Renault 5 Baccara 1989

Mevrouw gaat op chic

Eerste eigenares

Met de 5 Baccara geeft Renault eind 1987 de aftrap van een nieuw uitrustingsniveau waarin diverse modellen verkrijgbaar worden. Dit exemplaar wordt op 10 juli 1989 afgeleverd aan de eerste eigenares. Die springt er zuinig mee om en ruilt de auto na 29 jaar en meer dan 250.000 km later weer in bij dezelfde dealer.

In Frankrijk worden automobilisten die een oude auto inruilen beloond met een slooppremie. Dat betekent dat veel leuke klassiekers en youngtimers verdwijnen als sneeuw voor de zon. Het was ook het lot van deze prachtige Renault 5 Baccara. Mevrouw Annick Cousin reed er 29 jaar lang naar volle tevredenheid mee. Ze liet de auto bovendien altijd bij dezelfde dealer onderhouden. Het is de auto af te zien dat deze Baccara zowel aan de binnen- als buitenkant door haar ook netjes schoon is gehouden. Eigenlijk is het uitzonderlijk dat een Supervijf er na 253.500 km nog zo goed uit ziet. 'One carefull owner' zeggen ze dan in Engeland.

De enige twee onvolkomenheden betreffen een deukje op de rechter spatbordrand. Daar is ooit iets op gevallen. Daarnaast zit er onder het tankklepje en roestblaasje. Dat is alles!

Inruilen

Toch besloot mevrouw Cousin vorig jaar haar trouwe 5-je in te ruilen op een nieuwe Twingo. De mooie Baccara mocht naar de sloop. Dat levert in Frankrijk op dit moment een bedrag op van maar liefst 2.500 euro.

Renault-dealer Alain Penné kon het echter niet over zijn hart verkrijgen om deze auto, die altijd zo goed door de eigenares en zijn eigen technici was onderhouden, te laten verschroten. Dat kon hij maar op één manier voorkomen. Een inruilbedrag geven van 2.500 euro. En zo geschiedde.

Zo goed als nieuw

De auto staat al voor de deur in de zon te glimmen als wij onze opwachting maken. Wat een schoonheid is de 5 Baccara die op het eerste oog zo goed als nieuw lijkt. Er is niets aan gemodificeerd of verpest. De auto is bijna 30 jaar geleden exact zo afgeleverd. De originele dealersticker zit nog keurig op de achterklep. Aan de sleutelbos (alle sleutels dubbel) bungelt nog de sleutelhanger van de garage uit 1989 en de Plip afstandsbediening voor de centrale vergrendeling.

Drie lakkleuren

De Baccara is het absolute topmodel van de Renault Supervijf. De serie ondergaat eind 1987 voor modeljaar 1988 diverse wijzigingen. Ook aan het aanbod wordt gesleuteld. Dat levert aan de onderkant van het programma de nieuwe Renault 5 Five op (in sommige landen de 5 Campus) en aan de bovenkant de Baccara.

De klant krijgt de keuze uit drie lakkleuren die ook op andere modellen beschikbaar zijn: Zwart (694), Lichen (932, Beige antique 129 voor modeljaar 1990) en Tungstene (608). Eén tint is specifiek voor de Baccara en dat is Brun arabica (127). In dit geval gaat het om Beige antique. De Baccara is in tegenstelling tot vrijwel alle andere uitvoering van de Supervijf louter verkrijgbaar als driedeurs.

Aan weerszijde van de luchtinlaat in de voorbumper zitten twee mistlampen die volgens goede traditie uit die tijd een geel lampenglas kennen.
John Doe

De buitenkant is extra rijk van aankleding. Zo worden de bumpers, de brede stootranden op de flanken als ook de buitenspiegels en skirts in de carrosseriekleur gespoten. De onderrand van de achterklep ondergaat dezelfde behandeling. Onder de ruiten loopt op de flanken een dubbele, goudkleurige sierstrip. In diezelfde kleur wordt de naam Baccara op het front en de achterklep aangebracht. De 13 inch lichtmetalen wielen zijn standaard voor de Baccara en worden voorzien van 165/65R13T banden. Op officiële fabrieksfoto's zitten dezelfde wielen vaak onder een 5 GTX, maar daar betreft het een optie. Aan weerszijde van de luchtinlaat in de voorbumper zitten twee mistlampen die volgens goede traditie uit die tijd een geel lampenglas kennen. De tweede buitenspiegel zijn in 1989 ook een item dat standaard alleen op de Baccara wordt geleverd. Hetzelfde geldt voor getint glas.

Pack Equipement

Het zogenaamde Pack-equipement bestaat uit centrale vergrendeling met afstandsbediening en elektrische portierruitbediening. Het interieur is op hoog niveau ingericht. Het meubilair is prachtig bekleed met Cordoba leer, net zoals destijds verkrijgbaar is op de Renault 25. Zittingen en rugleuning hebben de uit meerdere Renault-modellen bekende blokstructuur. De staat van het leer in een auto van dertig jaar oud staat of valt met het onderhoud. En het leidt geen twijfel dat deze Baccara de juiste eigenaar heeft getroffen. Craquelé is nauwelijks aanwezig. Dat betekent dat het edele materiaal met regelmaat netjes is behandeld. De achterbank lijkt nooit gebruikt te zijn, maar ook de voorstoelen hebben hun originele vorm en ondersteuning volledig behouden. Bij het beige leer op het meubilair hoort nog een ander item dat eigen is aan alle Baccara-uitvoeringen bij Renault. Onder de hoedenplank hangt namelijk een uitneembare kledingzak waarin jurken en kostuums kunnen worden meegenomen. Aan de lichte vervorming van de hoedenplank is wel te zien dat deze tas gewichtig is. Zowel de bagageruimte als de vloer in het passagiersgedeelte hebben een hoogpolig tapijt om de ambiance naar een nog hoger niveau te tillen. De achterbank kan bovendien in twee gelijke delen worden neergeklapt.

Beige leer

Eenmaal gezeten op de bestuurdersstoel valt de blik op het dashboard en de portierpanelen. Ook hier zien we tal van details die bij de luxueuze Baccara-uitvoering horen. De auto heeft hetzelfde stuurwiel als een 5 GT Turbo maar hier is de bekleding in hetzelfde beige leer uitgevoerd als het meubilair. Het enige leer dat niet beige is, vinden we op de pookknop die rechtstreeks afkomstig is uit de GT Turbo. Het instrumentarium is compleet met een toerenteller, brandstofmeter, instrument die bij contact aan het olieniveau peilt en een temperatuurmeter. Daarnaast een fors aantal controlelampjes.

Pioneer radio/cassettespeler

In het midden treffen we van boven naar beneden twee instelbare ventilatieroosters, een opbergvakje achter een klep, de bedieningsorganen voor het klimaat alsmede een digitaal klokje en daaronder nog de inbouwruimte voor de radio. Het zal intussen niemand verwonderen dat in deze auto nog de originele Pioneer radio/cassettespeler aanwezig is. Direct achter de versnellingspook bevinden zich de knoppen voor de elektrische portierruiten en de centrale vergrendeling. Samen met de fraaie stof op de portierpanelen is de aankleding van de topversie van de Supervijf wel compleet.

Sportiever rijgedrag

De koper van een Renault 5 Baccara krijgt destijds twee motorische mogelijkheden voorgeschoteld. Wie voor het gemak van een automaat gaat, krijgt een 68 pk sterke 1,4 liter Cléon-motor gekoppeld aan de eigen Renault 3-traps automaat. Daarmee behaalt de 5 Baccara een topsnelheid van 154 km/h en sprint in maar liefst 16,5 seconden naar de 100 km/h. Voor wie een luxueuze uitrusting wil koppelen aan een sportiever rijgedrag, die opteert voor de 1,7 liter F-serie motor met een keurige 90 pk en een koppel van 135 Nm. Daarmee krijgt de Baccara ineens vleugels. De topsnelheid bedraagt maar liefst 184 km/h en de auto sprint in slechts 9,4 seconden naar de 100 km/h. Dat zijn cijfers die zelfs zoveel jaar na dato nog indruk maken.

Kilometerstand

Bij het aflezen van de kilometerstand op het dashboard alleen zou men kunnen vermoeden dat dit brok techniek op sterven na dood is. Maar gezien de staat van het in- en exterieur is het eigenlijk niet verwonderlijk dat de auto ook op technisch vlak in een puike conditie verkeert. De motor slaat vlot en zonder mankeren aan. Het geluid is meteen goed en dat getuigd van een dichte uitlaat. Vanaf de eerste keer dat gas wordt gegeven, weet de motor het grootste deel van de beloofde paardenkrachten aan te sporen. De souplesse van de 1,7 liter is ronduit verwennerij. Wat rijdt zo'n 5 Baccara met een handgeschakelde vijfbak lekker. Ook zit er geen speling op de versnellingspook. Als we niet beter zouden weten, schept het totaalbeeld van deze auto de indruk van een uitermate bescheiden kilometerstand.

Renault leverde de 5 Baccara vanaf eind 1987 tot en met 1990. Overigens werd niet in alle landen de naam Baccara toegepast. Dezelfde auto is ook verkocht als Monaco en Limited.

Topmodel

Het concept van de Renault 5 Baccara werd kort na lancering vertaald naar het topmodel uit het programma, de Renault 25 Baccara, uitsluitend leverbaar met de 2,8 liter V6 motor. Daarna was het de beurt aan onder meer de Renault 19 en 21 en niet te vergeten de Clio Baccara, die als de directe opvolger van de 5 Baccara mag worden gezien. Het concept van een uiterst luxueuze, compacte auto sloeg dus aan.

In tegenstelling tot de Renault 5 verscheen er van de Clio Baccara wel een vijfdeursvariant. Bij lancering van de Clio Baccara werd er wederom een keuze geboden uit de 1,4 liter met automaat en een tot 1,8 liter opgewaardeerde krachtbron uit de F-serie. Net voor de eeuwwisseling hing Renault de naam Baccara aan de wilgen en wijzigde dit in Initiale Paris. Die uitrustingsnaam wordt nog steeds gevoerd op veel modellen van het merk. Wat alleen verdwenen is, is het lichtvoetige, luchtige karakter dat deze allereerste Renault Baccara tentoonspreidt. Wie goed zoekt komt nog wel eens een exemplaar tegen, maar zelden in zo'n goede staat als deze.

En détail...


Renault 5 Baccara 1989

Specificaties (C40G05)
Motor:
Type F2N-H740, 4 cilinder benzine, boring x slag 81 x 83,5 mm, cilinderinhoud 1.721 cc. Vermogen 90 pk bij 5.500 tr/min, koppel 135 Nm bij 3.500 tr/min, compressieverhouding 10:1.
Versnellingsbak:
Type JB3, vijf versnellingen vooruit en 1 achteruit, overbrengingsverhoudingen, 1e - 3,10, 2e - 1,85, 3e - 1,32, 4e - 0,967, 5e- 0,75, achteruit - 3,55, eindoverbrenging - 3,57. Banden 165/65R13T.
Afmetingen/gewichten:
Lengte 3,591 meter, breedte 1,584 meter (zonder spiegels), hoogte 1,397 meter, wielbasis 2,407 meter. Bodemvrijheid 0,120 meter. Draaicirkel 9,80 meter (tussen trottoirs).
Gewicht: 815 kg, bagagevolume: 233 tot 917 liter. Tankinhoud 43 liter.
Prestaties: topsnelheid 184 km/h, acceleratie 0-100 km/h in 9,4 sec. Brandstofverbruik 6,93 liter/100 km (gemiddeld).