Renault 5 GTL 5-deurs

Tien jaar na zijn creatie openbaar




Title page
Lees verder: Carrosserievarianten

Carrosserievariant

In 1969 waren de ontwerpen van beide carrosserievarianten van de Renault 5 op de tekentafel al helemaal gereed. Toch moest de Renault-rijder maar liefst tien jaar wachten voordat de vijfdeursvariant uiteindelijk in 1979 tegelijk met een facelift van het interieur zijn opwachting maakte.

Tekst: Tony Vos - Foto's Automedia

Populair model

Vanwege een vergaande samenwerking tussen Renault en Peugeot werden eind jaren zestig tussen beide fabrikanten afspraken gemaakt om bepaalde marktsegmenten ieder op een eigen manier te benaderen. Peugeot lanceerde zo de vierdeurs 104, die later een achterklep kreeg, terwijl Renault al snel meer succes oogstte met de driedeurs R5. Zoals gebruikelijk was het ontwerp van dit populaire model eind jaren zestig al helemaal definitief. Er werd ook al direct rekening gehouden met de lancering van meerdere carrosserievarianten. Denk aan de Renault 7 sedan voor Spanje en een vijfdeurs Renault 5. Maar toch duurde het nog tot midden 1979 voordat het leveringsprogramma met deze tweede versie werd uitgebreid.

Dashboardlichaam

De vijfdeurs Renault 5 kwam op de markt tegelijk met een flinke update van het interieur. Waar het eerste type dashboard bestond uit een instrumentarium en een decoratie op de dwarsversteviging onder de vooruit, lanceerde Renault op de phase II een volwaardig dashboardlichaam. Dat werd hoofdzakelijk gemaakt uit een lichte kunststof (grijs of beige, maar ook zwart). Het instrumentarium vertoonde een niet eerder gebruikte lay-out met links de snelheidsmeter en rechts een grote serie controlelampjes opgenomen in zwarte clusters. Vanaf de TS bestond hiervan ook een versie met toerenteller.

Foto: De vertrouwde 1.108 cc viercilinder ligt in het vooronder van de Franse 5 GTL vanaf eind 1979.

Stuurwiel

De belangrijkste bedieningsknoppen zaten links van deze unit. De middenconsole werd van boven naar beneden ingevuld met een dubbel ventilatierooster, klokje, bediening van verwarming en ventilatie, opbergvakje en daaronder de inbouwruimte voor een radio. De voorpassagiers had tegenover zich een royaler bergvak. Alle uitvoeringen van de Renault 5 met uitzondering van de Alpine, beschikten over een nieuw gevormd stuurwiel.

Foto's: Twee extra deuren zorgen voor een betere toegang en functionaliteit.

Hoofdsteunen

De portierpanelen werden op het nieuwe dashboard aangepast. Vanaf de GTL past Renault een nieuw type stoel toe met een smalle en hoog doorgetrokken rugleuning en lendensteunen aan de zijkanten. Dit type stoel maakte zijn debuut op de 14 TS. Afhankelijk van het land werden deze stoelen in de 5 GTL met of zonder hoofdsteunen geleverd. Dit exemplaar uit de collectie van Renault Classic is een auto uit 1980 die volgens de originele specificaties geen hoofdsteunen had. De zwarte kunstlederen bekleding betrof een optie.

Lees verder: Portiergrepen

Portiergrepen

Aan de buitenkant stapt Renault bij de vijfdeurs R5 af van de in het plaatwerk verwerkte portiergrepen. Net zoals bij de Renault 7, waarvan de portieren identiek werden overgenomen, zaten de chromen portiergrepen op de deuren.

Foto: De twee extra portieren harmoniëren goed met de rest van het ontwerp.

Kunststof randen

Kenmerkend voor de GTL waren de kunststof randen onderlangs de portieren met dezelfde ribbels als op de bumpers. Met ingang van modeljaar 1980 werden bumpers en strips vanaf de GTL in zwart uitgevoerd. Op het vlak van wielen, nummerplaatverlichting met geïntegreerde achteruitrijlampen veranderden er aan de buitenkant in eerste instantie geen details. Bij de L en TL behiedd de Renault 5 in eerste instantie de licht gekleurde bumpers.

Klein verschil

Waar de Renault 5 GTL tot en met 1979 was uitgerust met de 1.289 cc Cléon-motor kwam daar met ingang van modeljaar 1980 verandering in. Met name in Frankrijk waar een laag fiscaal vermogen een aankoopargument van belang bleef. Daarom heeft deze vijfdeurs 5 GTL met het nummer R1397 een 1,1 liter Cléon-motor die net als de 1,3 liter 45 pk levert. Het verschil zit 'm vooral in de 4 in plaats van 5 fiscale pk's en natuurlijk een lager koppel van 84 tegen 91 Nm. Er bestaat een klein verschil in topsnelheid en acceleratie. Maar desondanks is de vertrouwde 1.100 een prettig machientje om mee onderweg te zijn. Dit van A tot Z volgens hoge standaard volledig gerestaureerd exemplaar geeft helemaal het gevoel van nieuw. Dat begint al meteen na het starten. Het geluid van de motor is direct herkenbaar. De vierbak schakelt wat hakerig, maar verder hoeft een kersverse bestuurder niet te wennen. Om vlot met het verkeer mee te komen is het wel gewenst wat verder in de versnellingen door te trekken.

Overhellen

De wielophanging van een Renault 5 komt constructief in grote lijnen overeen met de Renault 4. Toch is de afstemming wat moderner in de zin dat de carrosserie minder overhelt in bochten. Dat maakt dat een Renault 5 zich beter handhaaft in het moderne verkeer.

Identieke lengte

De twee extra achterportieren verhogen de functionaliteit van de compacte Renault. Maar omdat de wielbasis en lengte identiek zijn aan de driedeurs biedt de auto op de achterbank en voor bagage geen extra ruimte.

De R1397 werd geleverd als TL en GTL en is met 781.716 eenheden de tweede meest geproduceerde versies van de Renault 5 op een totaal van 5,5 miljoen.