Als een bestaand model wordt opgevolgd, kiest een autofabrikant vaak voor de vertrouwde naamgeving. Maar als het programma wordt uitgebreid, komen nieuwe namen naar boven, die bij Renault niet zelden uit een rijk verleden met conceptvoertuigen afkomstig zijn.
Dit is de Renault Symbioz, een naam die al in 2017 werd gegeven aan een conceptmodel dat op de IAA in Frankfurt het levenslicht zag inclusief een compleet huis waarin de auto werd geïntegreerd.
Het productiemodel dat Renault Symbioz heet, krijgt een meer down to earth roeping, zo weet Paula Fabregat-Andreu te melden tijdens de onthulling. Zij is projectdirecteur bij Renault Design voor het A- en B-segment inclusief de elektrische modellen,
"Deze nieuwe Symbioz is een echte gezinswagen, net zoals de Renault 16 dat vanaf midden jaren zestig was. Een volwaardige vijfzitter met veel ruimte ook voor de bagage. De auto is tegelijk met de facelift van de Captur ontwikkeld en biedt door zijn 17,5 centimeter langere overhang achter meer binnenruimte. Dat laat zich illustreren door een bagagevolume van minimaal 624 liter."
Foto's: Aan het front en de interieurinrichting is direct te zien dat de nieuwe Renault Symbioz sterk verwant is aan de Captur. De bagageruimte is met 624 liter alleen een stuk volumineuzer.
"Het front is op een paar details na gelijk aan de Captur. Alleen de grille tussen de koplampen en de bovenkant van de bumper kenmerken zich door een ander thema. We spelen daar iedere keer op een andere manier met de basisvorm van het Renault-logo. Hoe eenvoudig dit kan blijkt ook als men goed kijkt naar het tankklepje. Hierop staan twee schuine strepen die van enige afstand precies het merklogo vormen!"
Paula legt verder uit dat het vooral het zijaanzicht en de achterkant zijn, die een specifieke vormgeving dragen. "Zo hebben we bewust gespeeld met de achterlichten waarin vormen zijn opgenomen die we ijsblokken noemen. Die geven een fraai driedimensionaal effect, ook als de auto stilstaat en de lampen uit zijn. Met de derde zijruit en de belijning van de D-stijl onderstrepen we de extra lengte van de auto zonder dat de nadruk wordt gelegd op de grotere overhang. Op deze manier hebben we een mooie balans in de proporties kunnen geven aan dit model."
Met een hoogte van 1,575 meter blijft de Symbioz duidelijk onder die van de meeste SUV’s. Paula: "Het is meer een crossover, maar de klant vraagt om de stoere kenmerken van een SUV en die hebben we de Symbioz dan ook meegegeven. We zien de auto als opvolger van de Mégane Estate (die inmiddels uit productie is) en de Scénic IV."
"De Symbioz biedt een keuze uit 18 en 19 inch wielen die qua design alleen voor dit model zijn ontworpen en niet op de Captur worden aangeboden. Daarmee geven we de auto nog meer een eigen positie binnen ons productengamma", besluit Paula haar betoog.
Qua aandrijflijn valt er niets te kiezen. Renault schotelt klanten louter de 1,6 liter hybride voor, die ook bekend is uit de Captur. Die levert met 145 pk niet alleen goede prestaties, maar zorgt tevens voor een bescheiden brandstofverbruik. Een nadeel is dat de auto slechts een aanhanger of caravan mag trekken van 750 kg.
De keuze aan uitrustingsvarianten loopt met de Evolution, Techno en Esprit Alpine in de pas met de Captur, met uitzondering van de luxueuze Iconic die alleen bij de Symbioz het programma compleet maakt.
Foto: Paul Fabregat-Andreu