Renault 4 Van

De Renault 4 werd in zijn ruim dertig jarige historie overal en nergens gebouwd. Daarom kom je het model ook in alle uithoeken van de wereld tegen.
Deze bijzondere bestelvariant is specifiek voor Chili. We kennen het model uiteraard met of zonder achterste zijruitje, maar hier is ook de ruit in de achterportieren volledig gesloten. Het plaatwerk is volledig vlak en heeft dus niet eens de vorm van de ruit. Datzelfde geldt voor het niet aanwezige derde ruitje. Het betreft hier een late versie van de R4 gezien de grijze grille, zwarte luchtinlaat en GTL-stootstrips op de flanken.

Diesel voor Renault 4CV ?

Discussie woekert voort

Dauphine boven alles verheven

Diesel voor Renault 4CV ?

Is er ooit een dieselmotor in de Renault 4CV geleverd? Dat doet deze foto namelijk vermoeden. Deze is in Spanje gemaakt van vier achter elkaar geplaatste exemplaren van de Renault 4/4, zoals het model in dat land werd genoemd. Wat opvalt is dat de voorste auto zes snorren op het front heeft, de overige exemplaren slechts drie. Op de deuren valt te lezen Barreiros Diesel.

Barreiros was een Spaanse producent van dieselmotoren. Het bedrijf werd in 1954 opgericht. Er werden kort daarna licentieovereenkomsten getekend voor de productie van vrachtwagens (Berliet), bussen (AEC), tractoren (Hanomag) en bestelwagens (Tempo). Al deze producten werden in Spanje uitgerust met een Barreiros dieselmotor. En daarvoor maken deze Renault 4CV's reclame.

In 1963 volgde een overeenkomst met Chrysler voor de bouw van de Dodge Dart en later diverse Simca's. Barreiros werd door Chrysler overnomen (1969), die de merknaam in 1979 liet vallen. Later ging het bedrijf over in handen van Renault Véhicules Industriels.

Discussie woekert voort

Over sommige Renault-modellen ontstaan keer op keer discussies op social media. Dat betreft niet alleen de Renault 3, waarin iedereen ineens gespecialiseerd lijkt te zijn.

De Eagle Premier en Dodge Monaco zijn vrijwel iedere week onderwerp van dicussie. Deze auto werd midden jaren tachtig door Renault in samenwerking met American Motors Corporation (AMC) ontwikkeld op basis van de bodemgroep van de Renault 21. Maar omdat de 21 als Medallion ook verkrijgbaar was op de Amerikaanse markt, zou men kunnen denken dat de gotere Premier (aan de Amerikaanse pers in 1987 nog als Renault Premier gepresenteerd) op basis van de 25 staat. Bij hoog en bij laag houdt menigeen aan dit fabeltje vast, vooral ook omdat Wikipedia foutieve informatie geeft.

Foto: Van links naar rechts de bevestiging van de veerpoten van de Renault 21, Premier en 25.

Tijdschriften

Mensen geloven wat ze eind jaren tachtig hebben horen zeggen, of citeren zelfs Amerikaanse tijdschriften die het ook al niet bij het rechte eind hadden.
De Premier staat op een verlengd en verbreed Renault 21 onderstel. Het meest overtuigende bewijs leveren foto's van de ophanging van de verpoten. Hiernaast van links naar rechts: Premier, R21, R25.

Dauphine boven alles verheven

Vanaf 1960 bouwde Industrias Kaiser Argentina (IKA) de Renault Dauphine voor verkoop in eigen land.

Het Franse model werd toegevoegd aan het leveringsprogramma van Amerikaanse modellen zoals diverse Jeeps en de Rambler, waarvan onder meer een stationwagon werd aangeboden. Deze foto werd gemaakt in 1964 op La Rural, 132e editie van de Nationale Veehouderij-, Landbouw- en Industrietentoonstelling. Traditioneel toonden automerken daar hun ruale modellen. Acht Dauphines waren boven alle andere types verheven. Linksonder zien we de dan splinternieuwe Renault 4.