Soms lijkt het een raadsel waarom een Renault van bijna 50 jaar oud in zo'n fantastische conditie behouden is gebleven. Het antwoord bij dit Engelse exemplaar heet Ziebart, een roestbescherming die op deze Renault 15 TL werkelijk overal op aangebracht was.
Foto: Goed beschermd door Ziebart overleefde deze 1973 Renault 15 TL in originele staat.
Ziebart is een Duitser die midden jaren vijftig in de Verenigde Staten arriveerde en van daaruit zijn imperium met roestpreventiemiddelen uitbreidde.
Deze Renault 15 TL werd er in 1973 volledig mee behandeld. Misschien wel iets te goed, zo herinnert de huidige eigenaar Brian Whiteside zich. "Als je de motorkap opende keek je in een zwart gat. Alles was ermee ingesmeerd. Maar dat gold ook voor de randen langs de portieren en gelukkig ook alle holle ruimtes, die door dit goedje prima beschermd bleven. Het was een hele klus om bijvoorbeeld de motorruimte schoon te krijgen. Er zijn nog steeds een aantal plaatsen waar de glanzende, gele verf achter een laag Ziebart verscholen zit. De auto heeft één eigenaar gehad die ermee heeft gereden. Dat betekent dat het lakwerk, maar bijvoorbeeld ook al het chroom en het interieur in een perfecte nieuwstaat verkeren."
Een blik op de teller laat een stand van 18.138 mijl zien, dat is nog geen 30.000 kilometer. De auto werd jaren geleden op een veiling aangeboden, maar daar kwam Brian te laat achter. "Korte tijd later kwam de gele coupé weer te koop bij een specialist in klassieke auto's die de auto op Ebay aanbood. Het bleek inderdaad een auto van één en dezelfde eigenaar die de 15 TL tot zijn dood had gekoesterd.
Waar de coupémodellen van Renault uit de jaren zeventig vooral in de belangstelling staan met de zwaardere motorvarianten, met name de 15 TS en de Renault 17, blijken er van de 15 TL instapversie aanzienlijk minder exemplaren bewaard te zijn. Dat maakt dit exemplaar nog eens extra bijzonder
De Renault 15 leunt net als de 17 volledig op de basis van de Renault 12. Vanaf 1966 concurreerden de verschillende ontwerpers bij Renault zoals gebruikelijk met elkaar om het beste ontwerp in te dienen. Opvallend was hoe dicht de verschillende inzenden bij elkaar zaten. Van vijf voorstellen werden maquettes in 1:5 gemaakt waaruit de algemene directie het voorstel van Gaston Juchet koos. In oktober 1968 was het ontwerp definitief. Er werd hard gewerkt aan de oplossing voor de voorbumper die als het ware de omlijsting van de grille met koplampen vormde. Al direct was er sprake van twee carrosserievarianten, de latere Renault 15 met langgerekte achterste zijruiten en de R17 met een driehoekig ruitje en daarachter een tweede driehoekig ruitje gecamoufleerd door een rooster. Het grote verschil aan de voorkant zat 'm in de koplampen: vier ronde voor de R17 en twee meer rechthoekige voor de 15 TL en TS.
De productie van de kale carrosserie vond vanaf 23 september 1971 plaats bij Chausson in Maubeuge. De carrosserieën werden vervolgens naar Sandouville getransporteerd om daar te worden afgebouwd. Begin 1973 was de fabriek van Chausson volledig klaargestoomd om de totale productie van de 15 en 17 ter hand te nemen en hoefden niet onnodig carrosserieën te worden versleept.
De uiterlijke verschillen tussen de 15 TL en TS waren niet groot. Buiten de typeplaatjes praten we dan over de verschillen in wieldoppen en de bandenmaat.
Ook het interieur liet weinig onderscheid zien. Het was vooral de aanwezigheid van een toerenteller die het verschil maakte bij de 15 TS. Een van de vier ronde klokken was bij de TL niet in gebruik. De Renault 15 bood een goede mix tussen comfort en sportiviteit. De achterbank was nadrukkelijk voorgevormd voor twee personen. In het midden aan de onderkant van de zitting zat een uitschuifbare asbak en een lampje. De rugleuning kon niet worden neergeklapt. Voorin was de zitpositie behoorlijk laag. Over de volle breedte van het dashboard liep een aluminium rand met ventilatieopeningen in het midden en een Renault 15 vermelding. Midden op het dashboard boven de schuiven voor de verwarming was een rooster geplaatst met daarachter een luidspreker voor de radio. Elektrische portierruiten waren als optie aan te kruisen. Aan weerzijde achter het stuur kon de bestuurder door middel van tuimelschakelaars bijvoorbeeld de ventilator en achterruitverwarming bedienen.
Foto: Jammer dat de achterbank niet neerklapbaar is.
Maar het belangrijkste verschil tussen de 15 TL en 15 TS vonden we onder de motorkap. Waar de TS was voorzien van een 1.565 cc krachtbron uit de Renault 16, moest de 15 TL het doen met de 1.289 cc Cléon-motor uit de 12 TS. Omdat het totale gewicht van de auto onder de 1000 kg bleef, wist de TL toch aardige prestaties neer te zetten. Omdat de auto een stuk lager was dan de Renault 12 werd een afwijkend en eigen rijgedrag bewerkstelligd. Overhellen in bochten kon echter niet worden voorkomen, wat comfortliefhebbers overigens niet betreurden.
Dat we hier te maken hebben met een auto uit modeljaar 1973 blijkt uit een aantal elementen die met ingang van 1974 werden gewijzigd. Denk hierbij aan de Renault-vermelding op het linker voorspatbord en de losse typeplaatjes Renault, 15 en TL op de achterklep. Ook onderging het dashboard voor modeljaar 1974 een aantal wijzigingen aan het rooster voor de luidspreker, de plaatsing van het typeplaatje en de klep van het dashboardkastje. De auto kreeg eveneens Kangourou koplampen en dezelfde motorkap als de 15 TS met bult. Dit exemplaar 1973 onderscheidt zich nog door de vlakke kap met centrale groef.
Foto: Het zwarte kunstlederen interieur is als nieuw en draagt alle elementen van de eerste bouwjaren.
En détail...
Renault 15 TL 1973 (R1300)
Motor:
Type 810-05, 4 cilinder in lijn, cilinderinhoud 1.289 cc, boring x slag 73 x 77 mm, compressieverhouding 9,5:1. Dubbele carburateur Weber 32 DIR, vermogen 60 pk (DIN) bij 5.500 tr/min, koppel (DIN) 98 Nm bij 3.500 tr/min. Elektrische installatie 12 Volt / 200/40 Amp/h.
Versnellingsbak:
Type 352-32, 4-versnellingsbak, volledig gesynchroniseerd. Overbrengingsverhoudingen 1e - 3,455, 2e - 2,235, 3e - 1,478, 4e - 1,036, achteruit 3,083. Banden voor/achter 145 SR 13, reservewiel rechts in bagageruimte. Wielophanging: voor onafhankelijk, schroefveren, hydraulische schokdempers, stabilistatorstang. Achter getrokken as met schroefveren, hydraulische schokdempers, stabilisatorstang.
Afmetingen:
Lengte 4.26 mm, breedte 1.63 mm, hoogte 1.32 mm (leeg), wielbasis 2.44 mm, spoorbreedte (voor/achter) 1.31/1.31 mm, draaicirkel 10,20 meter (tussen trottoirs). Inhoud brandstoftank 55 liter, bagageruimte 300 liter. Leeg gewicht 990 kg.