Dacia luistert nadrukkelijk naar zijn klanten. Want de wijzigingen die aan de vernieuwde Duster zijn doorgevoerd komen voor een belangrijk deel voort uit reacties van gebruikers. Op stap met de automaat en LPG-versie.
Er verandert veel bij Dacia. Dat bevestigt het merk met een nieuw logo en een stortvloed aan nieuwe modellen. In één jaar tijd de Sandero, Logan, Spring, vernieuwde Duster en de Jogger. In 2024 komt daar nog een groter model bij inhakend op de Bigster concept.
Zoals gezegd luistert Dacia nadrukkelijk naar de opmerkingen van klanten. Die vinden de uitstraling van hun auto helemaal geslaagd. Dat betekent dat daar niet aan is gesleuteld. De uiterlijke verschillen betreffen dan ook details: een ietwat aangepaste grille, de LED-koplampen met Y-vormige indeling, dezelfde detaillering in de achterlichten en zwarte details bij de onderkant van de bumper en de dakdragers. Helemaal nieuw is de achterklepspoiler.
Ook de details die in het interieur aan de beurt kwam en zijn het gevolg van verzoeken van klanten. Zo heeft de Duster een nieuwe stuur met diverse bedieningsknoppen, andere bekleding op het meubilair, hogere en tegelijk smallere hoofdsteunen, een verschuifbare opbergbak tussen de voorstoelen en twee USB-aansluitingen voor de achterpassagiers. Die zitten er ook voorin. De oorspronkelijke aansluiting in de rand van het navigatiescherm is verdwenen. Daardoor kon een nieuw, groter scherm worden geplaatst net als bij de Sandero. Dit systeem wordt geleverd inclusief Apple Car Play and Android Auto.
Op dit centrale scherm zit afhankelijk van de versie ook de 4x4 monitor die qua mogelijkheden is uitgebreid. Tijdens een korte kennismaking in het terrein werd duidelijk dat de zijdelingse hellingshoek en de klimhoek kunnen worden getoond. De Duster kan met maar liefst vier camera's worden uitgerust om een 360 beeld rondom de auto op het beeldscherm te krijgen.
Benzinerijders hebben de keuze uit de TCe 90 driecilinder en de viercilinders TCe 130 en 150. De laatste is er onder meer met 4WD of een automaat. Het beschikbaar komen van een Duster op benzine met automaat, voldoet in een grote behoefte. De automaat kan overigens alleen worden gecombineerd met het hoogste uitrustingsniveau. Daarnaast is er de 100 pk sterke 3 cilinder met LPG. Door een grotere tank neemt de totale actieradius flink toe. Nieuw bij deze versie is dat de knop om op LPG over te schakelen veel fraaier weggewerkt is en dat alle info over tankvulling en actieradius in het dashboard is geïntegreerd. Tot slot blijft er nog één diesel op het programma, de dCi 115.
Tijdens het fijnslijpen van de Duster hebben de ingenieurs ook de CO2-uitstoot tot 6 g/km terug kunnen brengen. Dat wordt bereikt door toepassing van andere banden, nieuwe wiellagers, de LED-verlichting en de dakspoiler. Bij een opgefrist model horen natuurlijk nieuwe lichtmetalen wielen en andere kleuren.
In de automaatversie is de 1,3 liter viercilinder gekoppeld aan een EDC-6 versnellingsbak, die zich prima thuisvoelt in dit populaire model. Beide componenten bewijzen al langer hun diensten. Met name particuliere kopers die veelvuldig met een caravan op pad gaan, hebben op deze specifieke versie zitten wachten. Overigens, de benzinemotor met automaat was al heel even leverbaar voor deze facelift. Voor de gemiddelde Duster-koper voldoet echter de 100 pk 3 cilinder met LPG meer dan uitstekend. De auto presteert voldoende vlot en zet vooral een gunstig verbruik neer op een betaalbare brandstof.
Tijdens de presentatie liet Dacia een Duster Extreme zien in een specifieke grijze kleur Gris Urban met oranje details en zwarte wielen. Verwacht deze variant in de loop van 2022.