De RAV Haaglanden heeft de laatste jaren veel aandacht gehad voor het OTO-traject, hierbij is er gekozen voor het aanbieden van e-learning, verplichte regionale scholingsdagen en meerdere (grootschalige)(multidisciplinaire) oefeningen. Accenten lagen hierbij op crisismanagement, de GGB-structuur met de daarbij behorende taakverantwoordelijken, C2000 en het daadwerkelijk toepasbaar maken van de gegeven theorie in (digitale)oefeningen.
Het is best een uitdaging geweest om het “oude, vertrouwde systeem”, de “eerste auto” en het Sigma los te laten en de nieuwe structuur in te ‘slijpen’. Deze nieuwe structuur omvat een andere werkwijze, andere begrippen, uitgangspunten en commandostructuur.
De rollen binnen het GGB-model en de daarbij behorende taken blijken voor het doorsnee ambulanceteam best een uitdaging te zijn. Eenieder wordt bij zo’n calamiteit uit zijn vertrouwde, dagelijkse werk gehaald en gaat een incident in waar hij in ‘rol’ geperst wordt, dit kan de ‘Command & Control’-, ‘Triage’-, ‘Secundair’ of ‘Treatment’ rol zijn. Rollen die het team niet op routine doet, het komt immers vrijwel nooit voor. Maar deze rollen moeten wel bijdrage tot het brengen van structuur in een bij uitstek chaotisch incident.
In dit kader hebben wij, samen met het Netwerk Acute Zorg en in afstemming met de landelijke kennisgroep ‘opgeschaalde zorg’ een aantal animaties ontwikkeld die een overview geven van het GGB-model en daarnaast krachtig de rollen weergeeft van dit model. Deze animaties zijn een visualisatie van de landelijk beschreven taakkaarten over het GGB-model. Hiermee denken wij een adequaat, uniform, makkelijk en krachtig hulpmiddel voor de betrokkenen binnen het GGB-model ontwikkeld te hebben. De animaties zijn voor eenieder die het wil te gebruiken, dit in e-learning modules, presentaties of als naslagwerk.
Auteur: Mark-Jan Videler
Regionaal Opleidings Coördinator RAV Haaglanden