“Hulpteam Toeslagen 010 is in 2020 opgezet door de gemeente Rotterdam, om steun te bieden aan de duizenden Rotterdamse gedupeerden van de kindertoeslagaffaire. Mensen die vastlopen in bijvoorbeeld financiën en op psychosociaal vlak én in het contact met de Belastingdienst, proberen wij met een cliëntgerichte aanpak een zo positief mogelijke toekomst te bieden. Door hun brede problematiek is er vaak veel bijkomende stress. Dat vereist dus ook psychische ondersteuning. Onze meerwaarde als DOCK is evident: wij zijn hulpverleners. We zijn beschikbaar, nemen samen met hen contact op met instanties en ondersteunen in de breedste zin."
"In eerste instantie zou alleen Hulpteam Toeslagen 010 bijstand verlenen, maar vanwege de enorme aantallen gedupeerden hebben we ook het wijkteam betrokken. Er zijn dedicated medewerkers aangenomen voor deze zaken. Momenteel zijn we ook het wijknetwerk aan het betrekken op het niveau van groepsaanpak. In het begin was het zoeken. We werden overspoeld met hulpvragen, waardoor we al doende heel snel moesten leren hoe we deze totaal nieuwe doelgroep moesten ondersteunen."
"De ombudsman van de gemeente bracht onlangs een rapportage uit. De ouders blijken gelukkig grotendeels tevreden over hoe wij ze ondersteunen. We proberen natuurlijk ook mee te bewegen met wat er nodig is. Zo zijn we nu, aanvullend op wat er al bestond, een collectief aanbod aan het ontwikkelen en aanbieden. Denk aan lotgenotencontact, financiële planning, het trainen van wijknetwerk, dat soort dingen. Dat laatste zodat er meer herkenning en erkenning komt vanuit de wijk. De mensen in deze situaties koesteren vaak wantrouwen naar de overheid. Het is aan ons als DOCK om dat wantrouwen zoveel mogelijk weg te nemen door te doen wat je zegt en te zeggen wat je doet."
Casus overdragen
"Wat ik helaas nog te vaak mis zie gaan is het aantal regisseurs per gezin. De bedoeling was één regisseur per gezin. Maar door het grote aantal casussen moeten gezinnen soms toch overdragen worden. Dat vind ik rot. Is er eindelijk vertrouwen, komt er weer iemand anders. Zelf probeer ik gezinnen tot het einde van het traject te ondersteunen. Ik zou willen dat dit altijd het geval was.”