Foto's: Niet alleen door de verlengde achterkant met meer ruimte voor bagage, maar ook door andere details op het front neemt de Renault Symbioz afstand van de Captur qua positionering.
De naam Symbioz komt uit de historie van Renault. Het stond in het verleden voor een conceptauto die in symbiose was met een huis. Deze productieversie is een verlengde crossover op basis van de recent vernieuwde Captur en biedt vooral meer praktische binnenruimte.
Foto's: Ruimte is het toverwoord bij de nieuwe Symbioz. De achterbank kan over 16 centimeter worden verschoven. De indeling van het instrumentarium is overgenomen van de Austral en Espace.
De nieuwe Renault Symbioz wordt in de markt gezet als een model dat op zichzelf staat. Het ontwerp wekt ook meteen die indruk. En toch is de Symbioz tot en met de achterportieren vrijwel identiek aan de Captur, Renault had het model ook Grand Captur kunnen noemen.
Waarin zitten dan de echte verschillen? Bij alle nieuwe modellen wordt speels omgegaan met het logo. Natuurlijk prijkt dat keurig in het midden op de grille. Maar er omheen toont iedere auto zijn eigen interpretatie. Die is op de Captur en Symbioz duidelijk anders. De halve logovorm, die natuurlijk ook in de dagrijverlichting terugkomt, zit zowel op de grille als direct eronder op de bumper.
Is de Symbioz een SUV, een crossover? Gezien de hoogte van 1,57 meter valt de auto in die laatste categorie, maar draagt qua details wel de typische kenmerken van een SUV met stoere dorpels en de contrasterende randen langs de openingen van de spatborden.
Om het onderscheid groter te maken rolt de Symbioz op wielen waarvan het ontwerp specifiek is. Afhankelijk van het uitrustingsniveau staat deze Renault op 18 of 19 inch wielen. Vaak lanceert Renault een niet eerder gebruikte lakkleur op een nieuw model. Bij de Symbioz is dat het hier afgebeeld Bleu Mercury.
Extra binnenruimte
De koper kan kiezen uit de Techno, Esprit Alpine en de meest luxueuze Iconic. Waar bij de Esprit Alpine de A-logo's en de Franse vlag een hoofdrol spelen, is een kenmerk van de Iconic een enorme weergave van het Renault-logo op de bekleding van de rugleuning van de stoelen.
Overigens herkennen we in de inrichting weer de Captur, maar is de indeling van het instrumentarium weer overgenomen van de grotere modellen, zodat Renault ook hier bij de Symbioz andere accenten legt.
De belangrijkste eigenschap is uiteraard de extra binnenruimte. De Symbioz is afgestemd op gezinnen die hoge eisen stellen aan hun auto op het gebied van functionaliteit. De vijfzitter heeft dezelfde wielbasis als de Captur, maar is achter de achteras met maar liefst 17 centimeter verlengd. Dat is goed te zien na het openen van de achterklep. Een handeling die ook kan gebeuren door een voet onder de achterbumper te bewegen. Het resultaat van de verlenging is minimaal een bagagevolume van 434 liter. Dat betekent een toename van 169 liter ten opzichte van de Captur. De achterbank is over een afstand van 16 centimeter verschuifbaar en in de voorste stand van de achterbank groeit het volume verder naar 624 liter. De achterbank kan zoals gebruikelijk in twee ongelijke delen worden neergeklapt en dat leidt tot een bruikbare ruimte van 1.582 liter. Daarmee evenaart de Symbioz breaks uit de middenklasse, terwijl de totale lengte van 4,41 meter daaronder blijft.
Waar bij de Captur nog keuze bestaat uit aandrijflijnen, is de Symbioz er maar in één smaak. Het gaat om de 1,6 liter atmosferische benzinemotor gekoppeld aan twee elektromotoren. Een configuratie die bekend is uit onder meer de Clio, Captur en Arkana.
Met een totaal vermogen van 143 pk en koppel van 255 Nm heeft deze aandrijflijn geen enkel probleem met het gewicht van 1.400 kg (leeg). De auto haalt een topsnelheid van 170 km/h en accelereert in 10,6 seconden naar de 100 km/h. Wie maximale prestaties vraagt, wordt niet beloond met het meest optimale brandstofverbruik. Wie echter de rechter voet weet te beheersen kan gemiddeld 1 op 20 halen.
Doeltreffend
Over het geheel genomen is de aandrijving mooi stil, buitengeluiden worden doeltreffend uitgefilterd en de relatief grote wielen zorgen voor stabiliteit en comfort. ‹›