Rétromobile 2019

Feestje rondom 40 jaar turbo

Het iedere keer weer bedenken van een thema voor de stand van Renault Classic op de jaarlijse Rétromobile in Parijs is geen sinecure. Dit jaar lag het redelijk voor de hand. Het is namelijk precies 40 jaar geleden dat de eerste Renault F1 met turbomotor een race op zijn naam schreef.

Renault op Rétromobile
Renault Classic

Renault Classic

Het is veertig jaar geleden dat in de Formule 1 de eerste overwinning werd behaald met een turbomotor uiteraard in een Renault. Renault Classic verhief dit feit tot het thema van de officiële stand tijdens de afgelopen Rétromobile in Parijs. En uiteraard kreeg het feestvarken daar een prominente plek; de RS10, waarmee coureur Jean-Pierre Jabouille de Franse Grand Prix op naam schreef. En uiteraard was de winnaar van weleer op de stand aanwezig om tegen de achtergrond van deze historische bolide de pers te woord te staan.

In de slipstream van deze monoposte bracht Renault Classic alle modellen uit de roemruchte turbojaren mee. Want de techniek uit de Formule 1 werd door het merk toegepast op modellen uit de serieproductie. De eerste Renault met turbo was de spectaculaire 5 Turbo, die vooral voor rallies werd ingezet. Maar liefhebbers met een dik gevulde portemonnee konden het model ook bij de dealer kopen. Dat de turbo een breder toepassingsgebied kreeg, bewees Renault eind 1980 met de komst van de 18 Turbo. Feitelijk een normale sedan die met turbotechniek aan sportiviteit won. Het exemplaar van Renault Classic werd exact twee maanden voor de show in Spanje aangekocht en in sneltreinvaart gerestaureerd.

Middenklasse

De sportieve Renault 5 Alpine kreeg als pepmiddel in de loop van 1981 een turbo. Het blauwe exemplaar op de stand was de enige auto die niet tot de fabriekscollectie behoorde. De turbo vond vervolgens een plek in bijna het voltallige leveringsprogramma van Renault. Met de 11 en later 9 Turbo kwam de techniek beschikbaar voor de middenklasse. Beide auto's werden zeer recent gerestaureerd speciaal voor de Rétromobile.

Dubbele turbo

Werd de Fuego los van zijn vormgeving te weinig sportiviteit verweten, met de turboversie voegde Renault in ieder geval de nodige pk's toe. De 5 Alpine Turbo kreeg met de 5 GT Turbo een waardige opvolger. De topklasse maakte eveneens kennis met turbomotoren, zoals de 2,5 liter V6 turbo in de Renault 25 die in Parijs in een prachtige Baccara-versie te bewonderen viel. Iets compacter, maar zeker zo sportief is de Renault 21 Turbo waarvan Renault Classic een phase II versie op de stand parkeerde keurig naast een Safrane Baccara Biturbo, die natuurlijk ook niet mocht ontbreken. De dubbele turbo compenseerde het gebrek aan een turbo van slechts één van de auto's die op de stand aanwezig waren. En dan hebben we het over de Estafette.

60 kaarsjes

Alhoewel Renault Classic er niet voor had gekozen om verjaardagen te vieren -de Renault 12 ziet later dit jaar Abraham- was er wel een Estafette aanwezig. De eerste voorwielaandrijver van Renault blaast dit jaar al weer 60 kaarsjes uit. Het aanwezige exemplaar diende meteen als winkeltje voor het Atelier Renault dat liefhebbers steeds meer speciaal ontwikkelde gadgets voorschotelt. De carrosserie is vermoedelijk bedoelt voor gebruik in de Tour de France met de grote luidspreker in het front. Omdat de onbekende carrosseriebouwer voor de opbouw gewoon plaatstaal heeft genomen, is deze Estafette buitenproportioneel zwaar. De (te) kleine motor kan worden gebruikt om de auto te verplaatsen, maar serieus aan het verkeer deelnemen, dat moet ernstig worden afgeraden.

Met regelmaat werd de stand van Renault Classic bemand met mensen uit het Franse (autosport)verleden. Jean Ragnotti deelde met het bekende enthousiasme handtekeningen uit en ging met iedereen die dat wilde op de foto. Ook oudcoureur Alain Serpaggi was present om zijn boek te signeren.

Divers pluimage

Divers pluimage

Wie na een bezoek aan de Renault-stand de rest van Rétromobile ging bekijken, moest de Renaults en Alpines met een vergrootglas zoeken. Maar een beetje Maigret kwam toch nog het nodige tegen. Om te beginnen binnen het thema rondom auto's met een PRV-motor bij het blad Youngtimers, stond een prachtig exemplaar van de allereerste Renault 30 TS met de afwijkende portiergrepen. Een exemplaar in de bruine introductiekleur.

FASA Espana

Op de stand van de Spaanse oldtimerspecialist Francisco Pueche schitterde een Renault X(b) uit 1907 met een carrosserie van Labourdette. Daarnaast een zeer fraai ogende Spaanse Alpine A110 1100 met keurig achterop het typeplaatje FASA Espana bovendien uitgevoerd in een fraaie gele lakkleur.

Veilinghuis

Op de stand van veilinghuis Agutte was een Alpine A110 Tour de Course te bewonderen, terwijl de 1977 Alpine A310 Poisson Dieppois wederom op Rétromobile te zien was op de stand van Ascott Collection. Dezelfde auto was tijdens een eerdere editie van de beurs al eens geveild door Artcurial. Dat veilinghuis hield op vrijdag een groots evenement. Enkele fraaie Renaults werden aangeboden aan nieuwe eigenaren. Onder meer de Renault Frégate cabriolet van Edith Piaf die al eerder onder de hamer kwam. Zo ook de frivole Renault 4CV Jolly van Ghia (zie pagina 14) en een van LEGO stenen gebouwde Formule 1 wagen.

Nervasport

Achtcilinder Renaults zijn erg zeldzaam. Daarom trok een te restaureren Nervasport type TG5 met fabriekscarrosserie de nodige aandacht. Een auto uit een tijd dat het fenomeen nog stond voor optimale luxe.