Grasduinen in de historie van Renault levert vaak verrassende producten op. Zo ook dit compacte voertuig bedoeld voor transporttaken op fabrieksterreinen, in havens en op spoorwegemplacementen.
Officieel spreekt Renault over de 'chariot porteur' waarmee rond 1920 wordt geƫxperimenteerd. Een handig vervoermiddel om, zoals de foto's laten zien, onderdelen over een korte afstand te vervoeren. Banden, gietstukken, kisten. Het nog geen 3 meter lange voertuig heeft een laadplatform van ongeveer 2,10 x 1,25 meter. Daarop mag maximaal 1.200 kg worden geladen. Het karretje zelf weegt 800 kg. Zowel aan de voor- als achterkant kunnen nog losse karren worden gekoppeld. Daarvan mag dit Renault-product een gewicht van maximaal 4 ton trekken. Dan weegt de complete 'trein' dus 6 ton.
De motor is aan de buitenkant niet te zien. Die is opgehangen binnen het buizenchassis dat aan de zijkanten en voorkant volledig dicht is gemaakt. Koeling komt er via de roosters in deze wanden. Renault past hierin een 4 cilinder benzinemotor toe met een boring x slag van 75 x 120 mm. Dat levert een cilinderinhoud op van 2.120 cc wat weer overeenkomt met de kleinste motor die Renault op dat moment in personenauto's toepast: de 10 CV uit het type GS. Het motortoerental wordt begrensd op 1.200 tr/min. De thermosyphonkoeling werkt met twee radiateurs die parallel aan het chassis zijn geplaatst. Een ventilatorblad zit op het vliegwiel. De maximale snelheid gaat niet boven de 10,7 km/h uit in de derde versnelling. Renault prijst in de documentatie het feit dat het lege voertuig in de eerste versnelling een helling kan nemen van 47,2 procent. Met een gewicht van 4 ton aan de trekhaak en volle belading blijft daar nog maar 14 procent van over.
De bestuurder van dit wonderlijke voertuig bevindt zich op een aan de onderkant gesloten platform achterop. Het stuurwiel is rechtstandig op het kopschot geplaatst. Een zadel met enkelvoudige veer biedt slechts basaal comfort. De pedalen, versnellings- en handremhendel staan naast elkaar op de vloer. De bescheiden uitslag van de voorwielen tijdens het sturen levert een alsnog acceptabele draaicirkel op van 12 meter.
Het kwam niet tot serieproductie.
ACMA North Europe, de vereniging voor verzamelaars van Renault miniaturen heeft naar aanleiding van dit artikel uit Losange Magazine in een zeer beperkte oplage van 50 stuks een 1:43 miniatuurversie van deze bijzondere Renault laten bouwen. Wie interesse heeft kan contact opnemen via de site: acmanortheurope.com