Met de komst van de eerste Espace in 1984 waren ruimtewagens 'hot'. Tegelijk was deze auto prijstechnisch niet weggelegd voor kopers in de middenklasse. Renault deed midden jaren negentig een gedurfde poging om op basis van de nieuwe Mégane een ruimtelijke versie te brengen, de Scénic. Het succes was onverwacht en eclatant.
De nieuwe Renault Scenic V bevolkt inmiddels de showroom en de wegen, tijd voor een terugblik op het origineel.
Karst Dijkstra is de derde eigenaar van deze Mégane Scénic uit het eerste modeljaar 1997. In het voorjaar van 2023 kwam hij de voorvader van alle middenklasse ruimtewagens tegen bij een handelaar die hij op internet had gevonden. Karst: “De Scénic was de duurste auto die de garage te koop had. Uit de papieren bleek dat de eerste eigenaar er in drie jaar tijd zo’n 45.000 km mee gereden had. Bij de tweede eigenaar reed de Renault per jaar een aflopend aantal kilometers, in de laatste tien jaar nog maar 2.000 km in totaal. Wel kwam de Scénic jaarlijks probleemloos door de APK en is nooit geschorst geweest. Dus permanent klaar voor vertrek.”
Karst is duidelijk over de reden waarom hij een Scénic wilde. ‘’Voor mij is de eerste Scénic net als de Espace een icoon. Zo’n eerste type Espace heb ik al enige tijd in mijn verzameling. Ik zocht op internet vooral naar een gele Scénic Kaleido, daar had ik mijn zinnen op gezet. Die vind ik geweldig, maar ik vond er slechts een paar in slechte staat. Intussen was het zaadje wel gepland, er moest gewoon een Scénic komen.”
Heel Europa struinde Karst digitaal af en vond in 2021 zijn groene Scénic Phase II, maar bleef verder kijken naar een Kaleido en kwam toen dit vroege exemplaar tegen. Een grote bonus was het zogenaamde polychroom interieur met alle stoelen voorzien van een andere bekledingskleur. Tegelijk vond hij deze Scénic niet de ultieme versie. Dan had de auto ook nog een Radio Renault moeten hebben alsmede twee glazen schuifdaken. Daarentegen was de staat van de auto uitzonderlijk en die ene gele stoel van het polychroom interieur deed hem aan de gele Kaleido denken. Bovendien had de auto nog geen 100.000 km gereden en dat is eveneens erg bijzonder. Na de aanschaf van deze 2.0 RT volgde in de garage van Karst toch nog een gele Kaleido, die echter een flinke restauratie wacht.
Foto: Nog geen 100.000 km en een maagdelijk dashboard van een binnenslaper.
Karst: “Eenmaal thuis ben ik iedere vierkante centimeter gaan poetsen. Alle krasjes werden door mij gepolijst, waardoor de auto zijn originele glans volledig terugkreeg. Ik voedde alle kunststoffen en reinigde het volledige interieur. Leuk werk. Je leert de auto volledig kennen. Gelukkig kwam ik geen onaangename verrassingen tegen. Ik vond mijn nieuwe aankoop tijdens dit proces alleen maar aantrekkelijker worden.”
Scénics van het allereerste type worden nauwelijks aangeboden. Karst kijkt met regelmaat naar hoeveel auto’s er van bepaalde merken en modellen nog in Nederland geregistreerd staan. Van de eerste Scénic blijkt slechts 3 procent nog een phase I te zijn.
Bij het verder perfectioneren van de auto moest Karst wel naar een paar elementen op zoek. Zo stond de auto op niet originele lichtmetalen wielen. Hij wilde natuurlijk graag de originele Bréhat wielen en wel van het eerste type in 14 inch met een afsluitdop met zogenaamde blaadjes erop. Hij vond een Scénic op internet die deze wielen had en de verkoper was bereid deze te ruilen. Hoeveel geluk kun je hebben!
Het is aan de Scénic goed te zien dat de auto altijd binnen heeft gestaan. Zo zien alle kunststoffen er keurig uit, zijn de reflectoren en het mistlicht achter netjes helder en is de stuurrand helemaal donker.
Foto: Een mooi rechthoekige bagageruimte met flexibele mogelijkheden.
Karst houdt van bijzondere, maar niet te oude modellen. Hij stelt dat het goed zit als hij er niet van kan slapen als ie een auto wil kopen. Van jongs af aan viel hij helemaal voor BMW, maar nadat hij een Espace 4 als eerste Renault kocht, ontstond ook de bewondering voor de praktische modellen van ons merk. En na de Espace 4 kwam een Espace 5, al keerde zijn bijzondere, donkerbruine Espace 4 3.5 V6 Initiale uiteindelijk weer op het honk terug.
De Scénic kent een bijzondere geschiedenis, vooral omdat Renault geen inschatting kon maken van het commerciële succes. Daarom werd bij de ontwikkeling ernaar gestreefd om zoveel mogelijk onderdelen van de andere Mégane-modellen te gebruiken. Deze vroege versie heeft donkergrijze metallic bumpers (later meegespoten in de carrosseriekleur), de al genoemde 14 inch wielen (werd snel 15 inch) en zwarte kunststof spiegels (later meegespoten kappen). Met zijn afgeronde vormen, bescheiden buitenmaten en de handige mogelijkheden in het interieur wist de Scénic heel veel mensen voor zich te winnen. In customer clinics werd de doelgroep, inclusief kinderen, gevraagd of ze de voorkeur hadden voor een achterbank of drie losse stoelen. Die laatste constructie was duurder, maar iedereen koos er unaniem voor.
De hoge zit was natuurlijk al bekend van de grotere ruimtewagens, maar met de komst van deze auto konden ook automobilisten met een middenklasse beurs erover beschikken. Het volledige dashboard is afkomstig uit de vijfdeurs Mégane met alleen wat specifieke toevoegingen aan de onderzijde. Door de hogere positie van de stoelen ontstond er een vloer met dubbele bodem die in de voetruimte van de achterpassagiers wordt benut door twee grote opbergvakken. Onder de middelste stoel zit hiervoor een ontgrendelknop, die bij latere types verdween. Grote portiervakken, extra vakken in de zijkant van de bagageruimte en direct achter de achterstoelen vakken om 1,5 liter flessen in op te bergen, geen ruimte blijft in de Scénic onbenut.
Het polychroom interieur werd tot aan de phase II als optie aangeboden op de RT/RXT-versie. De groene kleur van de vloerbedekking en portierpanelen bleef behouden. De bestuurdersstoel behield ook de groene bekleding. Maar de passagiersstoel kreeg een blauwe velours, terwijl de drie stoelen achterin in geel, grijs en groen werden bekleed. Een kleurenpracht die alleen wordt begrepen als je een blik in de Scénic werpt. De vijf stoffen harmoniëren prachtig met elkaar.
Maar hoe is Renault tot deze bijzondere optie gekomen? Daarvoor moeten we terug naar de concept Scénic uit 1991. Die auto had een interieur waarbij iedere stoel als thema een ander werelddeel droeg. Dat vrolijke idee werd vertaald naar het polychroom interieur. Wie goed de vijf kleuren in zich opneemt van groen, blauw, geel, rood en grijs (zie het als zwart) herkent de kleuren van de olympische ringen die de diversiteit aan volkeren in de wereld symboliseren. Een prachtige gedachte achter een model dat aanvankelijk als avontuurlijk werd neergezet, in de folder gefotografeerd in de bossen, maar al heel snel uitgroeide tot dé gezinslieveling.
Het resultaat was onverwacht gigantisch. De Scénic werd verreweg de meest gekochte carrosserievariant in de Mégane-reeks met een productieaantal van bijna 2,2 miljoen tussen 1996 en 2003 en in zeer bescheiden aantallen zelfs nog tot in 2010. Dat verklaart ook waarom de phase II tal van elementen kreeg die specifiek voor de Scénic waren ontworpen en ontwikkeld. Renault had er op dat moment alle vertrouwen in dat dit de moeite loonde.
Deze RT polychroom beschikt over de krachtigste benzinemotor uit de reeks bij lancering, een 2 liter uit de F-serie. Die kon geleverd worden met een handgeschakelde vijfbak en een viertraps automaat. Het vermogen van 115 pk sluit goed aan bij het relatief bescheiden gewicht van 1.270 kg. Daardoor zette de auto prima prestaties neer en was ook geschikt om bijvoorbeeld een caravan te trekken.
De Scénic vormde de opmaat voor een compleet nieuw marktsegment waarin iedere fabrikant een plekje probeerde te veroveren. Maar lange tijd bleef het origineel beter dan de kopieën waardoor het commerciële succes gedurende de hele levenscyclus overeind bleef.
Foto: De klepjes in de vloer worden met twee knoppen geopend.
En détail...
Renault Mégane Scénic 2.0 RT (JAOG05)
Motor:
Type F3R, 4 cilinder benzine, 8 kleppen, multipoint injectie, boring x slag 82,7 x 93 mm, cilinderinhoud 1.998 cc. Vermogen 115 (DIN) pk bij 5.400 tr/min, koppel 168 Nm (DIN) bij 4.250 tr/min, compressieverhouding 9,7:1. Elektrisch systeem 12 Volt.
Versnellingsbak:
Type JC5. Handgeschakeld met 5 gesynchroniseerde versnellingen vooruit en 1 achteruit, overbrengingsverhoudingen: 1e - 3,727, 2e - 2,048, 3e - 1,321, 4e - 0,971, 5e - 0,795, achteruit - 3,545, eindoverbrenging - 4,066. Voor onafhankelijke wielophanging met schroefveren, hydraulische schokdempers en stabilisatorstang. Achter vier dwarsgeplaatste, getrokken draagarmen. Schijfremmen voor, trommelremmen achter, ABS. Banden 185/70R14, wielen lichtmetaal.
Afmetingen/gewichten:
Lengte 4,134 meter, breedte 1,719 meter, hoogte 1,600 meter, wielbasis 2,580 meter. Spoorbreedte voor 1,450 meter, achter 1,485 meter, bodemvrijheid 0,120 meter. Draaicirkel 10,70 meter (tussen trottoirs). Bagagevolume 410-1.800 liter. Gewicht: 1.270 kg. Tankinhoud 60 liter.