Renault Colorale Prairie 1952
Z'n tijd te ver vooruit

Zeldzaam

Ruim zeventig jaar geleden werd er nog lang niet gesproken over een SUV. Maar zonder het te weten zette Renault met de Colorale wel een trend. Alhoewel, de markt leek er op dat moment nog helemaal niet klaar voor. Overgebleven exemplaren zijn uiterst zeldzaam.

Tekst: Tony Vos - Foto's: Losange Magazine

Carrosserievarianten

Tussen eind 1950 en februari 1956 bouwde Renault 39.512 stuks van de Colorale. Die naam was een samentrekking tussen Colonial en Rurale. Daarmee gaf het merk meteen aan dat deze modelreeks specifiek ontwikkeld was voor landelijke en koloniale gebieden. Onder de noemer Colorale bestond er een flinke reeks carrosserievarianten. De vierdeurs Prairie met plaats voor minimaal zes personen werd verreweg het meest verkocht. Renault ontwikkelde op basis daarvan een speciale taxiversie waarbij de achterbank in de bagageruimte werd geplaatst en twee klapstoeltjes werden toegevoegd. Daarnaast bestond de serie vooral uit bedrijfsmatige varianten zoals de fourgonnette 800 kg, een pick-up, chassis-cabine, een kaal chassis en de Savane. Die laatste was een variant van de bestelwagen, een tweedeurs met gesloten zijpanelen. Bij de Savane waren deze open en konden worden afgeschermd met een oprolbaar zeildoek.

Foto: Chroom siert de portiergrepen en het ornament rondom het logo op het front.

Hoog op de wielen

Eind 1951 werd het programma nog aangevuld met de 4x4, een overdreven hoog op de wielen geplaatste versie die geleverd werd in vrijwel alle genoemde carrosserievarianten.

De productie van de reeks vond in verschillende fabrieken plaats. Chausson was verantwoordelijk voor het bouwen van de volledige carrosserieën. Die werden vervolgens op speciale trailers vanuit Gennevilliers per acht stuks naar Billancourt getransporteerd om daarna op Île Seguin te worden afgebouwd. Wellicht een wat omslachtige manier van doen, maar door het grote succes van de 4CV moest Renault simpelweg uitwijken. Kleine aantallen zijn er ook in Haren bij Brussel afgebouwd.

Foto: De 4 cilinder '85' motor is in feite een vooroorlogse krachtbron.

Landbouwer

Marcel van Oevelen is al sinds 2005 de trotse eigenaar van dit exemplaar, dat op 7 mei 1952 op kenteken werd gezet en aan zijn eerste eigenaar geleverd. Het kentekenbewijs dat Marcel bij de auto kreeg geeft aan dat op 16 december 1958 de auto in handen kwam van Gaston Valencier woonachtig in het Franse departement Cher. Op het grijze document staat zijn beroep, landbouwer. En daarmee bleef de Colorale tot en met 7 september 1996 precies binnen de doelgroep die Renault bij lancering voor ogen had. Op dat moment verhuisde deze forse auto naar Nederland.

Fatsoenlijk

Marcel: "Ik heb in mijn leven al talloze Renaults gerestaureerd. Maar gezien mijn lengte zijn er maar weinig auto’s waar ik fatsoenlijk in kan zitten. In deze Colorale pas ik redelijk. Ik moet nog wel een beetje onderuit zakken om goed door de voorruit te kunnen kijken."

Een blik in het interieur geeft al direct aan dat ook daar alles onder  handen is genomen.
John Doe

De voorkeur van Marcel gaat uit naar carrosseriewerk. "Daar kan ik me helemaal in uitleven. De Colorale gaf me volop uitdagingen. De auto was eigenlijk overal aan de onderkant slecht. De onderkant van de portieren heb ik helemaal vervangen. Maar ook de bodemplaat en bijvoorbeeld de rand waaraan de achterklep omlaag scharniert. Na het verwijderen van de slechte delen ga ik dan aan de slag om uit een vlakke plaat weer dezelfde carrosseriestukken te vormen die natuurlijk uiteindelijk perfect moeten aansluiten."

Foto: Het interieur is net als de buitenkant helemaal gerestaureerd. De beige elementen zorgen voor het broodnodige contrast.

Vierde eigenaar

Marcel nam de auto al in 2005 over en is waarschijnlijk de vierde eigenaar. "Ik heb in de tussentijd ook andere auto’s volledig gerestaureerd, dus is het niet zo dat ik er bijna twintig jaar over heb gedaan. Uiteraard kwam niet alleen het plaatwerk aan de beurt. Ik heb ook de motor volledig gereviseerd."

Een blik in het interieur geeft al direct aan dat ook daar alles onder  handen is genomen. Bijzonder overigens om te zien dat de vroegere treeplanken als het ware achter de portieren verborgen zijn. Dat betekent meteen dat zo’n Colorale wat smaller is dan het uiterlijk doet vermoeden.

Reservewiel

Nieuwe bekledingsmaterialen voor zowel de twee banken als het plafond zorgen ervoor dat het er fris en nieuw uitziet. Het reservewiel heeft Marcel los in de bagageruimte liggen. "Als optie werd destijds een stoel uit een 4CV aangeboden, waardoor er zeven personen in de Colorale konden zitten. Zo’n stoeltje heb ik inmiddels gevonden, ik moet alleen nog de bevestiging maken."

Groot uitgevallen 4CV

Over een 4CV gesproken, de zeven ‘snorren’ op het front, de plaatsing van de koplampen, maar ook de vorm van de motorkap doen denken aan een groot uitgevallen 4CV. Op een rode ondergrond is op de motorkap het Renault-logo opgenomen met de vermelding Régie Nationale Renault France.

Alhoewel de Colorale vooral als werkpaard bedoeld was, werd chroom volop toegepast. Onder meer op de bumpers, het front en de portiergrepen. Omdat de achterdeuren tegen de rijrichting openen zitten de twee portiergrepen dicht bij elkaar.

De achterkant heeft een bijzondere constructie. Eerst moet de onderkant worden ontgrendeld met behulp van twee chromen grepen. Die scharniert naar onderen open en blijft aan twee kettingen in zijn positie hangen. Daarna is ook meteen de achterruit met zijn omlijsting vrij om naar boven te scharnieren.

Foto's: Fraai is het kapje van de binnenverlichting, maar ook het embleem op het stuurwiel (hieronder).

Kalveren, schapen, hooi

De Colorale heeft een fors interieurvolume en natuurlijk kan de achterbank weg worden geklapt om de mogelijkheden voor het meenemen van grote voorwerpen te optimaliseren. In de folders uit die tijd zie je onder meer kalveren, schapen, hooi, boter en kippen in de laadruimte verdwijnen. Omdat de onderkant van de achterklep zo stevig is opgehangen gebeurde het vaak dat boeren hun verse waar hierop uitstalden op de plaatselijke markt.

Kijken we naar de details in het interieur, dan zijn diverse onderdelen direct herkenbaar. De hendels om de deuren te openen komen zo uit de vooroorlogse schappen van Renault en hetzelfde geldt voor de zwengels om de portierruiten naar beneden te draaien. Aan de bovenkant van de deuren zitten langwerpige openingen om deze aan dicht te trekken. Een eenvoudige en solide oplossing die zelfs tot en met de laatste Renault 4 aan het begin van de jaren negentig werd toegepast.

Binnenverlichting

Een vleugje Grand Luxe blijkt uit het bijna art deco kapje van de binnenverlichting. Verder valt het crèmekleurige stuurwiel op met een gestileerd zeilschip in het midden, het werk van Quillery. Het instrumentarium bestaat uit twee ronde klokken, de linker voor snelheid en kilometerstanden, de rechter met controlelampjes voor water en olie en metertjes voor brandstofvoorraad en laadstroom. In het midden van het dashboard zijn nog een toerenteller en klokje toegevoegd alsmede extra schakelaars en controlelampjes op een klepje waarmee het eerste dashboardkastje wordt afgeschermd. De knoppen hier rondom zijn voor het contact, de ruitenwissers en choke. De schakelaar voor de richtingaanwijzers zit af-fabriek linksonder, maar Marcel heeft deze naar het midden van het klepje verplaatst.

Philips

Marcel: "Ik wist ook nog een prachtige oude Philips radio op de kop te tikken die helemaal bij de tijd van de auto past. Daarvoor maakte ik een plaat op de plek van het rechter dashboardkastje."

Foto: Ondanks dat de Colorale een forse auto is, moet Marcel gezien zijn lengte toch nog wat onderuit zakken om goed door de voorruit te kunnen kijken.

Stuurkolom

De handgeschakelde vierbak, waarvan de eerste twee versnellingen niet gesynchroniseerd zijn, wordt bediend door middel van een schakelstang aan de stuurkolom, zoals in die jaren gebruikelijk was. Tussen de twee dashboardklokken in is een plaatje aangebracht waarop staat weergegeven waar welke versnelling zit.

Om de auto nog wat extra aan te kleden heeft Marcel op de linker voorruitstijl een chromen zoeklicht geplaatst. Twee buitenspiegels zijn tegenwoordig hoogst noodzakelijk, maar werden in 1952 nog niet door de fabriek aangebracht.

Foto: Het befaamde ovale plaatje met daarop het R-nummer 2090 en productienummer 11082 zit in op een balk in de wielkasten bij het linker voorwiel.

Aluminium plaat

Bijzonder is de grote beige zonneklep die boven de voorruit is aangebracht. Marcel: "Ik zocht nog wat extra aankleding voor mijn auto. Ik zag een soortgelijke constructie met een aluminium plaat in het midden bij een Amerikaanse auto. Dat bracht me op dit idee. Ik denk dat ik het aluminium gedeelte wat kleiner ga maken en nog iets beter ga vormen zodat het beter aansluit bij het geheel."

Na bijna twintig jaar is Marcel zover dat hij met de Colorale de weg op kan. "Het wordt tijd om te rijden en dat zal best nog wel een lijstje met verbeterpunten opleveren. Ik hoor wat bijgeluiden in de motorruimte en de motor loopt met regelmaat niet op vier cilinders." Gezien zijn ervaring twijfelen we er niet over dat hij ook dit in orde zal weten te brengen.

En detail..


Renault Colorale (R2090)


Motor:

Type 603 W, cilinderinhoud 2.383 cm3, boring x slag 85 x 105 mm, vermogen 48 pk bij 2.800 tr/min, Solex carburateur type 32 PBIC, zij kleppen, compressieverhouding 6,4:1.

Versnellingsbak:

Type 269, vier handgeschakelde versnellingen, één achteruit. Aandrijving op de achterwielen. 1e en 2e versnelling niet gesynchorniseerd. Overbrengingsverhoudingen: 1e - 4,82, 2e - 2,62, 3e - 1,60, 4e - 1,00, achteruit - 4,90, eindoverbrenging 4,1.

Wielophanging:

Starre assen voor en achter, bladveren in lengterichting. Worm-en-rol stuurinrichting.

Remmen:

Hydraulisch bediende trommelremmen op alle vier de wielen, handrem op de achterwielen. Banden 600 x 16.

Prestaties:

Topsnelheid 100 km/h.

Maten en gewichten:

Lengte 4,38 meter, breedte 1,82 meter, hoogte 1,82 meter, wielbasis 2,66 meter, bodemvrijheid 0,17 meter (belast), spoorbreedte voor 1,45 meter, achter 1,45 meter. Tankinhoud: 65 liter. Gewicht 1.725 kg, maximaal toelaatbaar gewicht 2.450 kg.