FNV Magazine Senioren houdt belangrijke seniorenthema’s scherp in de gaten. Wat speelt er, nu en in de toekomst? Een aantal cijfers, weetjes en trends op een rij.
VEEL VRIJWILLIGERSWERK
Van de Nederlanders van 15 jaar of ouder doet
49%
minstens één keer per jaar vrijwilligerswerk. Onder 65- tot 75-jarigen is dat bijna 55%, boven de 75 jaar 43%. Vrouwen zijn twee keer zo vaak als mannen vrijwillig actief in de verzorging of gezondheidszorg en ruim anderhalf keer zo vaak voor een school. Mannelijke vrijwilligers zijn daarentegen actiever op het gebied van sport, hobbyverenigingen en voor arbeids- of politieke organisaties.
DOORWERKEN
Van de 67-plussers heeft 8% betaald werk (229.000 mensen), meer mannen (12 %) dan vrouwen (4%).
De helft van de ‘doorwerkers’
is zzp’er
en 10% van de werkende ouderen heeft een vaste arbeidsrelatie. 36% heeft een flexibele arbeidsrelatie, bijvoorbeeld als uitzendkracht of met een tijdelijk contract. De 67‑plussers werken vooral in deeltijd.
KLIMAATBEWUSTE SENIOREN
Hoe klimaatbewust leef jij? Een 7, antwoorden 65-plussers op deze vraag. Dat is hoger dan andere leeftijdsgroepen. Jongeren tussen de 18 en 25 jaar geven zichzelf met een 6,2 het laagste cijfer. Jongeren gedragen zich doorgaans ook minder milieuvriendelijk, bijvoorbeeld omdat zij vaker vliegen. Ruim 60% van hen vloog het afgelopen jaar tegen 20% van de 65-plussers.
EENZAAMHEID GROEIT
Bijna de helft van de volwassen bevolking geeft aan eenzaam te zijn. Eenzaamheid komt iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Vanaf 75 jaar neemt de eenzaamheid toe. Bij 74- tot 84-jarigen is dit 52%.
Van de 85-plussers voelt 63% zich eenzaam.
WONINGTEKORT
Het aantal ouderen dat thuis woont verdubbelt naar ruim 2,5 miljoen in 2040. Momenteel zijn er veel te weinig geschikte woningen voor senioren. Door de vergrijzing zal het tekort verder toenemen. De overheid wil de komende vijf jaar
290.000 extra
woningen voor ouderen bouwen. Ook zullen veel woningen waar ouderen nu in wonen aangepast moeten worden zodat ze er goed oud kunnen worden.
NEDERLAND VERGRIJST
In Nederland wonen
3,6 miljoen
65-plussers, 20% van het totaal aantal inwoners. In 2040 is een kwart ouder dan 65 jaar en bijna 14% is dan ouder dan 75. Nederland telt dan ongeveer 2,5 miljoen 75-plussers, bijna twee keer zoveel als nu.
In 2040 worden we gemiddeld 85,8 jaar oud.
GOED PENSIOENLAND
Nederland staat op de gedeelde
5e plaats
op de lijst van beste landen ter wereld om met pensioen te gaan. Voor deze ranglijst wordt gekeken naar allerlei factoren die voor gepensioneerden belangrijk zijn, zoals inkomen, kwaliteit van leven, gezondheid(szorg) en welzijn. Op de eerste plaats staat Noorwegen, gevolgd door Zwitserland, IJsland en Ierland. Duitsland (9) en België (19) scoren een stuk lager.