Kinderen moeten veilig kunnen opgroeien. Als dat thuis ondanks intensieve hulp niet lukt, dan kan een tijdelijke uithuisplaatsing een oplossing bieden, zoals pleegzorg, een gezinshuis of een leef-/behandelgroep. De kracht van pleegzorg is dat kinderen in een ander thuis, zo gewoon mogelijk kunnen opgroeien. Pleegouders zijn verantwoordelijk voor de dagelijkse zorg en opvoeding, waarbij de pleegzorgaanbieder de eindverantwoordelijkheid draagt. Op pleegzorg.nl vind je meer informatie over veiligheid.
De veiligheid van een pleegkind is een belangrijk punt in de pleegzorg.
Pleegzorgorganisaties werken volgens het Kwaliteitskader-voorbereiding-en-screening-in-de-pleegzorg-2021.pdf.
Er is bij pleegzorgaanbieders veel aandacht voor de voorbereiding, screening, netwerkonderzoek,
matching en begeleiding van pleegouders.
Pleegouders worden begeleid door een pleegzorgbegeleider.
De pleegzorgbegeleider maakt een begeleidingsplan voor het pleeggezin en bespreekt dit 1 à 2 keer per jaar met de pleegouders.
Naast de regelmatige gesprekken/huisbezoeken, wordt de veiligheid van het pleegkind in ieder geval tijdens de periodieke evaluatie expliciet in kaart gebracht en gemonitord door het invullen en gezamenlijk bespreken van een veiligheidschecklist. Dit is in elk geval 1 keer per jaar, of vaker wanneer de situatie daar om vraagt (uiteraard wordt bij twijfels niet gewacht tot de jaarlijkse check). De vragenlijst helpt om onveilige situaties te signaleren en om veiligheid open te bespreken met pleegouders. Zie pagina 182, richtlijn pleegzorg: https://richtlijnenjeugdhulp.nl/wp-content/uploads/2015/08/Richtlijn-Pleegzorg_Onderbouwing_Beveiligd.pdf
Voor de veiligheid van een pleegkind en het pleeggezin is het soms nodig dat het adres van de pleegouder geheim moet blijven. Lees hier het dossier over geheime plaatsingen.
Edith praat over de rol van pleegzorgbegeleider en belang van open en eerlijke communicatie.
Pleegkinderen hebben veel meegemaakt. Dat uit zich vaak in gedrag. Veel voorkomend gedrag komt voort uit trauma’s, problemen met gehechtheid en seksueel misbruik.
Dat gedrag kan onveilige situaties veroorzaken binnen het pleeggezin. Als pleegouder kun je je machteloos voelen als je pleegkind extreem gedrag laat zien.
Het is daarom belangrijk om te zorgen dat pleegouders voldoende vaardigheden hebben om met dit gedrag om te gaan. De pleegzorgaanbieders en pleegzorg.nl ondersteunen pleegouders hierbij met trainingen, e-learnings, podcasts en bijeenkomsten. In deze podcast hoor je hoe je met dit gedrag kunt omgaan volgens de methode 'geweldloos verzet'.
Het is daarom belangrijk om te zorgen dat pleegouders voldoende vaardigheden hebben om met dit gedrag om te gaan. De pleegzorgaanbieders en pleegzorg.nl ondersteunen pleegouders hierbij met trainingen, e-learnings, podcasts en bijeenkomsten.
Op pleegzorg.nl vind je:
• Betrouwbare informatie over pleegzorg
• Alles over pleegouder worden
• Ervaringsverhalen van pleegouders
• Trainingen, workshops, e-learning en meer
Zo vind je alles wat je wil weten en leren over pleegzorg op een plek!