Renault 21 TS Nevada

Voorbeeldige binnenslaper

Na de Renault 12 en 18 volgt de 21 die de positie van het merk in het zakelijke segment moet versterken. De sedan verschijnt begin 1986 een klein jaar later gevolgd door de break die de toevoeging Nevada krijgt. Een verwijzing naar de haast eindeloze Amerikaanse woestijn. Dit in relatie tot de forse binnenruimte van de auto.

Als we Stephan van Leiden uit Soest ontmoeten met zijn Renault 21 TS Nevada uit december 1987, geloven we onze ogen niet. Deze glanzende, beige stationwagon lijkt gisteren door de dealer te zijn afgeleverd. Bijna nieuw, is de eerste indruk die tijdens een rondgang rond en door de auto alleen maar verder wordt bevestigd. Grappig is dat deze basisuitvoering af-fabriek is uitgerust met dakrails, een optie waarvoor de eerste en enige Franse eigenaar bewust zal hebben gekozen. De auto is op 11 december 1987 afgeleverd door de Renault-dealer in Strasbourg. Maurice Buchi doet de auto net geen twintig jaar later van de hand met nog geen 41.000 kilometer. Lage kilometerstanden zijn gewild bij verzamelaars, maar dan moet de staat van de auto overeenkomstig zijn. En dat gaat helemaal op voor Stephan's R21 Nevada. Hij is de tweede Nederlandse eigenaar. Hij kocht zijn auto van een verzamelaar die dit exemplaar rechtstreeks uit Frankrijk had gehaald, maar 'm nooit op Nederlands kenteken zette. Uiteindelijk concludeerde hij dat deze Renault te jong was voor zijn verzameling.

Beige lakkleur

Op een kleine schadereparatie op het rechter achterscherm na staat de auto nog volledig in zijn eerste lak. De algehele staat maakt duidelijk dat het om een binnenslaper gaat die nooit veelvuldig zonlicht heeft gezien en daardoor niet is verbleekt. Ook de glans is nog op de beige lakkleur (nummer 109) aanwezig. Als een van de portieren wordt geopend wordt extra zichtbaar hoe fraai dit exemplaar de tand des tijds heeft weten te doorstaan. De onderkanten van de portieren zijn volledig nieuw, roest en vuil ontbreken simpelweg. De enige smet op het blazoen zijn een paar kleine deukjes in de grille en een flauwe welving onderaan het rechter achterportier vanwege een onoplettendheid van de huidige eigenaar. Maar de lak is nergens beschadigd, dus twijfelt Stephan over zo laten of laten spuiten met verlies van de originele lak. Met het beeld van de onderkant van de portieren in het achterhoofd is het niet vreemd dat ook de motorruimte netjes en opgeruimd is. Alle details kloppen en de bewondering van de staat waarin de auto verkeerd groeit met de minuut.

Originaliteit

Voor het interieur geldt eigenlijk precies hetzelfde. Het is opvallend hoe goed de kunststof delen van het dashboard nog een uitstraling van nieuw geven. Geen enkel onderdeel is kromgetrokken of verkleurd. De bekleding op de stoelen, achterbank en portierpanelen lijkt vers van de rol. Alleen op de bestuurdersstoel is langs een stiknaad over een paar centimeter de stof iets los getrokken, maar dat is reparabel zonder afbreuk te doen aan de originaliteit. Na deze omschrijving zal het niemand verwonderen dat ook de bruine vloerbedekking gisteren gelegd lijkt te zijn.

Achterbank

Diezelfde indruk geeft de forse bagageruimte. Omdat de TS de basisuitrusting heeft, ligt op de vloer een zwarte, vinyl mat. De zijkanten zijn netjes met beige plastic panelen afgewerkt. Aan de binnenkant is nergens kaal plaatwerk in de carrosseriekleur te zien. De achterkant van de rugleuning van de achterbank is van een zwart gespoten metaal. Pas vanaf de GTS zijn zowel vloer als rugleuning bekleed. Die rugleuning kan ook alleen in z'n geheel worden neergeklapt waardoor het al forse volume van 674 liter (!) in één beweging wordt uitgebreid naar 1.710 liter. Daarmee is de 21 Nevada een stuk ruimer dan zijn voorganger, de 18 Break. Direct achter de klep zitten in de flanken van de bagageruimte aan weerszijde kleppen. Links schuilt daarachter het ruitensproeierreservoir. Dat Stephan deze klepjes nog niet heeft geopend bewijst zijn verbazing als achter het rechter exemplaar een onaangeroerd blik Elf motorolie tevoorschijn komt. Fransen gaan niet graag zonder reserveolie op pad, zelfs al zijn de gemaakte kilometers bescheiden.

"Ik weet nu al dat ik de 21 niet eeuwig zal houden. Ik vind het leuk om met klassiekers en youngtimers te rijden en ermee bezig te zijn."
John Doe

Stephan heeft een zwak voor dit soort youngtimers maar was niet specifiek op zoek. "Ik kwam deze auto bij toeval tegen op internet. Eerst vond ik de prijs te hoog, maar toen die omlaag ging heb ik een deal kunnen sluiten. De auto kreeg vervolgens een volledige beurt inclusief distributieriem. Ik moet nog een goede keuze maken voor nieuwe banden, want ook de Pirelli's zijn nog uit het productiejaar en bieden niet meer het maximale comfort boven de 80 km/h. De maat 175/70 R 13 is niet meer zo courant bij de gewenste merken, maar omdat Renaults vanaf de fabriek met meerdere merken werden geleverd ben ik niet verplicht om voor Michelin te kiezen die deze maat standaard niet meer in het programma heeft."

Originele staat

Stephan is geen liefhebber van één of bepaalde merken. "Ik weet nu al dat ik de 21 niet eeuwig zal houden. Ik vind het leuk om met klassiekers en youngtimers te rijden en ermee bezig te zijn. Maar meestal verkoop ik ze na enige tijd weer. Wat het leuke is aan mijn Renault 21 los van de fantastisch originele staat, is dat de auto wordt gewaardeerd door medeweggebruikers. Ik scoor regelmatig opgestoken duimen. Want tja, wanneer zie je nog een Renault 21 Nevada in het dagelijks verkeer?"

Motortype

De Renault 21 Nevada wordt eind 1986 gelanceerd. De auto staat op een onderstel met een ten opzichte van de sedan verlengde wielbasis. Net als bij de sedan bestaan er afhankelijk van het motortype twee verschillende wielbases. Dat hangt nauw samen met het dwars of in de lengterichting voorin plaatsen van de motoren. De 2 liter benzine en de 2,1 liter diesel liggen in de lengte voorin en zijn voor de vooras geplaatst. Daardoor ligt de vooras om precies te zijn 5,9 centimeter naar achteren in vergelijking met de exemplaren voorzien van de 1,7 liter benzinemotor die dwars is geplaatst. Het betreft in dit geval de varianten TL, TS en GTS. De GTS heeft een aanzienlijk luxueuzer ingericht interieur, terwijl de TL en TS op het gebied van uitrusting identiek zijn.

Het verschil tussen de TL en TS ligt puur in de techniek. Een TL heeft een 76 pk sterke 1,7 liter motor, terwijl de motor in de TS (en GTS) aan 90 pk komt. Dit verschil wordt bereikt door een hogere compressieverhouding op de S-versies. Ook is er een gering verschil in het koppel, 126 om 135 Nm bij een iets hoger toerental. Verder heeft de TL standaard een vierversnellingsbak, terwijl vanaf de TS een vijfbak standaard wordt toegepast. Een vijfbak kan destijds door de koper van een TL wel als optie worden aangekruist. De verschillen resulteren in iets betere prestaties voor de TS.

Eerste bouwjaar

Deze TS is onder meer herkenbaar aan zijn zwarte bumpers zonder sierbies. In eerste instantie had een TS smalle stootstrips op de flanken maar vanaf modeljaar 1988 deze brede exemplaren die vanaf de GTS werden voorzien van een chromen sierbies.  De wieldoppen dragen niet meer in het midden een Renault-logo zoals in het eerste bouwjaar. Beide buitenspiegels zijn handmatig van binnenuit verstelbaar. De koplamphoogte kan van binnenuit worden ingesteld. De verwarming heeft ook uitstroomopeningen voor de achterpassagiers en er is voorzien in verlichting voor de bagageruimte en kunststof afwerking aan de binnenkant van de achterklep.

Dakrails

De stoelen kennen dezelfde constructie als toegepast op de Renault 9 in 1981. De rails waarover de stoel wordt bewogen staan relatief dicht bij elkaar, waardoor achterpassagiers hun voeten heel gemakkelijk onder de stoelen kunnen plaatsen. De chromen dakrails staan op de optielijst en werden standaard ook geleverd op de 7-zitter die in combinatie met het uitrustingsniveau TS beschikbaar was. Andere opties waren metaallak, getint glas, kunstlederen bekleding en diverse radio's.

De Renault 21 Nevada TL, TS en TD bestonden eveneens in een bestelversie waarvan de achterportieren niet konden worden geopend en aan de buitenkant dus ook niet voorzien waren van portierkrukken.

En detail...


Renault 21 TS Nevada

Specificaties (K48 205)

Motor:

4 cilinder benzine, type F2N C170, boring x slag 81 x 83,5 mm, cilinderinhoud 1.721 cc. Vermogen 90 pk bij 5.500 tr/min, koppel 135 Nm bij 3.500 tr/min, compressieverhouding 10:1. Handgeschakeld 5-versnellingen, type JB3, overbreningsverhoudingen: 1e - 3,73, 2e - 2,05, 3e - 1,32, 4e - 0,97, 5e - 0,79, achteruit - 3,55, eindoverbrenging 16/57.

Ophanging:

Rondom onafhankelijk met voor McPherson veerpoten, schroefveren en stabilisatorstang, achter getrokken draagarmen en vier torsiestangen. Geventileerde schijven voor (238 mm), trommels achter (228 mm). Banden: 175/70 R 13 T.

Afmetingen:

Lengte 4.644 mm, breedte 1.706 mm, hoogte leeg 1.427 mm, wielbasis 2.809 mm, spoorbreedte voor 1.429 mm, spoorbreedte achter 1.406 mm. Bagagevolume 674 - 1.710 liter. Draaicirkel 11,15 meter (tussen trottoirs). Gewicht: ledig voertuig 1.040 kg, laadvermogen 525 kg, max. toelaatbaar gewicht 1.565 kg, aanhanggewicht 515/1.060 kg (ongeremd/geremd). Inhoud brandstoftank 66 liter, luchtweerstandscoëfficiënt 0,34.

Prestaties:

Topsnelheid 179 km/h, acceleratie 0-100 in 11,5 seconden. Verbruik 5,2 - 7,0 - 9,0 l/100 km (90 km/h - 120 km/h - stad).