Een opleiding volgen kost geld. Wat voor kosten zijn er allemaal? Welke leermiddelen moet je aanschaffen? En krijg je ook kortingen? Lees het hieronder.
Een opleiding volgen kost geld. Er zijn verschillende soorten kosten: de wettelijke kosten en de opleidingskosten.
Wettelijke kosten
Wettelijke kosten zijn afhankelijk van de opleiding:
Cursusgeld
Ben je in het studiejaar op 1 augustus 18 jaar of ouder en volg je een BBL-opleiding? Dan moet je cursusgeld betalen. Het cursusgeld wordt jaarlijks vastgesteld. Het cursusgeld wordt door het ROC geïnd. Wij sturen jou hiervoor een rekening.
Opleidingskosten
Voordat je aan je opleiding begint moet je leermiddelen en materialen aanschaffen. Dit zijn kosten die jij of je je werkgever moeten betalen, omdat ze noodzakelijk zijn om jouw opleiding te kunnen volgen. Voordat je begint aan je opleiding, krijg je een lijst met leermiddelen en materialen die je nodig hebt, zoals boeken, licenties, gereedschappen of werkkleding. Je moet deze leermiddelen verplicht kopen, maar je mag meestal wel kiezen of je de leermiddelen via school koopt of niet. Soms krijg je korting als je de leermiddelen via school koopt. Hoe je dit koopt lees je in de informatie onder jouw klas.
Regeling vergoeding leermiddelen
In bepaalde uitzonderlijke gevallen is het mogelijk in aanmerking te komen voor een vergoeding voor leermiddelen. Denk hierbij aan spullen die je nodig hebt voor je opleiding, zoals een laptop, boeken of licenties. Vraag bij de zorgcoördinator of bij het LEC of je hier gebruik van kan maken.
MBOMarktplaats
Je kunt je leermiddelen, zoals bijvoorbeeld boeken en excursies, bestellen via MBOmarktplaats. Hoe je dit doet vind je onder de informatie van jouw klas.
Een aantal schoolartikelen wordt door school geleverd. Dit zijn readers, excursies en soms ook praktijkmaterialen. Sommige schoolartikelen zijn verplicht, deze worden dan ook direct in jouw winkelmandje geplaatst. Je betaalt deze schoolartikelen op MBOmarktplaats. De factuur neem je mee naar school en daar krijg je je spullen.
Bekijk deze flyer voor een stappenplan. Heb je hulp nodig? Kijk dan op deze helpkaart met wie je contact op kunt nemen.
OV- jaarkaart
Je hebt recht op een OV-jaarkaart. Dit is geregeld via DUO.
CJP-kaart
Je krijgt via de opleiding een Cultureel Jongeren Paspoort (CJP). Deze geeft korting op culturele activiteiten, festivals, films, theater en abonnementen. Kijk op de site www.cjp.nl of klik op onderstaande button.
Dit zijn kosten waarvan je mag kiezen of je ze betaalt. Deze kosten zijn namelijk niet noodzakelijk voor je opleiding. De activiteiten die wij voor dat geld organiseren, maken het onderwijs wel interessanter en leuker. De hoogte van het bedrag hangt af van de kosten die de school maakt. Het bedrag betaal je met een pin en/of eenmalige machtiging. Als je deze bijdrage niet betaalt, mag je gewoon het onderwijs volgen maar je mag dan niet meedoen met de extra activiteiten, zaken of diensten die van deze bijdrage worden betaald. Dat zijn bijvoorbeeld:
Op onze website staat onder Info voor studenten welke verzekeringen er voor studenten zijn afgesloten tijdens hun opleiding, bij stages en ook bij examens.