun 1,5 liter 4 clinder diesel en een vermogen van 32 pk aan de bovenkant van het leveringsprogramma. Direct daaronder werd een 3 cilinder 1,3 liter aangeboden in de 24-12 D en 24-14 D. Deze modellen delen hun strakke, moderne vormgeving.

Het kleinste model was de 18-12 D en 18-14 D, een minitractor met een lengte van slechts 2,52 meter en een eveneens bescheiden gewicht van 575 kg zonder de drie optioneel leverbare frontgewichten. Qua vormgeving week dit model volledig van de zwaardere types af. Onder de kap lag een 3 cilinder watergekoelde diesel met een inhoud van exact 900 cm3. Daaruit werd een vermogen behaald van 18 pk. De versie met vierwielaandrijving was 50 kg zwaarder.

Hoveniers

Alles is klein en bescheiden, zoals het hefvermogen van 500 kg en een brandstoftank met 18 liter inhoud. Normaal gesproken bezat de 18-12/14 D een zesversnellingsbak met twee achteruitversnellingen. Daarnaast kon het model worden geleverd met een hydrostatische transmissie, waarbij geen vaste overbrengingen werden toegepast. Bovendien kon de keuze voor achteruit- en voorruitrijden met het gaspedaal worden gemaakt. Aan de rechterkant van de bestuurder zat een hendel waarmee ook voor vooruit- of achteruit kon worden gekozen. Bij de eerste mogelijkheid gebeurde het wisselen van rijrichting vliegensvlug zonder de koppeling te gebruiken.

Ralph Lemmen: “Dat is ideaal voor hoveniers bij maaiwerkzaamheden. Maar er waren nog meer redenen voor dit soort bedrijven om een kleine Renault te kopen. Het lage gewicht zorgt voor weinig insporing en zodenbeschadiging blijft uit. De frontgewichten zijn overigens wel noodzakelijk om de wielen aan de grond te kunnen houden. Het lage gewicht is ook weer een voordeel bij het vervoeren van de tractor van het ene naar het andere werk op bijvoorbeeld een trailer.”

Japan

Ralf, zoon van een oud-Renault tractorendealer, vond deze kleine 18-12 HD in Nederland, alhoewel deze oorspronkelijk in Frankrijk werd geleverd aan de eerste eigenaar. “De tractor bevindt zich in een uitstekende, functionele staat en heeft slechts 1.424 uren op de teller. Ik heb zelf een bedrijf in de verkoop van tuin- en parkmachines. Als ik deze Renault vergelijk met zelfs nieuwere producten uit Japan, dan is dit veertig jaar oude exemplaar technisch gezien behoorlijk vernuftig. Ik heb het gevoel dat Renault te vroeg is geweest met het aanboren van deze specialistische markt. Tien jaar later waren de kansen tot slagen groter geweest. Dat komt deels omdat midden jaren tachtig er nog niet veel gespecialiseerde hoveniersbedrijven waren. Dat was tien jaar later wel het geval.”

Accessoires

Het uitblijven van succes blijkt ook uit de verkoopcijfers van de D-serie. Een serie die overigens begin 1985 nog werd uitgebreid met de allerkleinste, een 15-12 D en 15-14 D. Zoals de typenaam al aangeeft een 15 pk minitractor aangedreven door een watergekoelde 2 cilinder 669 cm3 diesel.

Van de totale serie verkocht Renault er in twee jaar tijd 654 stuks verdeeld over tien verschillende types. De best verkochte is de 18-12 D, met slechts 90 stuks. De meest zeldzame blijkt de 32-12 D waarvan er maar 21 exemplaren werden afgeleverd. Renault leverde tal van accessoires zoals een rolbeugel of zelfs een cabine. De veiligheid werd verder gediend door de onmogelijkheid de motor te starten als de transmissie niet in vrij stond, de waterdichte trommelremmen en een overzichtelijk dashboard met tal van controlelampjes.

En détail...


Renault 18-12 HD (R7551)


Motor:

Type Mitsubishi, 3 cilinder diesel in lijn, watergekoeld, cilinderinhoud 900 cm3. Vermogen 18 (DIN) pk bij 2.700 tr/min, aftakas 606 en 1.186 tr/min bij 2.700 tr/min, bij normale versnellingsbak 623, 919 en 1.506 tr/min.

Versnellingsbak:

Hydrostatisch voor en achteruit, snelheden (km/h) van 0 tot 6,2 (kruipversnelling), van 0 tot 16,6 (wegversnelling) achteruit - 0-3,4/0-8,5. Enkelvoudige droge plaatkoppeling.

Remmen:

Gesloten trommelremmen op de achteras, twee koppelbare rempedalen voor links en rechts. Banden: voor 450-10 4 PR, achter 8-18 4 PR (landbouwuitvoering), voor 20 x 800 - 10 4 PR, achter 9,5-18 4 PR (tuin- en parkuitvoering). Hefinrichting: driepunts met positieregeling. Hefvermogen 500 kg.

Afmetingen/gewichten:

Lengte 2,52 meter, breedte 0,97 meter, hoogte tot het stuur 1,19 meter, wielbasis 1,42 meter, bodemvrijheid 0,28 meter (voor/achter). Gewicht: 575 kg. Tankinhoud 18 liter.