Experts inventariseren
1.107 soorten 

in Ledegem en Moorslede

lees meer

Op 10 en 11 juni gingen we op zoek naar zoveel mogelijk planten en dieren in Ledegem en Moorslede. De ambitie was om minstens 1.000 verschillende soorten in kaart te brengen. 55 natuurliefhebbers en -experts van heinde en ver zochten mee tijdens deze 7e editie van de 1000-soortendag in het West-Vlaamse hart. Met succes, want ze brachten maar liefst 1.107 soorten in kaart. Geslaagd met grootste onderscheiding dus! 

De topdrie wordt aangevoerd door deze soorten: planten (288) / nachtvlinders en micro's (187) / kevers (128). Er staan ook enkele zeldzame soorten op de inventarisatielijst zoals smalle weegbreemot (nachtvlinder), walstropijlstaart (nachtvlinder), gele kamille, hulstrotondezwammetje en het boogvlekkapoentje (zie foto boven). Die laatste soort is een kever van amper 1mm groot uit de familie van de lieveheersbeestjes. Een insectenexpert die al jaren meedraait tijdens de 1000-soortendag was al jaren op zoek naar deze zeldzame mini.

Droge zomers eisen hun tol

Tijdens de 1000-soortendag gaven de medewerkers in totaal 3.125 waarnemingen in. Goed voor een aanvulling van 6,6% van de databank ‘waarnemingen.be’ voor wat betreft het grondgebied Ledegem/Moorslede. Deze grootschalige inventarisatie  levert ook een mooie momentopname op van hoe het gesteld is met de biodiversiteit in deze twee gemeenten. De initiatiefnemers (Natuurpunt, Gemeenten Ledegem en Moorslede en Stadlandschap) zijn blij met het eindresultaat maar maken ook enkele kanttekeningen. De soorten zijn er nog wel, maar het vergt steeds meer zoekwerk om ze op te sporen. Bepaalde soorten komen niet meer zo massaal voor als voorheen. Een mogelijke verklaring zoeken de waarnemers in de droge zomers van de voorbije jaren. Een droge zomer betekent minder voedsel voor larven, rupsen, nimfen... zo gaan ze verzwakt de winter in en daardoor hebben ze minder overlevingskansen… gevolg: minder vlinders, spinkhanen… Veel soorten zijn ook afhankelijk van grasland, dat vaak te intensief en te vroeg gemaaid wordt. We moeten daarom nog meer inzetten op extensief en gefaseerd maaibeheer.


Op naar de 8e editie van de 1000-soortendag in juni 2024!

Rapport in detail en sfeerbeelden

Klik op de stippen voor meer foto’s van de 1000-soortendag.