Voorwoord

Als kersverse directeur van Aqualab Zuid (AQZ) presenteer ik met trots de voorjaarseditie van AQZ nieuws, vanaf nu in een nieuw, volledig digitaal jasje. In deze vorm kunnen we nog beter vertellen, en laten zien, welke ontwikkelingen er spelen in ons waterlaboratorium en op het gebied van (drink)wateronderzoek.  

Expertise van het heden en het verleden

In deze uitgave lees je hoe onze expertise door Ovivo Water wordt ingeroepen om inzicht te krijgen in de samenstelling van de biofilm in een leiding voor puur water. Verder besteden we aandacht aan de snelle RT-PCR-test, die we steeds vaker inzetten om de poepbacterie E. coli aan te tonen.

 

Ken je het verhaal van de nieuwe kookproef? Nee? Lees dan zeker het interview met onze zeer gewaardeerde collega Jack Hopmans, adviseur watertechnologie. Hij blikt met veel enthousiasme terug op een aantal mooie en innovatieve ontwikkelingen uit zijn 45-jarige loopbaan.  

Waterkwaliteit staat centraal

In de media is het wekelijks, zo niet dagelijks, in het nieuws: de waterkwaliteit in Nederland is in gevaar. Als bron voor drinkwater, kan de toenemende vervuiling grote gevolgen hebben voor iedereen. In het artikel over 'Zeer Zorgwekkende Stoffen’ laten we drie experts hierover aan het woord, ieder vanuit hun eigen rol in de watersector.


Dan nemen we je in deze publicatie ook nog mee de diepte in, onder de waterspiegel wel te verstaan. Dat is namelijk het werkterrein van ons professionele duikteam. Onze duikers vervullen, net als alle andere collega’s, een belangrijke rol in de bewaking van de waterkwaliteit. 

Ons duurzaamheidsverslag

Tot slot geven we een inkijkje in onze groene ambities en in de stappen die we de afgelopen twee jaar hebben gezet om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. 


We vinden ‘m mooi geworden: onze 'nieuwsbrief 2.0'. Maar wat jij ervan vindt, is voor ons veel belangrijker. Tips, tops, wensen? We horen het graag. 


Veel leesplezier! 


Met vriendelijke groet vanuit de Biesbosch, 


Rob Franken

algemeen directeur