Ook dit jaar is er weer een groep nieuwkomers die vrijwilligt op het festival. Fotograaf Lisa van der Rhee maakte een portretserie en vroeg hen naar hun ervaring.
Faie Alhariri komt in 2019 aan in Nederland vanuit Jemen. Terwijl hij in verschillende asielzoekerscentra verbleef begon hij met vrijwilligerswerk; er was weinig te doen, en betaald werken mocht niet. De groep mensen die hij via zijn vrijwilligerswerk leerde kennen groeide uit tot een netwerk van jonge mensen die steun bij elkaar vonden.
Door zijn eerdere activiteiten op het festival kwam hij dit jaar op Oerol terecht als coördinator van een groep vrijwilligers die in een azc wonen. “Het azc kan een negatieve plek zijn, die beklemmend kan voelen. Door dit project krijgen ze de kans om zich even vrij te voelen, zichzelf te zijn en nieuwe mensen te leren kennen. Het ritme van het festival geeft houvast en is voor iedereen hetzelfde, dat zorgt voor een gevoel van gelijkwaardigheid,” vertelt hij.
Toen Faie vorig jaar voor het eerst tijdens Oerol op Terschelling kwam, ervoer hij een gevoel van thuiskomen. “Even was er tijd om te ademen, te landen en vooral om het heel erg naar mijn zin te hebben.’ Nu probeert hij als coördinator de vrijwilligers hetzelfde gevoel mee te geven. Hij is de verbindende factor tussen de nieuwkomers en de Nederlandse mensen voor wie het reilen en zeilen hier misschien net iets vanzelfsprekender is. Hij is de spil die iedereen met elkaar in contact brengt.
Mohammed is een van de vrijwilligers op het festival dit jaar. “Het is een fijn gevoel om elke dag weer wakker te worden met nieuwe vrienden. Vanmorgen hebben we samen zonsopkomst op het strand bekeken, dat was magisch.”
Ook Marwa is dit jaar voor het eerst op het eiland. “Het is geweldig om zoveel creatieve mensen om me heen te hebben, het inspireert enorm. Vanavond sta ik in de Sangria-bar in de Vallei,” vertelt ze lachend. “Ik ben voor het eerst barvrouw, geweldig toch?”
Faie hoopt vooral dat de groep vrijwilligers zorgt voor verbinding op het eiland. “Hier op deze plek is even iedereen gelijk.”
Ezaldeen
Hiba
Amjad
Wessam