Woonopgave en woonbehoefte zijn twee termen die vaak door elkaar worden gebruikt, maar die verschillende betekenissen hebben. De woonopgave verwijst naar de hoeveelheid woningen die nodig zijn om te voldoen aan de vraag naar woningen. De woonbehoefte gaat over de specifieke wensen en behoeften van mensen als het gaat om hun woonsituatie.
VISIE WOONTAFEL
Vanuit Lamberink Makelaars en een grote Nederlandse bank is er de gezamenlijke ambitie om bij te dragen aan een kwalitatieve en toegankelijke woningmarkt, waar vraaggericht ontwikkelen de norm is en de woonconsument wordt gehoord. Daarom nemen we je graag mee in diverse mogelijkheden:
• Betaalbaar
• Tijdelijkheid
• Toekomstbestendig wonen
• Alternatieve woonvormen
• Woontafel
BETAALBAAR
Het vinden van een goede en veilige woning, met een laag of midden inkomen, is tegenwoordig een groot probleem. Er moet dus meer betaalbare woningbouw komen. Dit kan op verschillende manieren worden gerealiseerd. Bijvoorbeeld
door het verlagen van de grondprijs, het bieden van koopoplossingen of het kiezen voor bouwtechnieken die goedkoper zijn dan de gebruikelijke standaard, zoals bijvoorbeeld prefab.
TIJDELIJKHEID
Om de drukte op de woningmarkt te verlichten, moet er meer gebouwd gaan worden. Maar ruimtelijke procedures duren lang. De woningbouwplannen van vandaag leiden op zijn vroegst pas over 5 jaar tot nieuwe woningen. Deze doorlooptijd is voor starters en mensen die vandaag met spoed een woning zoeken, vanzelfsprekend te lang. Tijdelijke woningbouw of flexwonen is een oplossing. Deze woonconcepten kunnen snel zorgen voor de benodigde extra woningen. Ook de onzekerheid en de onbekendheid van de toekomst vraagt om meer tijdelijke woningbouw. Het voordeel van tijdelijke woningen is namelijk dat ze flexibiliteit bieden. We kunnen er snel extra woningen mee creëren, maar ze kunnen ook snel verwijderd worden zodra ze niet meer nodig zijn.
TOEKOMSTBESTENDIG WONEN
De vergrijzing en andere invulling van de zorg vragen ook om een andere kijk naar woningen. Toekomstbestendig wonen is het creëren van woningen die voldoen aan de behoeften van de bewoners, nu en in de toekomst. Hierbij kan gedacht worden aan het gemakkelijk toegankelijk maken van de woning en het inrichten van de zorgbehoeften.
ALTERNATIEVE WOONVORMEN
Als reactie op de huidige woningmarkt, demografische ontwikkelingen en veranderende levensstijlen, groeit de vraag naar alternatieve woonvormen. Dit zijn woonvormen die afwijken van de traditionele manieren van bouwen. Voorbeelden zijn collectieve woonvormen (faciliteiten zoals keukens, eetruimtes en wasruimtes worden dan gedeeld) en Tiny Houses (volledig functionerende woningen van 20 tot 40m2). Alternatieve woonvormen bieden een breed scala aan mogelijkheden voor mensen die op zoek zijn naar een meer flexibele, gemeenschapsgerichte, duurzame of avontuurlijke manier van wonen.
WOONTAFEL
Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder. Vanuit die gedachten willen wij graag samen met u en de data & researchafdelingen van onze partners Dynamis, NieuwWonen Nederland en Brainbay de versnellingstafels faciliteren en ondersteunen, waarbij wij alle relevante lokale partijen uitnodigen om te praten over woonbehoeften en vraaggestuurde woonoplossingen. Een mooie manier om samen de hand aan de ploeg te slaan en van woonvisie's woonwijken te maken!