Impressions

Twingo aan
de stekker

Title page
Lees verder: Uitvinding van het wiel

De uitvinding
van het wiel

Het wiel behoort tot de belangrijkste uitvindingen van de mens. Gecombineerd met paardentractie zorgde het wiel voor het reduceren van reistijden. Met de verbrandingsmotor werd een vervolgstap gezet en nu staat de electromotor op doorbreken.

Tekst & foto's: Tony Vos

Cléon

De Twingo is de zevende volledig elektrische Renault. Het platform was al voorbereid op een dergelijke aandrijving. De aandrijflijn komt grotendeels van de Zoe met achterin de eigen in Cléon gebouwde Renault R80 elektromotor die een vermogen levert van 82 pk en een koppel van 160 Nm. Dat blijkt meer dan voldoende voor goede prestaties van de 1.111 tot 1.168 kg wegende auto. In 12,9 seconden accelereert de Twingo naar de 100 km/h.

Binnenruimte

De batterij, die onder de achterbank ligt en geen invloed heeft op de binnenruimte, heeft een capaciteit van 22 kWh. Het laden gebeurt via de bekende Caméléon lader die tot 22 kW (AC) aan kan. Bij deze stroomhoeveelheid is een lege batterij in anderhalf uur vol. Aan een 3,7 kW wallbox duurt het 8 uur en via het normale stopcontact 15 uur.

Laadaansluiting

Op de Twingo komen zowel de vermeldingen ZE (Zero Emission) als Electric voor. De naam Electric is bewust toegevoegd om naar de klant duidelijk te maken dat de tot nu toe alleen met benzinemotor geleverde Twingo ook volledig elektrisch bestaat. Achter het klepje op het rechter achterscherm zit de laadaansluiting die automatisch wordt ontgrendeld als de deuren worden geopend.

Sierbies

Vanaf de Intens-uitvoering loopt er een blauw/grijze sierbies over de flanken die aan de achterkant eindigt in een ZE vermelding. Verdere typeplaatjes vermelden ZE én Electric. De blokjes op de grille worden in blauw uitgevoerd (vanaf Intens). Blauw is bij Renault de kleur voor de elektrische voertuigen. Een blauwe ring zit er rondom het Renault-logo op de wielen of de wieldoppen.

Lees verder: Kleurrijke accenten

Kleurrijke accenten

De kleurrijke accenten in het interieur op de spaken van het stuur, de omlijsting van de ventilatieroosters, de rand om het dashboard en de pook kunnen in wit, zwart of rood worden gekozen. Vanaf de Zen is een 7 inch Easy Link multimediasysteem beschikbaar. De halfronde snelheidsmeter herbergt in het midden een digitale display die sterk lijkt op die van de Twizy.

De pook kent de standen PRND en kan ook in een B-modus worden gezet in drie standen. B1 voor op doorgaande wegen, de middenstand (B2) voor bescheiden afremmen en de hoogste stand (B3) voor maximaal remmen in de stad en zo min mogelijk het rempedaal gebruiken. Ook heeft de Twingo Electric de bekende Eco knop voor minder vermogen en extra zuinig rijden.

Twingo Vibes

Ter introductie is er nog een speciale editie, de Twingo Vibes met stickers en oranje accenten zowel aan de buiten- als binnenkant, 16 inch wielen, witte blokken op de grille tussen de koplampen en onderin de bumper en de exclusieve kleur Orange Valencia (zes andere laktinten beschikbaar). De stoelen beschikken over oranje piping en stiksels, er zit een oranje rand rond de pook, er staat Vibe op de dorpels en een Vibe sticker op de rand boven het Easy Link scherm.

Belangrijk voor de bruikbaarheid en veelzijdigheid van een elektrische auto is de actieradius. Die is volgens de WLTP-norm 270 kilometer in stadsverkeer met veel terugwinnen van energie en 190 kilometer in de normale cyclus. De ervaring leert dat de Twingo in de praktijk 170 tot 180 kilometer haalt en dat komt weer keurig overeen met wat Renault in de folder belooft met betrekking tot een realistische actieradius bij normale temperaturen. De schatting bij wintertemperaturen ligt op 110 kilometer. Ook al is het concept van de Twingo Electric perfect afgestemd voor gebruik in de stad, de auto gedraagt zich ook voorbeeldig op 80 km/h wegen en op de snelweg waar een top mogelijk is van 135 km/h. In de stad profiteert de berijder van de opmerkelijk korte draaicirkel.

Dagelijkse verplaatsingen

De auto komt in de praktijk mooi stil en lekker vlot over. Zeker onder stadse omstandigheden. Uitermate snel accelereert de Twingo in 4 tellen naar de 50 km/h. Veel mensen zullen aan de actieradius van de Twingo voor hun dagelijks verplaatsingen genoeg hebben en juist voor die doelgroep heeft Renault de Twingo Electric ontwikkeld.