1. Wet flexibel werken

Bij hybride werken is allereerst de Wet flexibel werken (Wfw) van belang. De Wfw geeft werknemers niet alleen het recht de werkgever te verzoeken de arbeidsduur aan te passen. Ook kunnen ze een verzoek doen tot aanpassing van de arbeidsplaats en van de werktijden. Wat betreft het aanpassen van de arbeidsduur, arbeidsplaats of werktijd gelden de volgende voorwaarden:


  • De werknemer moet behoudens onvoorziene omstandigheden minimaal 26 weken in dienst zijn.
  • De werknemer moet de aanvraag ten minste twee maanden voor de beoogde ingangsdatum schriftelijk bij de werkgever indienen.
  • Uit dit verzoek moet onder meer de omvang van de aanpassing blijken, de ingangsdatum en de beoogde spreiding van het aantal uren over de week.
  • Het verzoek hoeft niet gemotiveerd te worden.


Als werkgever moet u vervolgens in overleg treden met uw werknemer over de wens tot aanpassing. Uiterlijk één maand voor de beoogde ingangsdatum moet u schriftelijk op het verzoek reageren.


Let op! Heeft u (langer dan) een jaar geleden een verzoek van uw werknemer om aanpassing van de arbeidsduur, arbeidsplaats of werktijd ingewilligd of afgewezen? Dan mag de werknemer opnieuw zo’n verzoek indienen, tenzij er sprake is van onvoorziene omstandigheden. Uw werknemer moet in principe namelijk een jaar wachten voordat hij/zij opnieuw een aanpassingsverzoek kan indienen.

Aanpassing arbeidsduur en/of werktijd

Een verzoek om aanpassing van de arbeidsduur en/of de werktijd mag u alleen afwijzen op grond van zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen die inwilliging van het verzoek in de weg staan.

Aanpassing arbeidsplaats

Voor de afwijzing van een verzoek om aanpassing van de arbeidsplaats ligt de lat echter minder hoog. Er is alleen een ‘right to ask’ voor uw werknemer en ‘a duty to consider’ voor u als werkgever in de wet opgenomen. Bij een afwijzing van het verzoek moet u wel in overleg treden met de werknemer. Ook moet u de afwijzing van het verzoek schriftelijk motiveren.


U kunt uw beslissing tot aanpassing herzien bij nieuw opgekomen belangen ten aanzien van de arbeidsplaats. Voorafgaand aan de herziening moet u wel met de werknemer het gesprek hierover aangaan. De uiteindelijke herziening van de oorspronkelijke beslissing moet u gemotiveerd en schriftelijk aan de werknemer meedelen.


Let op! Deze bepalingen ten aanzien van de arbeidsplaats, arbeidsduur en werktijd gelden niet voor werkgevers die minder dan tien werknemers in dienst hebben. Ook kan in een cao worden afgeweken van de wet als het gaat om een vermeerdering van de arbeidsduur en/of aanpassing van de arbeidsplaats of werktijd. Heeft de cao hierover niets geregeld of is er geen cao van toepassing? Dan kan de werkgever met schriftelijke overeenstemming van de ondernemingsraad (of personeelsvertegenwoordiging) afwijken van de wet voor een periode van maximaal 5 jaar.


Let op! De Wfw is niet van toepassing op werknemers die de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt.