Jogger beweegt
zich deels
elektrisch

De komst van de eerste Dacia hybride werd vorig jaar tijdens de lancering van de Jogger al aangekondigd. En inmiddels is de Jogger Hybrid 140 een feit en konden we er in de omgeving van Lissabon kennis mee maken.

Foto: De nieuwe familiegrille staat de Dacia Jogger goed.

Tekst: Tony Vos -  Fotografie: Automedia

Het feit dat de Dacia Jogger net als de huidige Sandero gebaseerd is op het onderstel van de Clio V, betekent dat ook alle technieken uit die Renault aan Dacia ter beschikking staan. Niet alleen de moderne driecilinder, maar ook de hybridetechniek. Dacia maakt altijd gebruik van bewezen technologie. En dat bewijzen heeft de 1,6 liter motor gekoppeld aan twee elektromotoren de laatste twee jaar in de Clio, Captur en Arkana kunnen doen.

De voordelen van deze aandrijflijn met betrekking tot het terugdringen van het brandstofverbruik zijn het meest aanwezig in de stad.
John Doe

Formule 1

De ongeblazen 1,6 liter viercilinder maakt gebruik van een techniek die rechtstreeks afkomstig is uit de Formule 1. Wegrijden gebeurt altijd volledig elektrisch. Bij een voldoende opgeladen batterij, die tussen de achterwielen ligt, kan de Jogger ook enkele kilometers volledig elektrisch rijden. In de stad met veel start- en stopverkeer in het optimale geval zelf het overgrote deel van de tijd. De voordelen van deze aandrijflijn met betrekking tot het terugdringen van het brandstofverbruik zijn het meest aanwezig in de stad. Daar wordt bij gas los en afremmen ook optimaal energie teruggewonnen, zeker als wordt gekozen voor de zogenaamde B-stand van de automaat. De bak heeft overigens geen conventionele koppeling. De elektromotoren spelen bij het overschakelen een rol om het hele proces soepel te laten verlopen. En dat is ook de belangrijkste indruk die de Jogger Hybrid tijdens het rijden achterlaat, soepel.

Prestaties

Vanwege het deels elektrisch rijden komt de auto uitermate rustig en stil over. Tegelijk kan een maximaal vermogen worden bereikt van 140 pk en een koppel van 205 Nm. Daarmee stelt de Jogger Hybrid goede prestaties in het vooruitzicht met 167 km/h en een acceleratie naar 100 km/h in exact tien seconden.

Aanhanggewicht

De Hybrid wordt voorlopig in diverse landen louter als 7-zitter geleverd om de unieke marktpositie nog wat extra kracht bij te zetten. Jammer alleen dat de krachtigste Jogger slechts een aanhanggewicht heeft van 750 kg tegen 1.500 kg voor de andere varianten. Maar op twee belangrijke eigenschappen scoort de auto naar behoren: standaard een automaat (dat was in de Jogger nog niet mogelijk) en daarnaast een gunstig praktijkverbruik van 1 op 20! Dat laatste laat zich ook direct vertalen in een lage CO2-uitstoot van 108 g/km.

Foto: Een kleine vermelding op de achterklep wijst uit dat het hier om de Hybrid versie gaat.

De Jogger Hybrid zit op alle terreinen doordacht in elkaar. Dat sluit volledig aan bij de filosofie van het merk. We spreken Xavier Martinet, de tweede man bij het merk. “Dacia biedt de meeste waar voor het geld. Alles waar Dacia voor staat wordt onder een vergrootglas gelegd en beslissingen worden als gevolg daarvan genomen. Zo hebben we met ons team bij de lancering van de huidige Sandero gediscussieerd of er nog een dieselversie moest komen in een neergaande markt. Hoe minder diversiteit binnen een leveringsprogramma is, hoe lager we de kosten kunnen houden.”

Beeldscherm

“Een simpele vraag, moet een Dacia standaard een entertainmentscherm hebben? Het antwoord is nee, want iedereen heeft een smartphone, waarom zou de klant dan gaan betalen voor een beeldscherm dat ze al hebben. Wat is essentieel?”

Dacia heeft op dezelfde manier nagedacht over de Jogger Hybrid: “Deze weegt 1.200 kg, terwijl de eerst volgende zevenzitter in de markt 1.500 kg haalt. Dacia wil niet nodeloos 300 kg voertuiggewicht meenemen. Daarom kunnen we met een bescheiden motor toe zonder in te leveren op binnenruimte en functionaliteit.”

Stadsgebruik

Martinet noemt ook de Spring als typisch voorbeeld van waar Dacia voor staat. “Iedereen praat bij elektrische auto’s over actieradius, maar niet over efficiency. De Spring is een lichtgewicht auto gericht op stadsgebruik. Steden sluiten langzaam hun grenzen voor auto’s met verbrandingsmotoren. De gebruiker van een auto in het A-segment rijdt zo'n 30 kilometer per dag met een gemiddelde snelheid van 25 km/h. Met dat in het achterhoofd zijn we tot het huidige product gekomen met de bijbehorende gunstige prijsstelling.”

Foto: Xavier Martinet.

Inruilwaardes

Martinet legt uit dat een groot assortiment voor de klant de prijzen opdrijft. Ook in supermarkten is de keuze enorm, terwijl twee tot drie vergelijkbare producten volstaat. “Er zijn genoeg voorbeelden die onderschrijven dat Dacia de goede richting heeft gekozen: tot nu toe al meer dan 100.000 orders voor de Spring, de Europese nummer 1 positie voor de Sandero onder particuliere kopers, hoge inruilwaardes en een hoge klantentrouw. En dat Dacia Renault niet in de weg zit, blijkt uit het feit dat 60 procent van de nieuwe klanten uit een ander merk komt en dat 15 procent van de Dacia-rijders een Renault koopt.”

Ondanks dat Dacia de keuze voor de klant simpel houdt, komt er wel het nodige nieuws aan. Allereerst de Spring 65 met een krachtigere elektromotor voor betere prestaties. Volgend jaar verschijnt al weer  de derde generatie van de Dacia Duster, die in 2025 wordt gevolgd door de grotere Bigster.