De vraag naar elektriciteit neemt in Nederland flink toe. We voorzien onze huizen van warmtepompen en laden steeds vaker onze auto’s op met elektriciteit. Tegelijkertijd willen bedrijven verduurzamen en stappen dus steeds meer over op stroom. Waar dit eerst vooral uit gas- en kolencentrales kwam, komt onze elektriciteit nu steeds meer uit wind- en zonneparken verspreid over het hele land én de zee.
Naast de noodzakelijke netuitbreidingen moeten we dus anders met ons elektriciteitsverbruik omgaan. Beter nog, we moeten flexibeler worden in ons verbruik. Flexibel energieverbruik wordt steeds belangrijker door het weersafhankelijke aanbod van elektriciteit. Onze stroom wordt namelijk steeds meer opgewekt met zon en wind en die productie is wisselvallig. Het is dus nuttig dat gebruikers veel stroom afnemen als de productie hoog is. En juist minder afnemen als de wind niet waait en de zon niet schijnt. Dan sluiten aanbod en vraag beter op elkaar aan. Flexibiliteit zorgt er zo voor dat duurzame hulpbronnen beter toereikend kunnen zijn voor de stroomvraag.
Een van de vormen van flexibiliteit die heel belangrijk gaat worden zijn batterijen. Vanuit TenneT zijn batterijen zeer gewenst omdat het praktisch alleskunners zijn voor problemen korter dan een etmaal. Ze zullen ons gaan helpen om perioden met weinig zon en wind te overbruggen. Een ander handig punt is dat batterijen zeer modulair zijn opgebouwd, waardoor ze meerdere diensten tegelijk op één aansluiting kunnen aanbieden en ze bij ongevallen hooguit één module kwijt zijn, ten opzichte van een hele (fossiele) centrale die dan plat ligt. Al met al zijn het dus zeer robuuste systemen die heel veel diensten tegelijk kunnen aanbieden.
Wist je dat?