Tom Baert is geen onbekend gezicht in de sector. Als service technieker van Pöttinger kon je hem de voorbije jaren tegen komen op beurzen of in het veld. Maar Tom is ook landbouwer, en heeft een kleinschalig legkippenbedrijf. We gingen in Affligem langs en vroegen hem naar zijn keuze.
“Ik ben zelf landbouwerszoon, maar zette het bedrijf niet direct verder,” begint Tom. “Ik bleef wel in de sector, en koos voor een job in de mechanisatie. Maar het boeren was nooit ver weg. Mijn eigen zoon gaat ook naar de landbouwschool, en ontwikkelde al snel een passie voor dieren. Hij kwam met het idee aan om enkele legkippen te gaan houden. En zo hadden we plots een twintigtal kippen in de tuin.”
Twintig kippen produceren al snel veel meer eieren dan dat een modaal gezin kan verwerken, dus werd er voorzichtig over gegaan op verkoop aan de buren. De lokale eitjes sloegen aan, en al snel kreeg de toom uitbreiding. “Lokale producten vinden altijd klanten, en met de COVID-jaren werd dit nog duidelijker. Van 20 kippen gingen we naar 50 kippen, die onderdak kregen in een zelfbouw mobiele stal. Maar ook met 50 kippen konden we de vraag niet invullen…”
Google brengt raad
Om meer dieren te kunnen huisvesten moest er een andere oplossing komen dan de zelfgebouwde stal. “Ik begon rond te kijken op het internet naar mobiele stallen en andere oplossingen om legkippen te houden,” zegt Tom. “En zo kwam ik bij Wijkamp terecht. Wijkamp is een Nederlandse fabrikant van mobiele kippenkarren, zoals ze ze zelf noemen. Zo’n stal is wel een aanzienlijke investering, dus ik wou niet over één nacht ijs gaan. Maar Stijn van Wijkamp kwam met meer dan de standaard verkooppraatjes. Ik kreeg zeer concrete voorbeelden te zien, met het nodige cijferwerk er bij. En zo werd de keuze toch gemakkelijker dan gedacht.”
Van één naar twee naar..
“We, want de kippen doe ik samen met mijn vrouw, kozen in eerste instantie voor een mobiele stal met ruimte voor 195 biologische leghennen. Maar ook dat was niet genoeg voor de vraag naar lokale eitjes in te vullen. We hebben thuis een automaat staan waarin we rechtstreeks verkopen en via een aantal lokale winkels worden onze eitjes ook verkocht, maar we waren telkens snel uitverkocht. De contacten bij Wijkamp verliepen zo goed, dat we al snel de stap zette naar een tweede stal, deze keer nog groter. In totaal hebben we nu een 500-tal kippen lopen. Maar nog kunnen we de vraag niet bijhouden. Stilaan groeien dan ook de toekomstplannen om door te groeien naar een 900-tal leghennen.”
Alle ruimte
De Wijkamp stallen hebben alles wat de kippen nodig hebben. Het automatisch voer- en drinkwatersysteem moet wekelijks bijgevuld worden, dagelijks moeten de eieren geraapt worden en 1 keer per week wordt de stal verzet in de weide, zodat de kippen vers gras hebben om te scharrelen. “Ik vind ruimte voor de dieren belangrijk,” zegt Tom. “’s Nachts hebben ze in de stal voldoende ruimte om te slapen, maar overdag staan de luiken open en kunnen ze vrij scharrelen in de weide. Nu er ophokplicht geldt omwille van de vogelgriep zijn beide stallen aangesloten op een wintertuin waar de dieren in zagemeel kunnen scharrelen en ontspannen. En dat is deel van het verhaal dat we met Tok Tok Kod'eitje, de naam waaronder we ons eitjes verkopen, brengen. Lokaal, diervriendelijk, gezond.”
Wie meer wil weten over Tok Tok Kod'eitje en de kippen van Tom kan een kijkje nemen op hun facebookpagina. Meer info over de stallen van Wijkamp vind je op hun site.