‘De Christophoor is gehuisvest in een multifunctioneel gebouw. Alles wat kinderen nodig (kunnen) hebben, is aanwezig.
De Christophoor is gehuisvest in een multifunctioneel gebouw. Alles wat kinderen nodig (kunnen) hebben, is aanwezig.
Het gebouw is 15 jaar oud en is ook ontworpen op de leerlingaantallen van toen. De afgelopen jaren is de school enorm gegroeid, waardoor ook het leerkrachtenteam gegroeid is. Daarnaast bieden we onze kinderen veel extra activiteiten onder en na schooltijd aan, waardoor we veel vakdocenten aan de school gekoppeld hebben. De oude teamkamer was dus gewoon te klein geworden en doet nu dienst als IB-kamer, waar onze vier IB’ers prettig en in alle ruimte kunnen werken.
Allegaartjesruimte kon echt niet meer
‘De ruimte waar de nieuwe teamkamer in is gerealiseerd, was eerst een algemene ruimte van alle partners in het gebouw, zoals de kinderopvang voor kinderen van 0 tot 4 jaar en stichting Pameijer voor kinderen met een beperking. De ruimte was een allegaartje met verschillende stoelen en tafels, en vooral veel rommel. Collega’s moesten in de oude keuken hun brood smeren, koffie en thee pakken en dan zo’n 100 meter door het gebouw lopen om in de ‘allegaartjeskamer’ te gaan zitten lunchen.’
Ruim en goed ingericht
‘Dat moest echt anders: we wilden dat het onze collega’s aan niets ontbrak! De hele dag met kinderen werken vergt veel van ons allemaal en hoe fijn is het dan als je lekker even energie kunt opdoen met je collega’s in de teamkamer. Samen lunchen en/of koffiedrinken is natuurlijk heerlijk in deze kamer. Er is veel lichtinval, plek voor iedereen en er zijn twee vaatwassers (één is immers altijd in gebruik), een Quooker, luxe koffiemachine, oven, magnetron, kookplaat en twee koelkasten.’
Grand Café
‘We zijn ontzettend tevreden met het resultaat. Samen met de afdeling Huisvesting hebben we de teamkamer geheel naar onze wensen ontworpen. Het is hier heerlijk vertoeven. Het heeft wel iets weg van een Grand Café, ergens midden in Parijs. Er is veel lichtinval, er zijn genoeg plekken voor iedereen en het ontbreekt ons aan niets. We gebruiken de teamkamer ook voor onze studiedagen en ouderbijeenkomsten. Tijdens de Dag van de Leraar hebben we de keuken officieel geopend: met de directie hebben we toen voor iedereen eieren en omeletten gebakken.’
Bram Janssen, adjunct-directeur
Op Basisschool De Akkers in Spijkenisse is vorig jaar intern flink verbouwd en zijn een nieuwe keuken, een spreekkamer en een bibliotheek gerealiseerd.
Op Basisschool De Akkers in Spijkenisse is vorig jaar intern flink verbouwd en zijn een nieuwe keuken, een spreekkamer en een bibliotheek gerealiseerd.
Vroeger stond het keukentje van de school in het kleine lokaal van groep 1, met alle nadelen van dien. Er is elders in het gebouw een nieuwe keuken gemaakt, waardoor er meer ruimte ontstond in de klas. Ook is er in verband met de vele gesprekken die moeten worden gevoerd met externen, als gevolg van het inclusieve onderwijs, een extra spreekkamer ingericht. Vanuit het streven naar maximale transparantie in de school heeft deze kamer glazen wanden.
Verder hebben de bestaande spreekkamer en de escaperoom/teamkamer een flinke make-over gehad. De Akkers staat er weer prima bij!
‘Een nieuwe keuken én meer ruimte voor groep 1’
SBO Lucas is gevestigd in Rotterdam-Delfshaven, in een gebouw van bijna 100 jaar oud. In augustus 2022 kwam ik binnen in een school waar onderhoud en renovatie nodig was, het oogde grauw en somber.
SBO Lucas is gevestigd in Rotterdam-Delfshaven, in een gebouw van bijna 100 jaar oud. In augustus 2022 kwam ik binnen in een school waar onderhoud en renovatie nodig was, het oogde grauw en somber.
In de lokalen was zichtbaar waar de oude whiteboards en digiborden hadden gehangen: de gaten zaten nog in de muren. Het gebouw had nog enkelglas en de cv werkte niet optimaal. In de klaslokalen stond schoolmeubilair van vijf tot soms wel zeven verschillende leveranciers. In onze speelzaal hingen de stroomkabels bloot uit de muur. De zaal was onveilig voor gebruik. Op de eerste etage zaten grote scheuren in de buitenmuur: je voelde op stormachtige dagen de wind binnen in het gebouw. Op weg naar de administratie struikelde menigeen over de opengespleten vloer in de centrale hal. Al met al lagen er een hoop uitdagingen om dit – op zich prachtige – jaren 30-pand weer terug te krijgen in een welverdiende staat.
Transformatie op vele vlakken
Er heeft zich in anderhalf jaar tijd een enorme transformatie voltrokken, waarbij onze naam, onze visie, de missie én het onderwijsaanbod helemaal zijn vernieuwd. Een rustige, veilige en warme omgeving was hierbij essentieel om onze Lucassers goed onderwijs te laten ervaren. Een groot deel van onze populatie groeit op in armoede. Deze kinderen verdienen een veilige haven in hun schoolloopbaan, zodat zij makkelijker tot leren komen. En terugkijkend op hoe de situatie hiervoor was, was het tijd dat de Lucas weer goed op de kaart werd gezet.
Natuurelementen
In onze vernieuwde school zie je nu duidelijk dat we elementen van de natuur naar binnen hebben gehaald. We hebben geprobeerd voor onze Lucassers een warm thuisgevoel te creëren – wat niet ieder kind in onze omgeving heeft. Daarbij zijn er meer talenten bij onze Lucassers dan alleen die zichtbaar zijn in de klas. Buiten de klas hebben wij dit georganiseerd in het Lucaslab, de oude speelzaal. In het lab staan de leerlijnen Techniek, Koken en Lezen centraal. Je ziet ook een ruime ouder- en teamkamer op de eerste verdieping. Deze ruimte staat altijd open, voor iedereen.
Talentontwikkeling in Lucaslab
Het is een fantastische transformatie geworden! Bij binnenkomst is direct zichtbaar wat onze kernwaarden zijn uit onze visie & missie: ‘Samen Durven Groeien’. Vervolgens zie je aan de rechterkant – het verlengde van de centrale hal – ons Lucaslab. De plek waar de talentontwikkeling van onze Lucassers centraal staat.
Wanneer je de oude schooltrap opgaat naar de eerste verdieping, kom je terecht in een moderne team- en ouderkamer. Een ruime, open ruimte waar voor iedereen een bakkie klaarstaat.
Ga je de gangen op, dan kom je al snel terecht in een van onze lokalen met mooie natuurvisuals. Al het meubilair is op één gelijke hoogte en de uniforme plaatsing van de whiteboards brengt rust door de lokalen heen. Alle gaten en scheuren zijn dichtgemaakt. De verwarming werkt optimaal en het dubbele glas houdt de temperatuur op niveau.
SBO Lucas is een warme, veilige, rustgevende en een speciale leeromgeving geworden. We zijn dankbaar en trots voor wat er zichtbaar is in onze school.
Jacco van de Burgt, directeur