Marktbericht Stalen Buizen

3 april 2024

 

Op regelmatige basis delen we relevante informatie over ontwikkelingen op de staalmarkt en de effecten daarvan op prijzen en beschikbaarheid van buismateriaal.

Marktontwikkelingen                                    3 april 2024

Zowel de Chinese als de Europese staalmarkt blijft zwak. China kende wel enige groei in het eerste kwartaal, maar geopolitieke spanningen en problemen op de binnenlandse markt, zoals in de vastgoedsector, remmen verdere groeiverwachtingen.


Ook in Europa zijn de economische vooruitzichten nog niet rooskleurig. Duitsland, een belangrijke motor van de Europese economie, kampt met tegenvallende resultaten in o.a. de automobielindustrie. De onzekerheid over de termijn waarbinnen verbrandingsmotoren in de EU worden verboden, gekoppeld aan afnemende subsidies voor elektrische auto’s, helpen hier niet bepaald bij.


De licht dalende trend voor grondstofprijzen die we begin 2024 al zagen, heeft zich hierdoor versterkt doorgezet. De grafieken voor warmgewalst bandstaal en schroot laten dit ook zien.

Vraag en aanbod van staal in Europa zijn nog steeds niet in balans. Staalfabrieken zouden kunnen anticiperen op een lagere vraag door hun capaciteit te verlagen, maar dit zien we concreet nog niet gebeuren.

Ontwikkelingen bandstaalprijzen



Ontwikkelingen schrootprijzen


Verduurzaming in de staalindustrie

Tata Steel heeft aangekondigd om de twee hoogovens in Port Talbot (Wales, UK) versneld te vervangen. Zij zullen plaats maken voor nieuwe, duurzame “electric arc furnaces” (EAF) die in de toekomst gevoed zullen worden door duurzaam opgewekte energie. Er zal dan geen nieuw staal van ijzererts en cokes meer gemaakt worden, maar gerecycled staal dat gemaakt wordt van schroot. Deze investering draagt bij aan de verlaging van de CO2 uitstoot en de verduurzaming van de keten.


Thyssenkrupp investeert al jaren in een onderzoeksprogramma naar verduurzaming van de staalproductie. Recentelijk heeft het bedrijf de opdracht verstrekt voor de bouw van een DRI-EAF testfaciliteit in Duisburg. 


Ook ArcelorMittal bouwt in Spanje een DRI-unit op basis van waterstof, in combinatie met een hybride EAF.


Voor de transitie naar een DRI-gebaseerde staalproductie investeert Salzgitter in een nieuwe shredder, die niet alleen meer schroot kan verwerken, maar die het schroot ook beter kan sorteren zodat het minder vervuiling bevat.


DRI staat voor “direct reduced iron” dat qua productieproces afwijkt van de traditionele manier van staal maken. Er zijn minder hoge temperaturen bij nodig en een DRI unit kan, in combinatie met een EAF, op zichzelf staan. Dit in tegenstelling tot een traditionele hoogoven, die altijd onderdeel moet zijn van een geïntegreerde staalfabriek. Hierdoor kunnen DRI units ook op kleinere schaal gebouwd worden, bijvoorbeeld in regio’s waar minder hoogwaardig ijzererts beschikbaar is maar wel voldoende schroot dat gerecycled kan worden.


Bij Van Leeuwen zijn we vorig jaar al gestart met het op voorraad houden van buizen die gemaakt zijn van staal met sterk verminderde CO2 uitstoot, op basis van deze nieuwe technieken. Meer informatie over deze buizen vind je hier: https://bit.ly/3VIpW6J


Ontwikkeling transportkosten

De explosief gestegen prijzen voor containervervoer door de problemen op de Rode Zee, waarover we in ons vorig marktbericht rapporteerden, zijn weer wat gedaald. Ze liggen echter nog steeds boven het niveau van 2023. Het risico van importeren via deze route blijft door de geopolitieke conflicten bestaan, met lange levertijden en hoge verzekeringskosten tot gevolg.


Prijsontwikkelingen koolstofstaal

In navolging van de gedaalde bandstaalprijzen is het prijsniveau voor gelaste buizen verder gedaald. Fabrieken van gelaste buizen proberen door verdere beperking van hun productiecapaciteit een betere balans tussen vraag en aanbod te bereiken. Zo heeft Tata Steel onlangs aangekondigd 3 productielijnen voor gelaste buizen permanent te sluiten.


Voor naadloze buizen is de situatie anders. Hier is het prijsniveau ondanks de achterblijvende vraag stabiel gebleven. Dit komt vooral door een gedaald aanbod. De sluiting van de Duitse fabriek van Vallourec een aantal maanden geleden begint nu duidelijk effect te krijgen. Daarnaast verkeert de fabriek van Liberty in Tsjechië nog steeds in de problemen, waardoor de productie al tijden stilligt. Er is bovendien weinig interesse in importen van buiten Europa door de hogere risico’s, langere levertijden en door plannen voor nieuwe anti-dumping maatregelen, zelfs met terugwerkende kracht. De fabrieken van naadloze buizen in Europa zijn al met al tevreden met hun bezetting, waardoor er een stabiel prijsniveau wordt verwacht.


Voor de fittingen en flenzen blijft het prijsniveau eveneens stabiel. Enerzijds omdat de prijs van naadloze buizen en plaatstaal, belangrijke voormaterialen, een opwaartse trend heeft gezien en nu stabiel is. Het prijsniveau van knuppels, een ander belangrijk voormateriaal, is gedaald. Beide trends houden elkaar in evenwicht en zorgen voor een stabiel prijsniveau in deze productgroep.


Beschikbaarheid en levertijden

Levertijden van Europese fabrieken zijn normaal tot kort, gezien de lage orderintake voor met name gelaste buizen. Levertijden van geïmporteerd materiaal uit Azië blijven lang en riskant door aanhoudende problemen op de Rode Zee.

P. van Leeuwen Jr’s Buizenhandel B.V.

Zwijndrecht, Nederland

T +31-78-6252525

E sales@vanleeuwen.nl

W www.vanleeuwenbuizen.nl