"Wij helpen achterblijvers om dingen geregeld te krijgen"

Franck Wagemakers is beleidsmedewerker Kennis, Onderzoek en Ontwikkeling en dossierhouder Vermissing bij Slachtofferhulp Nederland.

“Kenmerkend aan een vermissing is de voortdurende onzekerheid. Achterblijvers leven tussen hoop en vrees; je hebt geen idee van het lot van je dierbare. Op verzoek van de overheid ondersteunt Slachtofferhulp Nederland sinds 2012 achterblijvers van vermiste personen – wij hebben daar precies de juiste expertise voor."


Er zijn naar schatting van de politie jaarlijks een paar honderd vermissingen die langer dan drie weken duren. Franck: "Wij staan naast achterblijvers en richten onze ondersteuning op de gevolgen van de verdwijning. We luisteren, zonder oordeel. Mensen in de omgeving kunnen – goedbedoeld – verkeerd reageren met vragen, adviezen, meningen, speculaties, meewarige 






blikken. Het is prettig als iemand je dan vraagt: hoe gaat het met jou? En hoe kan jij het volhouden? We informeren over de impact van een vermissing, bespreken dat familieleden er verschillend mee kunnen omgaan, we organiseren lotgenotencontact en bieden desgewenst media-advisering."

Wettelijke verklaring

"We richten ons ook op de praktische en juridische kant. Want bij een vermissing is het heel moeilijk om dingen geregeld te krijgen; instanties zijn hier vaak niet op ingericht. Voor de wet is een vermiste levend. Je kunt in eerste instantie niks met een levensverzekering. Het huis verkopen is erg lastig, en de vermiste moet bijvoorbeeld nog steeds een ziektekostenverzekering hebben. Dat kost achterblijvers geld, terwijl er vaak ook een inkomen is weggevallen. Maar ze willen ook dat hun dierbare is verzekerd, voor het geval hij terechtkomt."

Ik ben een officieuze ombudsman. Instanties kennen mij en ik heb contactpersonen gevonden met wie ik kan afstemmen."

"Wij helpen achterblijvers om dingen geregeld te krijgen. Zodat de vermiste bijvoorbeeld een premievakantie krijgt en toch verzekerd blijft. Dat is maatwerk, want iedere casus is anders. Ik ben een officieuze ombudsman. Instanties kennen mij en ik heb contactpersonen gevonden met wie ik kan afstemmen. Als ik zo’n verzoek voor een maatwerkoplossing doe, lukt het wel, terwijl een achterblijver zelf niet door het systeem komt. Wij hebben ook voor elkaar gekregen dat je vanaf 2023 na vijf jaar vermissing een wettelijke verklaring van vermissing aan kunt vragen, met dezelfde rechten als bij de huidige verklaring van vermoedelijk overlijden. Zo hoef je je dierbare niet meer dood te laten verklaren. Wij zijn uniek in die rol van belangenbehartiger, het is pionieren. Vermissing is een dierbaar dossier. Je komt zulke schrijnende casussen tegen. Het is heel fijn dat we achterblijvers kunnen ontzorgen.”