Eind jaren zestig werd mijn liefde voor auto's aangezwengeld door folders die mijn vader via zijn werk meebracht en via mijn oma die ze van een kennis kreeg. Inmiddels zijn we een halve eeuw verder en lijkt er een einde te komen aan het uitgeven van folders door autofabrikant. Ook bij Renault wordt deze traditie een halt toegeroepen.
Wie op de sites van Renault in verschillende landen in de wereld kijkt, kan daar nog steeds de folders van alle modellen downloaden. Leuk om ook eens digitaal te bladeren door de brochures van modellen die we in eigen land niet kennen. Natuurlijk kan deze documentatie op de harde schijf worden opgeslagen. Maar toch is het niet te vergelijken met het vasthouden van papier en de pagina's omslaan met een hoge verwachting van wat er op de volgende bladzijde zal worden getoond.
Ook de lucht van vers bedrukt papier hoort bij de driedimensionale beleving die een folder van een auto biedt. Een beleving die door geen enkele digitale bron kan worden geëvenaard. Folders vertellen een historisch verhaal. En de exemplaren die heden ten dage nog worden uitgegeven vervullen over enige tijd weer diezelfde rol.
Rondom de folder bestaat een complete wereld van verzamelaars. Mensen die alles van één merk bewaren en anderen die juist gaan voor een bepaald tijdperk of type auto. Op beurzen en vooral ook via verkoopkanalen op internet ontmoeten ze elkaar om zoekend door de dubbele exemplaren juist die folders te vinden waarmee de eigen verzameling kan worden uitgebreid. Het klinkt bijna romantisch... eigenlijk is het dat ook.
Folders sluiten aan bij een tijdsbeeld. Vandaar dat een brochure uit 1913 die ik recent op Epoqu'auto op de kop tikte natuurlijk heel anders is dan die van een Renault 4 uit 1961 of van de huidige Arkana. Ik snap dat in deze digitale tijd het drukken van folders voor autofabrikanten een forse kostenpost betekent. Maar een folder is meer dan de kosten om het te maken. Met weemoed denk ik terug aan de jaren zestig, zeventig en tachtig waarin van ieder model jaar op jaar weer een nieuwe folder werd samengesteld. Met nieuwe foto's en een andere lay-out. Ik heb ze gelukkig voor een groot deel in mijn kast staan en stap daarmee op ieder gewenst moment terug in de tijd.
Want wat er ook door de digitale wereld van ons wordt afgenomen, de historie blijft altijd...
Tony Vos, hoofdredacteur/uitgever Losange Magazine