In 2017 vond de wedergeboorte van Alpine plaats met de lancering van de nieuwe A110. Nu begint de echte toekomst van het sportmerk onder de Renault-vlag. De nieuwe A290 geeft het startsein voor een complete reeks elektrische auto’s met de nadruk op rijplezier. We spreken designchef Antony Villain en Sovany Ang, directrice product performance bij de onthulling.
De mensen van Alpine hebben de zware taak sportiviteit te herdefiniëren, omdat de toekomst van het merk volledig elektrisch is. Binnen strikte kaders moeten de nieuwe modellen trouw blijven aan het rijplezier, de prestaties en comfort gecombineerd met praktische bruikbaarheid. Eigenschappen die zo kenmerkend zijn voor een Alpine.
De Alpine A290 heeft de elektrische Renault 5 als basis en mag rustig als de geestelijke opvolger gezien worden van de 5 Alpine die dateert van 1976. Antony Villain: "Alpine bevindt zich in een historisch kader en daarin zitten ook eigenschappen als lichtvoetigheid, prestaties en het Franse savoir-faire besloten. Die elementen komen ook allemaal in deze nieuwe A290 terug."
Een elektrische auto is bij voorbaat niet licht van gewicht, maar Alpine verwerkt die eigenschap zichtbaar in de materialen en het Alpenthema met de zogenaamde grafische snowflakes die op tal van plekken op en in de auto een rol spelen. Antony Villain: "Zoals bij alle nieuwe auto’s zijn we begonnen met een leeg vel papier en een pen en zijn toen zonder veel voorwaarden vooraf gaan schetsen. Volop coole ideeën kwamen zo naar boven. We kregen de taak om de hot hatch opnieuw uit te vinden. Een type auto waar gebruikers hoge eisen aan stellen. Een niet eenvoudige, maar zeer aantrekkelijke uitdaging."
Foto's: Sovany Ang (links) en Antony Villain (rechts).
Antony stelt dat dit terug te zien is zowel aan de buitenkant als in het interieur. "Zo staat de auto standaard op 19 inch wielen. De spoorbreedte is met 6 centimeter ten opzichte van de Renault 5 E-Tech electric toegenomen en daarvoor hebben we de randen rondom de wielen verder naar buiten gebracht. Op de achterdeuren zit een vorm die doet denken aan de luchtinlaat van auto’s met de motor achterin. De balk die beide achterlichten met elkaar verbindt is in de carrosseriekleur gespoten en de naam van de auto staat eronder. De lakkleur speelt ook een accentuerende rol onderop de skirts en bumpers door middel van een strip die contrasteert met de glanzend zwarte elementen."
In het interieur is sprake van een onvervalste Alpine cockpit, legt Antony Villain uit. "Elementen als de middenconsole en het stuur zijn volgens dezelfde ontwerpkenmerken uitgevoerd als de A110. Op het stuur zijn er twee nieuwe elementen die alleen al om hun kleur de aandacht trekken: een blauwe draaiknop om de mate van terugwinnen van energie aan te passen en een rode knop voor een boostfunctie waarmee kortstondig het maximale van de motor kan worden gevraagd."
Sovany Ang wijst ons op de cijfers: "De A290 blijft net onder de 4 meter lengte, is 1,82 meter breed en weegt ook minder dan 1.500 kg. In alle gevallen beschikt de auto over een 52 kWh batterij die een elektromotor voedt die afkomstig is uit de Megane. Die levert naar keuze 180 of 220 pk. Snel laden kan met 100 kW DC en natuurlijk kan de batterij ook aan een 11 kW AC laadpaal. De krachtigste versie sprint in 6,4 seconden naar de 100 km/h. Opmerkelijk is dat het remmen tot stilstand vanuit 100 km/h slechts 3 seconden in beslag neemt. Dat is enorm kort en krachtig."
Sovany Ang: "Het onderstel van de A290 kent dezelfde basis als de Renault 5, maar bood het team van Alpine volop mogelijkheden om de eigenschappen, die van het merk worden verwacht, extra te benadrukken. We spreken over een skateboard platform. De batterij ligt laag in het midden. De multilink achterwielophanging gaf ons genoeg mogelijkheden om naar onze eisen te worden opgewaardeerd voor een bij Alpine passend uitdagend weggedrag."
Alpine lanceert de nieuwe A290 in vier verschillende varianten: GTS (220 pk), GT Premium (180 pk), GT Performance (220 pk) en een speciale Launch Edition waarvan er net als bij de A110 precies 1.955 eenheden zullen worden gebouwd. Alpine’s CEO Philippe Krief haalt het onderwerp geluid aan: "Geluid is belangrijk voor de beleving, maar mag tegelijk niet kunstmatig zijn. We hebben hiervoor een mooie invulling gevonden. De berijder kan kiezen om motorgeluid aan of uit te zetten. Het correspondeert met de bewegingen van het gaspedaal, waardoor het aansluit bij de verwachting van de bestuurder. Bij snel accelereren klinkt er meer geluid dan bij constante snelheden op de snelweg. Deze geluidsgenerator is overigens alleen aanwezig als wordt gekozen voor het optionele en hoogwaardige Devialet audiosysteem dat volledig op de ruimte in de Alpine A290 is getuned."
Dat Alpine veel eigen inbreng heeft gehad, blijkt onder meer uit de stoelen die merkbaar beter ondersteunen. Niet alleen het schuim, maar ook de metalen structuur hiervan is ten opzichte van de Renault 5 geoptimaliseerd. Verder schotelt het dashboard en het centrale scherm meer functies voor, zoals eigen Alpine telematics. Allerhande gegevens worden tijdens het rijden opgeslagen of kunnen zelfs direct worden bekeken. Vooral een functie die op een circuit voordeel kan opleveren.
Sovany Ang ziet tot slot de elektrische Mini als regelrechte concurrent, al is het concurrentieveld op dit moment zeer bescheiden. "De sterke punten van de Alpine A290 zijn ondermeer een fors lager gewicht, een bruikbare bagageruimte van 326 liter en de skateboard bodemgroep met een volledig nieuw afgestemd onderstel voor optimale rijervaring." Eind dit jaar gaan we zien wat de kopersgroep daarvan vindt.