Nieuws van RAV Hollands Midden

De vernieuwde ambulance

Reanimatie onderzoek
RAV Hollands Midden

Kennismaking nieuwe MMA:
Meijs Cohen stelt zich voor

Nieuw materieel voor de ambulancedienst 

Tot het eind van 2019 rolt er elke week een nieuwe ambulance de remise in bij de RAV Hollands Midden. De voertuigen en materialen zijn totaal vernieuwd. Van de striping op de buitenkant tot de inrichting van de koffers.

Ambulance RAV Hollands Midden met de nieuwe striping

Doordacht concept

De voertuigcommissie heeft een optimale ergonomie nagestreefd bij het schrijven van het bestek. Vanuit de stoel van de verpleegkundige is alles binnen handbereik. Nieuwe tassen in verschillende kleuren staan in de ambulances van de RAV. Door een betere verdeling van de materialen is het gewicht per tas verminderd. De fysieke belasting van de ambulancemedewerker wordt hiermee verder beperkt.

De nieuwe indeling is even wennen. De ‘doorloop’ via de achterkant is verdwenen. De stoel van de verpleegkundige is meer naar achteren verplaatst. Het zicht op de patiënt is daardoor beter.

Elektrische brancard

De nieuwe brancard is elektrisch in hoogte verstelbaar. De rug van de ambulancemedewerkers wordt hierdoor gespaard. Niet langer bestaat de brancard uit twee van elkaar te scheiden componenten, maar is deze één geheel. Voor het totaalgewicht van de brancard een groot voordeel.

Doordat de brancard korter gemaakt kan worden, past deze in de meeste liften.
Halsbrekende, oncomfortabele toeren met de patiënt worden voorkomen.

Video
Er is ook een video beschikbaar, met een korte rondleiding door de nieuwe ambulance.

RHM studie gepubliceerd in British Medical Journal

De RHM-studie (Reanimatieonderzoek RAV Hollands-Midden) is recent gepubliceerd in een vooraanstaand wetenschappelijk blad, het British Medical Journal (BMJ). Een kroon op het werk van de onderzoekers en ambulancemedewerkers van de RAV Hollands Midden. Met het onderzoek wil de RAV kennis laten maken hoe zij reanimatie in de keten toepast en welke inspanningen daarvoor zijn geleverd.

Mooie resultaten

Van november 2011 tot april 2013 zijn 500 reanimatiepatiënten meegenomen in deze studie die bij de RAV Hollands Midden plaatsvond. Optimalisatie van de chain of survival resulteerde in 49% van de gevallen in herstel van de circulatie. Het percentage overleving na 1 jaar was 27%. Een mooi resultaat.

Vertraging tot publicatie

Na het sluiten van de studie werd de researchafdeling van de RAV geconfronteerd met nieuwe spelregels bij reanimatieonderzoek. Volgens het wetenschappelijk (UTSTEIN) protocol was het voor publicatie nodig om de overlevingscijfers mee te nemen in het reanimatieonderzoek. Dit was bij het indienen van het studieprotocol in 2010 nog niet aan de orde.

Daarom kon recent pas tot publicatie worden overgegaan. Na goedkeuring door de medisch ethische toetsing commissie (METC) zijn de ziekenhuizen benaderd. De 3- en 12 maand overleving is alsnog in beeld gebracht. Het BMJ nam hierop het artikel ter publicatie over.

Nieuw onderzoek

De afgelopen jaren is de ‘chain of survival’ verder geoptimaliseerd. De introductie van de burgerhulpverlening in 2016 en de uitbreiding van het aantal Brandweer First Responderteams binnen de regio zorgen voor een snellere start van de reanimatie. In de RAV is daarom besloten om het onderzoek binnenkort te gaan herhalen (RHM2).

Te lezen

U kunt de publicatie hier lezen.

Kennismaking nieuwe MMA 

Sinds kort heeft de RAV Hollands Midden een nieuwe Medisch Manager Ambulancezorg. Meys Cohen volgde onlangs Jan de Nooij op. Parttime, want ze blijft ook actief als SEH-arts in het LUMC. Een kennismaking met de nieuwe MMA.

Aantrekkingskracht van de ambulance

Meys: “Ik heb me altijd aangetrokken gevoeld tot de ambulancezorg. Zéker sinds mijn stage op de ambulance tijdens de opleiding tot SEH-arts. Als ik de ambulance hoor aankomen, weet ik dat er werk aan de winkel is, dat er uitdagingen op ons af komen. Het geeft een prettige spanning.

“Ik ben me ervan bewust dat wij op de SEH in een relatief beschutte, ‘veilige’ omgeving werken. Alles bekend, alles bij de hand. Maar de mannen en vrouwen van de ambulance komen voortdurend in onverwachte situaties, die steeds andere inschattingen vragen. Heel knap als je dat in goede banen weet te leiden. De vacature van MMA was dé kans voor mij om nog dichter bij die wereld te komen. Nu of nooit, dacht ik.


Uitdagingen in de keten

“Het is handig dat ik vanuit de keten kan denken. In mijn andere functie ontvang ik immers de patiënt. Als een van de grootste uitdagingen beschouw ik het samen terugdringen van de drukte in de spoedketen, onder meer door zorgcoördinatie, taakdifferentiatie en het vernieuwen van de urgentiestelling. Ik heb een tijdje in Engeland gewerkt. De acute zorg staat daar véél meer onder druk dan hier, dramatisch. Er is daar nauwelijks afstemming tussen huisartsen, ziekenhuizen en verpleeghuizen. We hebben het in Nederland zo slecht niet geregeld, maar samen kunnen we zorgen voor nog betere afstemming in de zorg.


Proactieve bijdrage

“De meldkameromgeving is vrij nieuw voor me. Tot voor kort kende ik de collega’s daar vooral van afstemming op de SEH, bij planbare zorg en opgeschaalde zorg. Het is een interessante omgeving, want onze centralisten zijn in feite de eerste zorgverleners ter plaatse.”

 Ik hoop binnen de RAV en de meldkamer bij te dragen aan vernieuwing, kwaliteitsverbetering en het aanscherpen van scholing. Proactief, op basis van eigen betrokkenheid en waarnemingen, niet op basis van klachten achteraf.