Met een lange ervaring op het gebied van elektrische auto's is de stap naar een hybride en plug-in hybride snel gemaakt. Een in de Formule 1 beproefde techniek wordt vertaald naar de dagelijkse praktijk bij de Renault Clio Hybrid en de Captur en Mégane Plug-in Hybrid.
Tekst & foto's: Tony Vos
De auto-industrie staat voor de zware taak om jaar op jaar te kunnen voldoen aan de steeds strengere emissienormen die door overheden worden opgelegd. Aan die eisen kan niet worden voldaan door traditionele verbrandingsmotoren efficiënter te maken. Innovatie en nieuwe technieken zijn noodzakelijk. Tegelijk moeten fabrikanten erop toezien dat nieuwe auto's betaalbaar blijven.
Renault breidt de technische mogelijkheden in het B-segment enorm uit. Naast benzine, LPG en diesel (Clio, Captur) staat er al jaren de volledig elektrische Zoe. Daar komen nu een E-Tech hybride Clio en een plug-in hybride Captur bij. Daarmee beschikt Renault over het meest brede technische aanbod in dit deel van de markt. Vanwege een nog beperkt aanbod aan hybrides en plug-in hybrides in het B-segment verwacht Renault aanzienlijk meer auto's te kunnen verkopen. Voegen we daarbij nog de Renault Twingo Electric dan is de keuze aan de onderkant van de markt enorm.
Gregoire Ginet is bij Renault verantwoordelijk voor powertrain marketing: "Vanaf de start van de ontwikkeling hebben we de nieuwe technieken vooral gericht op onze belangrijkste modellen. Natuurlijk is er in het elektrische gedeelte gebruik gemaakt van de expertise van de Zoe, terwijl we de elektrische aansturing van de benzine- en elektromotoren al enige tijd in de Formule 1 gebruiken. We hebben op dit systeem maar liefst 150 patenten verkregen.
De aandrijflijn bestaat uit de benzinemotor, twee elektromotoren en een nieuwe transmissie zonder koppeling, de Smart multi-mode versnellingsbak. Deze bak heeft vier versnellingen voor de verbrandingsmotor en twee voor de elektromotoren. De elektronica haalt hieruit in totaal 15 verschillende combinaties. Niet vreemd gezien de basis uit de Formule 1 dat het schakelen vliegensvlug gaat."
De primaire elektromotor zorgt voor het wegrijden vanuit stilstand. Van deze motor is altijd het maximale koppel aanwezig zodat er een directe respons is bij accelereren. Deze e-motor kan de wielen onafhankelijk van de benzinemotor aandrijven en functioneert als generator bij remmen.
De tweede High Voltage motor heeft meerdere functies. Deze start de benzinemotor, fungeert als generator in de hybride modus en vervangt de koppeling en synchronisatie van de versnellingsbak.
De benzinemotor heeft een inhoud van 1,6 liter (4 cilinder) en levert in z'n eentje een vermogen van 91 pk. De krachtbron is speciaal ontwikkeld voor deze toepassing, heeft een roetfilter en is compact van bouw. Prettig is dat deze motor de aandrijflijn betaalbaar houdt en modulair te gebruiken is zowel bij een hybride als plug-in hybride. Bij accelereren geven de Clio, Captur en Mégane hetzelfde gevoel als een volledig elektrische auto.
De Clio E-Tech Hybrid heeft een 1,2 kWh Hitachi batterij en levert een gezamenlijk vermogen van 140 pk. De prestaties zijn vergelijkbaar aan een TCe 130 met automaat. Dat betekent een acceleratie naar 100 km/h in 9,9 seconden. In de stad is het mogelijk tot 80 procent elektrisch te rijden en daarmee 40 procent brandstof te besparen. De auto heeft een CO2-uitstoot van 96 g/km (WLTP).
Door de compacte aandrijflijn biedt de Clio E-Tech Hybrid dezelfde binnenruimte als een Clio met louter een verbrandingsmotor. De batterij ligt onder de vloer. Het bagagevolume bedraagt 300 liter. Het digitale instrumentarium kent een specifieke weergave met diverse elektrische functies. Elektrisch rijden kan tot 75 km/h. Bij constante snelheden neemt de verbrandingsmotor het over en laadt de batterij op. De energiestromen zijn duidelijk op het dashboard te volgen. Via het centrale scherm kunnen diverse instellingen worden gekozen voor de reacties op het gaspedaal, het schakelgedrag en de besturing. Daarnaast heeft de Clio een EV-knop die buiten het menu om op volledig elektrisch rijden overschakelt als er voldoende batterijcapaciteit is. Net als bij de nieuwe Zoe kent de versnellingsbak een B-modus waarbij sterker op de motor wordt afgeremd en meer energie wordt teruggewonnen.
De Clio E-Tech Hybrid is aan de buitenkant herkenbaar aan het logo op de B-stijl, een specifieke diffuser onder de achterbumper, een e-tech logo rond de pook en diverse blauwe accenten. Bovendien is er een Série Limitée E-Tech met striping, nieuwe wielen, andere bekleding, een zwarte hemelbekleding, een groot scherm en het draadloos opladen van de telefoon.
Het rijden met de Clio is een complete verrassing. Je bent in een Clio gestapt, maar hij heeft de elektrisch souplesse van een Zoe. Bovendien is het prima mogelijk om zeker 10 kilometer volledig elektrisch te rijden bij een volgeladen batterij. Daarmee voel je al snel vanaf de eerste kilometer dat er uitzonderlijk zuinig met deze Clio te rijden is.
Exact dezelfde aandrijflijn als in de Clio E-Tech is er te vinden in de E-Tech versies van de Captur en de Mégane. Dit tweetal beschikt over een 9,8 kWh batterij die via een elektrische aansluiting van buitenaf kan worden opgeladen. Beide auto's hebben twee 'tankklepjes'. Bijzonder dat de vuldop van de brandstoftank juist naar de andere kant is verhuisd.
Die grotere batterij zorgt ervoor dat de Captur en Mégane een aanzienlijk grotere afstand volledig elektrisch kunnen rijden. Volgens de WLTP-norm tot 65 kilometer in de stad en 50 kilometer op een gecombineerde rit. Dat elektrisch rijden kan tot een maximum snelheid van liefst 135 km/h. Dat betekent dat veel mensen hun dagelijkse ritten volledig elektrisch kunnen afleggen.
De Captur E-Tech Plug-in Hybrid heeft de batterij onder de achterbank. Die verschuifbare bank behoudt volledig zijn functionaliteit. Onder de vloer van de bagageruimte is een vak aanwezig waarin de laadkabel kan worden opgeborgen. De Captur E-Tech heeft standaard het 10 inch TFT-instrumentarium waarop diverse elektrische functies worden weergegeven. Op datzelfde scherm kan ook het navigatiesysteem zijn kaart tonen, terwijl er weer gemakkelijk wordt overgeschakeld naar de weergave van de aandrijving, de batterijlading en de energiestromen.
De elektronica maakt diverse manieren van rijden mogelijk. Bijvoorbeeld volledig elektrisch of Sport voor een optimalisatie van de acceleratie met een samenspel van elektrisch en benzine. Verder kent de Captur E-Tech de E-Safe modus waarbij de batterijcapaciteit wordt gespaard om in de stad elektrisch te rijden en op de benzinemotor op de snelweg.
De batterij van de plug-in hybride kan in 3 tot 5 uur worden opgeladen met maximaal 22 kW. Via een smart app kan het laden zo worden geprogrammeerd dat dit gebeurt op momenten dat er een overschot is aan energie.
Het rijden met de Captur E-Tech hebben we vooral elektrisch gedaan. De auto voelt als een volwaardige EV aan, maar biedt het gemak dat er gewoon benzine getankt kan worden op lange ritten. De rust ervaren we als bij iedere elektrische auto als een weelde en luxe en wordt niet hinderlijk verstoord door wind- of bandengeruis dat nu ineens meer hoorbaar zou kunnen zijn.
Renault verwacht veel van de Captur E-Tech omdat dit model zowel de particuliere als zakelijke rijder zal interesseren. De auto beschikt over betaalbare technologie die veel comfort en rijplezier biedt. De gunstige CO2-uitstoot van 32 g/km speelt de auto in de kaart.
De derde nieuwe hybride Renault is de zojuist gefacelifte Mégane die in eerste instantie alleen als Estate op de markt komt maar binnen redelijke termijn ook als hatchback verschijnt. Deze Mégane E-Tech is technisch gelijk aan de Captur, maar komt met zijn CO2-uitstoot van 28 g/km nog iets gunstiger uit. De actieradius en de maximale elektrische snelheid zijn ook identiek aan de Captur en dat geldt eigenlijk ook voor het rijgevoel. De auto heeft een bagagevolume van 447 liter met eveneens een 40 liter opbergvak onder de vloer.
Een van de nieuwe eigenschappen van de hele Mégane-reeks is het instrumentarium dat in deze E-Tech volledig digitaal is met dezelfde functies als genoemd bij de Captur.
In de prijstelling en uitrustingsvarianten is duidelijk te merken dat de Captur en Mégane voor een deel zijn afgestemd op zakelijke gebruiker. Daarvoor is een speciale Business Edition verkrijgbaar.
Renault verleent een garantie van 8 jaar of 160.000 km op de batterij. Vanwege het ontbreken van een koppeling en het in de praktijk veel minder mechanisch remmen liggen de onderhoudskosten lager.