Als ouder speelt u een belangrijke rol bij de studiekeuze van uw kind. Keuzes maken is vaak lastig, laat staan als je jong bent en het over je toekomst gaat.

Het is daarom goed om te weten wat u als ouder precies kunt doen tijdens de verschillende fases in het studiekeuzeproces. Wij hebben een aantal tips voor u op een rij gezet.

Hulp bij Studiekeuze

Algemene studiekeuzetips 

Als ouder wilt u het beste voor uw kind. Onbewust en uit goede wil kunt u de studiekeuze van uw kind beïnvloeden. Het is juist belangrijk dat uw kind leert kiezen en achter die keuze staat. Hoe u uw kind daarbij kunt helpen leest u hier.

Lees meer

Hulp bij Studiekeuze

Algemene studiekeuzetips

Scroll naar beneden voor alle informatie

  • Kies de juiste rol:

    Uw rol verandert. Wees als rij-instructeur aanwezig bij dit proces. Geef aanwijzingen, leer uw kind goed kijken, trap op de rem óf geef gas bij waar nodig.

  • Help ontdekken:

    Kijk samen naar wat uw kind goed kan en waar uw kind blij van wordt.

  • Zorg voor overzicht:

    Dit doet u door actief te luisteren, informatie samen te vatten en (open) vragen te stellen.

  • Verzamel voldoende informatie:

    Een opleiding kiezen is een proces en kost tijd, zorg daarom dat jullie op tijd beginnen en alle benodigde informatie hebben om goed te kunnen kiezen.

  • Vraag hulp aan deskundigen:

    Uw kind heeft op de middelbare school een mentor die hem/haar begeleidt in de overstap naar het mbo. Een decaan is op verzoek beschikbaar voor extra hulp en begeleiding daarbij.

Moeder Fatma en dochter Lamies

Fatma: "Zet samen de voor- en nadelen op een rij en luister goed naar je kind!"

Lees het testimonial

Moeder Fatma en dochter Lamies

Geslaagd voor vmbo kader en eerstejaars student Media & Redactie 

Fatma: Als ouder moet je goed luisteren naar wat je kind wil. En kijk naar wat hij/zij leuk vindt of juist niet leuk. En geef advies. Toen Lamies bijvoorbeeld zei dat ze de richting media heel leuk vond heb ik ook eerlijk gezegd dat het niet altijd even makkelijk is. En met deze informatie ligt de beslissing bij Lamies uiteindelijk. Ik heb haar dus wel verteld over de voor- en nadelen zodat ze goed een beslissing kan nemen.

Lamies: Support is belangrijk! Belangstelling tonen en vragen hoe het gaat. Het zit hem in de kleine dingetjes. Loop bijvoorbeeld eens langs bij het huiswerk maken.

Hulp bij Studiekeuze

Studiekeuze Checklist

Hier vindt u een checklist die wij speciaal voor ouders hebben samengesteld. Welke stappen kunt u samen met uw kind al afvinken?        

Lees meer

Hulp bij Studiekeuze

Studiekeuze Checklist

Scroll naar beneden voor alle informatie

Oriënteer

Hoe werkt het mbo eigenlijk? Welke opleidingen en sectoren zijn er allemaal? En wat spreekt uw kind aan?

Ontdek

Oriënteer

  • Bezoek een voorlichting over het mbo. Vraag ernaar op de school van uw kind, bijvoorbeeld bij de decaan of mentor. Daarnaast organiseert het ROC van Amsterdam twee keer per jaar de online voorlichting ‘Hoe help ik mijn kind kiezen’. Kijk voor de data op rocva.nl/ouders.

  • Bezoek samen een studiebeurs, zoals de Studiekeuzebeurs Midden in Utrecht. Kijk voor meer informatie op studiekeuzebeurs.nl.

  • Doe samen een studiekeuzetest op rocva.nl/studiekeuzetest.

  • Neem met uw kind een kijkje op de websites van verschillende mbo-instellingen. Welke sectoren en opleidingen zijn er en wat spreekt uw kind aan?

Proef de sfeer

Neem een kijkje bij een mbo-college. Wat voelt goed en wat lijkt uw kind leuk?

Ontdek

Proef de sfeer

  • Bezoek eens een mbo-college en ervaar hoe het is. Kijk voor de open dagen van het ROC van Amsterdam op rocva.nl/opendagen.

  • Vraag brochures aan op rocva.nl/brochure en bekijk ze met uw kind aan de keukentafel. Of kijk online op rocva.nl/e-mag.

  • Ga naar rocva.nl voor meer informatie over onze sectoren en opleidingen of kijk eens op onze social media kanalen.

Verdiep

Maak écht kennis met de opleidingen. Zo krijgt uw kind een beter beeld van de mogelijkheden én alle informatie om tot een goede keuze te komen.

Ontdek

Verdiep

  • Bezoek een voorlichting van een opleiding. Vraag ernaar op de school van uw kind, bijvoorbeeld bij de decaan/mentor.

  • Bezoek nog een keer een open dag. Maak vooraf een lijst met vragen over een opleiding. Dit kan de keuze van uw kind bevestigen. Kijk voor een actueel overzicht op rocva.nl/opendagen.

  • Samen al een open dag bezocht? Uw kind kan altijd een aanvraag doen om mee te lopen met een opleiding. Of meedoen aan de Maak je Studiekeuze Weken. Tijdens een persoonlijk gesprek, of door mee te lopen bij de favoriete opleiding(en) ontdekt uw kind alle ins en outs! Kijk voor meer info op rocva.nl/studiekeuzeweken.

Keuze gemaakt

De studiekeuze is gemaakt! Wat zijn de vervolgstappen?

Ontdek

Keuze gemaakt

  • Let op: het is belangrijk dat uw kind zich uiterlijk 1 april aanmeldt. Dit kan voor maximaal drie verschillende opleidingen. Na 1 april vervalt het toelatingsrecht. Kijk op rocva.nl/toelating voor alle toelatingseisen.

  • Aanmelden voor een opleiding kan via rocva.nl/aanmelden. Uw kind maakt tijdens het aanmelden een online profiel aan. Hier kan de voortgang van de aanmelding worden gevolgd of worden gewijzigd.

  • Na een succesvolle kennismaking ontvangt uw kind een plaatsingsbrief waarin wordt gevraagd het formulier ‘Akkoord tot Inschrijving’ te ondertekenen en terug te sturen. Met het behalen van het diploma is de inschrijving definitief!

Download hier uw checklist!

Hier vindt u een checklist die wij speciaal voor ouders hebben samengesteld. 

Welke stappen kunt u samen met uw kind al afvinken?        

Moeder Iris en dochter Isabel

Iris: "Voordat we naar een beroepenmarkt gingen hebben we eerst samen naar de interesses gekeken.''

Lees het testimonial

Moeder Iris en dochter Isabel

Geslaagd voor de havo en gaat starten met de opleiding International Travel & Hospitality

Isabel: We zijn naar een beroepenmarkt geweest waar we voorlichting kregen over meerdere beroepen. En daar ben ik tot de conclusie gekomen, dankzij een student, dat de hotelschool mij het leukst leek. Daarvoor had ik geen idee!

Iris: Van tevoren hebben we wel samen gekeken waar haar interesses liggen en we kwamen uit bij de Hotelschool en twee andere toeristische opleidingen.

Hulp bij Studiekeuze

Studiekeuzetips bij twijfel

Jullie hebben samen de checklist doorlopen, maar uw kind twijfelt nog. Wij hebben een aantal tips voor u die u en uw kind kunnen helpen bij het maken van een definitieve studiekeuze.

Lees meer

Hulp bij Studiekeuze

Studiekeuzetips bij twijfel

Scroll naar beneden voor alle informatie

  • Zet de plussen en minnen op een rijtje

    Het helpt om samen een overzicht te maken van de plussen en minnen. Kijk naar toekomstbeeld, inhoud, haalbaarheid en stagemogelijkheden. Welke opleiding scoort het best? En welke opleiding kan alvast weggestreept worden?

  • Vertrouw op het gevoel

    Intuïtie is vaak gebaseerd op eerdere ervaringen. Vraag daarom naar het onderbuikgevoel van uw kind. Hoe beter ze dit gevoel kunnen verwoorden, hoe duidelijker de motieven worden.

  • Maak het niet te groot

    Een studiekeuze is een belangrijke beslissing en daar moet goed over worden nagedacht. Als jullie alle info hebben verzameld en uw kind heeft er goed over nagedacht dan heeft hij/zij een gefundeerde studiekeuze gemaakt. Leg ook uit dat een studiekeuze niet de rest van zijn/haar leven bepaalt maar slechts een eerste stap is richting de toekomst.

  • Laat het even rusten

    Soms is het beter om er even helemaal niet mee bezig te zijn. Nog meer praten en nadenken kan juist meer twijfels brengen. Laat uw kind bij veel twijfels daarom even met rust, vaak geeft het nieuwe inzichten.

  • Aanmelden kan voor meerdere opleidingen

    Blijft de twijfel bestaan? Dan is aanmelden voor meerdere opleidingen een goed idee. Na iedere aanmelding wordt uw kind uitgenodigd voor een verplichte kennismakingsactiviteit. Het moment om (laatste) vragen te stellen en te checken of de opleiding bij hem/haar past. Afmelden kan altijd weer.

Vader Richard en dochter Baima

Baima is van 5 havo overgestapt naar het mbo. 


Vader Richard: "Kiezen is een combinatie van je hart én je verstand."

Lees het testimonial

Vader Richard en dochter Baima

Baima is vorig jaar gestart met de opleiding Zelfstandig Medewerker Travel & Hospitality. Halverwege het jaar is ze overgestapt naar de kappersopleiding. 

Richard: Ik denk dat kiezen een combinatie is van verstandelijk keuzes maken en tegelijkertijd je hart volgen. En wanneer je kind een idee heeft van waar hij/zij blij van wordt dan denk ik dat dat richting geeft bij het zoeken naar een beroepsopleiding. Maar het is ook van belang dat je het perspectief op de arbeidsmarkt in de gaten houdt.

Baima: Ook in Tibet kun je haren knippen!

Richard: Wat dat betreft ziet Baima dus heel veel perspectief op de arbeidsmarkt.

Hulp bij Studiekeuze

Webinar 'Hoe help ik mijn kind bij het maken van een studiekeuze?'

Een gesprek starten én gaande houden met uw kind over studiekeuze is niet altijd eenvoudig.

In deze webinar geven we u een aantal ideeën over hoe u dit kunt doen en hoe u ervoor zorgt dat uw kind een keuze maakt die past bij zijn/haar drijfveren, talenten en ambities.