Geen vastomlijnd thema dit jaar op de Renault-stand in Parijs tijdens de Rétromobile. De keuze was deze keer aan het publiek dat op Facebook in tien categorieën in totaal veertig auto's kreeg voorgeschoteld. Op de open stand liet Renault zien waar het hier om draait: auto's kijken!
Op een grote wand legde Renault Classic aan het publiek uit welke auto's via Facebook in de tien categorieën waren voorgedragen met de daarbij behorende einduitslag en de procenten. Op deze manier verschenen er auto's op Rétromobile die nog nooit waren tentoongesteld. Denk onder meer aan het prototype H uit 1967 met de V8-motor die aan de PRV V6 vooraf ging. Ook de Argentijnse Ika Renault Torino Coupé uit 1972 trok vijf dagen lang volop de aandacht.
Renault had verder een splinternieuwe 5 TX automaat uit 1984 meegebracht alsmede een prachtig gerestaureerd exemplaar van de Renault 17 TL in smaakvol blauw met beige stof. Sportieve auto's hebben een grote aantrekkingskracht en dat gold onder meer ook voor de 1993 Renault Clio Williams.
Uit de vooroorlogse periode waren het de grote Renault BY Limousine, de LO brandweerwagen uit half jaren twintig en de prestigieuze Vivasport cabriolet uit 1935. Buiten de publiekskeuze om stelde Renault de enig overgebleven Primaquatre SAPRAR tentoon. Een door carrosserie Pourtout ontworpen, uitermate elegante tweezitter afkomstig uit een privé-collectie.
De kleurencombinatie wit met een rode hardtop staat de Renault Floride uit 1959 uitermate goed. Met de Renault 12 Break 4x4 Sinpar werd Jean Claude Briavoine met copiloot Alain Oger in 1977 eerste in de Côte à Côte rally van Abidjan naar Nice. De eerste rallyraid voor Renault meteen met maximaal succes. Beide heren waren naar de Rétromobile gekomen om hun voormalige voertuig op de beursvloer te bewonderen.
De recent volledig gerestaureerde Renault Riffard recordwagen uit 1956 was ook van de partij. De auto stond afgelopen jaar al op Epoq'auto in Lyon, maar is nu ook technisch weer helemaal in orde. De presentatie op de stand van Renault Classic was compleet met een bijzondere Renault Fuego, waarmee het veertig jarig bestaan van deze coupé werd gevierd. Uit een privé-verzameling werd een Amerikaanse versie met turbomotor tentoongesteld. Een auto met haast overdreven grote bumpers, een felbegeerd roldak en een zeer bijzonder lederen interieur met ruitvorm verwerkt in de rugleuning van de voorstoelen.
De sfeer op de stand was gemoedelijk en de technici van Renault Classic waren zeker niet beroerd om af en toe een sleutel te pakken om de interieurs of de techniek aan het publiek te tonen. Ook deden veel oudgedienden van Renault de stand aan en daaruit kwamen dan weer talloze interessante verhalen naar boven.
Het aantal Renaults per vierkante meter was op de Renault stand onovertroffen. Maar ook elders in de drie tentoonstellingshallen kwamen bezoekers de nodige auto's van Renault en Alpine tegen. En overigens niet alleen auto's. In hal 3 was een speciale tentoonstelling ingericht over landbouwtractoren. Die treft men in hartje Parijs zelden aan.
De Amicale du Tracteur Renault had de HI rupstractor en de Master 1 meegebracht, terwijl uit het Musée Charolais du Machinisme Agricole een 7012 met unieke Rotapède aandrijving was afgevaardigd. In dezelfde hal werden auto's te koop aangeboden die maximaal 25.000 euro mochten kosten. Daarmee deed de organisatie een poging om Rétromobile laagdrempelig te maken. Maar daarbij ging men er even aan voorbij dat het gros van de handel betreffende klassieke Renaults nog op een fors lager prijsniveau ligt.
Een blik op de stand van veilinghuis Artcurial leverde de Alpine A110 Vialle rallycrosswagen op en een bijzonder bestickerde Renault 4 met het eerste type grille. Die bestickering bestaat uit getekende zijaanzichten van de R4. Deze auto verschijnt op een later tijdstip in de catalogus van het veilinghuis.
De Fondation Marius Berliet brengt ieder jaar een vertegenwoordiger mee uit de rijke Franse vrachtwagenhistorie. In dit geval een originele Renault IK uit 1928. Dit chassis is opgebouwd als een straatveger en -sproeier. Met zijn 5 liter 4 cilinder motor haalde deze kolos een topsnelheid van 18 km/h. In de tank kan 5.000 liter water worden meegenomen. De bestuurder heeft de zware taak niet alleen de Renault te rijden maar ook de aanwezig installatie te bedienen. Dit exemplaar heeft dienst gedaan in Maisy in de Calvados.
De Tuf Tuf Club brengt op iedere Rétromobile een collectie auto's uit de pionierstijd mee en daarbij mag Renault uiteraard niet ontbreken met een type G uit 1902. Franco Lembo Automobilia had twee opmerkelijke auto's op zijn stand. Allereerst een hele vroeg A110 S fabrieksauto die in 1964, 1966 en 1967 aan de Tour de Corse meedeed. De tweede was een tweezits roadster op Italiaans kenteken waarover verder weinig bekend is. Alhoewel, in 1991 won deze de Mille Miglia en het prijskaartje vermeldt maar liefst 300.000 euro!
Diverse firma's waren met Alpines naar Parijs gekomen, of om de auto te verkopen of om hun uiteenlopende producten aan te prijzen. Miniaturen in alle soorten en maten waren er ook weer in overvloed.