De maagdelijk witte Renault Ondine, eigendom van Alain Deloy, trekt meteen de aandacht. De Ondine stond begin jaren zestig voor extra luxe. Maar om die te ontdekken moet vooral naar details worden gekeken. Die zijn er overigens legio, zowel aan de buitenkant als in het stemmig rode interieur.
Op de Parijse autosalon van najaar 1960 breidt Renault het leveringsprogramma van de immens populaire Dauphine uit met een rijker aangeklede variant, de Ondine. De auto kan meteen in twee technische varianten worden gekozen, Ondine en Ondine Gordini. Beide versies worden standaard voorzien van een vierversnellingsbak. Waar de bestaande driebak rond dezelfde tijd een gesynchroniseerde eerste versnelling krijgt, kan deze bij de vierbak nog alleen bij stilstand of door dubbel clutchen worden gekozen.
De Ondine en Ondine Gordini behouden hun bestaande R-nummers die voor de systematiek worden uitgebreid met de letter A. Die staat overigens niet op het ovale plaatje in de bagageruimte. Zo blijft de Ondine vertrouwd de R1090 en staat er op het plaatje bij de Ondine Gordini R1091.
Aan de buitenkant is de Ondine direct herkenbaar aan de nieuwe wielen met gaten. Deze worden zilvergrijs gespoten. De wieldoppen zijn van roestvrij staal en hebben een gouden versiering rondom de centrale moer. Die kleur sluit aan bij de typeplaatjes Ondine op het rechter voorscherm en de motorkap. De naam Renault staat in dezelfde kleur en hoofdletters op het linker voorspatbord. Onder de voorbumper wordt een extra beugel aangebracht ter versteviging en verfraaiing.
De chromen sierstrips blijven eveneens voorbehouden aan de Ondine, die als extra chroomlijsten rond de regengoten krijgt. Zeer verfijnd zijn de parkeerlichten op de voorspatborden. Deze stralen rondom wit licht uit en zijn aan de voorkant rood met daarop in zilver het Dauphine kroontje.
Voor modeljaar 1961 maken de richtingaanwijzers op de C-stijl plaats voor ronde exemplaren onder de koplampen. Die hebben een chromen omlijsting net als de voor- en achterruit. Chroom wordt ook gebruikt rondom de nummerplaat achter. De centraal geplaatste nummerplaatverlichting beschikt eveneens over een chromen ornament. Tot slot zijn de stootblokken op de achterbumper voorzien van rubbers.
Alain Deloy uit Bruyères kocht zijn Ondine in 2017. "Ik heb hele goede herinneringen aan dit type Renault. In de jaren vijftig verschenen er in ons dorp wagons vol met Dauphines, ik herinner het me nog als de dag van gisteren. Op de ruiten van die auto's zaten stickers met daarop de verkoopprijs van 5.940 francs. Die auto's werden tijdelijk met honderd tegelijk opgeslagen bij de kazerne. Die herinnering is altijd gebleven."
Maar Alain herinnert zich nog meer. "Voor ons trouwen kocht mijn vrouw een witte Dauphine. Ik heb daar zelf ook mee gereden. Een voorval dat ik niet zal vergeten, is dat het klepje voor het reservewiel niet goed gesloten was. Het wiel trilde er onder het rijden uit en ik ben er toen overheen gereden."
Alain ging op Leboncoin op zoek naar een Dauphine en vond uiteindelijk deze witte Ondine in de regio Reims. "Helaas weet ik verder niets van de historie. De verkoper wilde een terrein verwerven en had geld nodig. Mijn eerste rit duurde precies honderd meter, de motor stopte ermee. Samen met een vriend haalde ik de auto twee weken later op. Ik reed er met een moderne auto achteraan en kreeg olie op de voorruit. Daarna is de motor helemaal nagekeken. Nu ik er in rijd, komen alle herinneringen weer boven. Het is een geweldige auto."
Gezeten achter het stuur vallen in het interieur de extra luxueuze toevoegingen van een Ondine op. Dat begint met de stoelen die zijn voorzien van verstelbare rugleuningen. Verder zijn de portierpanelen rijker aangekleed en onder meer voorzien van kaartenvakken. Het dashboard is zwart, in tegenstelling tot wit in de normale Dauphine. De stuurkolom met de hendels is samen met een deel van het stuur zelf in rood uitgevoerd. Dat sluit perfect aan bij het rode kunstleer waarmee meubilair en deurpanelen zijn bekleed.
De naam Ondine staat op een plaatje op het dashboard. Feitelijk is dat plaatje bedoeld om te worden verwijderd als voor de luxe van een autoradio wordt gekozen. Maar een eerdere eigenaar heeft het laten zitten en de originele Sonolor radio net onder het dashboard geplaatst. De algehele staat van het interieur doet vermoeden dat de kilometerstand van ruim 71.000 correct is.
Alle toegevoegde luxe geeft geen verandering van het rijgevoel. Voor modeljaar 1961 voert Renault enkele technische wijzgingen door, zoals de carburateur van de Estafette en het verhogen van de compressieverhouding. Niet zichtbaar zijn bovendien de bredere remschoenen die voor een groter remoppervlak zorgen.
Prestaties en remkracht mogen natuurlijk niet met moderne auto's worden vergeleken. De 845 cc zoemt gezellig achter de achterbank. De pook van de vierbak heeft enorme schakelwegen, maar na enige gewenning voelen auto en berijder zich helemaal thuis op het Franse platteland.
En détail...
Renault Ondine R1090A (1961)
Motor:
Type: 670-01, 4 cilinder in lijn, 845 cc, boring x slag 58 x 80 mm, compressieverhouding 8:1, carburateur Solex 28 IBT, vermogen (DIN) 30 pk (SAE) bij 4.500 tr/min, koppel (DIN) 65,7 Nm bij 2.000 tr/min. Elektrische installatie 6 Volt / 60/75 Amp/h.
Transmissie:
Type 318-13, 4-versnellingsbak, 2e, 3e en 4e gesynchroniseerd. Overbrengingsverhoudingen: 1e - 3,70, 2e - 2,28, 3e - 1,52, 4e - 1,03, achteruit 3,70, eindoverbrenging 4,37.
Wielophanging:
Voor type onafhankelijk, schroefveren, stabilistatorstang, achterwielophanging, type onafhankelijk, schroefveren. Banden voor/achter 145 x 380 of 5,5-15 (15 inch). Reservewiel onder de vloer bagageruimte. Remmen voor en achter trommels 228 mm. Parkeerrem op beide achterwielen. Schokdempers hydraulisch.
Afmetingen:
Wielbasis 2.270 mm, lengte 3.961 mm, breedte 1.520 mm, spoorbreedte (voor/achter) 1.250/1.220 mm, hoogte 1.430 mm (leeg), draaicirkel 9,10 meter (tussen trottoirs). Rijklaar gewicht 670 kg, laadgewicht 330 kg, max. toelaatbaar gewicht 1.000 kg, motorolie 2,5 liter, versnellingsbak 1,25 liter, koelsysteem 4,6 liter. Inhoud brandstoftank 32 liter, bagageruimte 200 liter.
Prestaties:
Topsnelheid 115 km/h, verbruik 5,7 liter/100 km (bij 70 km/h).