Afgelopen zomer heb ik een wens in vervulling laten gaan. Mijn zo geliefde Renault Twingo in koriander groen ontbrak het nog aan één begerenswaardig item, een roldak. Ik was ervan overtuigd dat de toevoeging hiervan mij nog gelukkiger zou maken.
Het originele fabrieksroldak van de Twingo is erg populair bij klassiekereigenaren. Je komt het dak niet alleen tegen in bijvoorbeeld Renaults 4 en 6, maar ook in modellen van andere merken. Dat komt omdat de constructie zo vernuftig en tegelijk eenvoudig is, dat het in vrijwel iedere auto past zolang er maar geen dwarsverstevigingen in het dak aanwezig zijn.
Zo eenvoudig als de constructie, zo lijkt ook het inbouwproces. Er moet in het dak een gat gemaakt worden van 77 bij 122 cm. Bij een Twingo moet zodoende bijna de hele dakplaat worden verwijderd. Tal van gereedschappen zijn daarvoor te gebruiken. Een slijpschijf werkt snel, maar veroorzaakt een vonkenregen. Om te voorkomen dat daarmee schade wordt aangericht moeten bekleding, ramen en carrosserie helemaal worden afgedekt. Dat is een flinke klus. Dat risico geeft een decoupeerzaag niet. Het zaagje moet dan wel goed functioneren. Het nadeel is dat de dakplaat de neiging heeft om met de kadans van de zaag mee te gaan. Verfijnder werkt een zogenaamde reciprozaag die op lucht functioneert. Nu had ik als pech dat al deze apparatuur ter plekke niet werkte of tijdens het zagen de geest gaf. Alleen de door mij meegebrachte knabbelschaar bleek goed zijn dienst te bewijzen.
Voordat er gezaagd kan worden moeten eerst de bevestigingsgaten in het dak worden geboord. Goed aftekenen en passen en meten is daarbij van het grootste belang. Het moment dat je aan het boren en zagen begint is er geen weg meer terug. Dé grote fout die werd gemaakt was te voorzichtig zijn. Uiteindelijk bleek dat Renault bij de constructie zoveel speling heeft aangebracht dat het bijna niet fout kan. Maar mijn 'gat' was dus te klein. Na een nachtmerrie van maar liefst 12 uur boren, zagen, meten, passen en weer opnieuw boren en zagen met niet of nauwelijks werkende apparatuur zat het dak erin. Maar het ging nauwelijks open. Een advies op zo'n moment. Stoppen!
En dat deed ik. Twee weken later ging het dak er weer uit. Alles nogmaals goed afmeten en aftekenen, op twee plekken het gat nog wat vergroten... en ja, het zit erin!
En het resultaat? Geweldig! Volledig zoals verwacht maakt mijn Twingo me nu nog veel gelukkiger...
Tony Vos, hoofdredacteur/uitgever Losange Magazine