Het gaat hard in de farmaceutische industrie. We bereiken niet alleen hogere leeftijden maar toen liepen we ook ineens tegen een pandemie aan. Pfizer vormt een van de belangrijkste spelers. Eind 2023 kondigde het aan fors te investeren in capaciteitsuitbreiding. In het Belgische Puurs lanceert het innovatieve geneesmiddelen en daar gaat het nu meer dan een miljard insteken.
Naast uitbreiding van de productiecapaciteit in de plant in Puurs gaat dat naar vergroting van de koelopslag en uitbreiding van de verpakkingsprocessen. In de coronaperiode verdubbelde het bedrijf al het personeelsbestand van 2800 naar 4500 en daar komen er naar verwachting nog eens 250 bij.
Daarmee wil het een van de grootste Europese productie- en verpakkingsfaciliteiten verder uitbouwen. Vlaanderen stimuleert dat om te transformeren tot de BioTech Valley van Europa. Pfizer gaat een Isolator Facility Centre (IFC) bouwen met twee ultramoderne productiemodules voor extra vulcapaciteit. Er komt een flexibel koelhuis met twee verschillende vriesmodules met onafhankelijke temperatuurregulering voor een optimale koude opslag.
En om de capaciteit verder te vergroten, krijgt het verpakkingscentrum in Puurs er 16 verpakkingscabines bij. Dat past in de trend van groei in verpakkingsvolume in de sector. Daarvoor doet ook robotisering zijn intrede. Voor picking en placing bijvoorbeeld. Bovendien blijven ze binnen een bepaald gebied en hoeven ze niet steeds opnieuw ontsmet. Naast dat ze hygiënisch werken, kunnen ze ook automatisch een module naar het juiste ‘maakstation’ in het productieproces schuiven. En dat verhoogt de flexibiliteit en de mogelijkheid tot gepersonaliseerde medicijnen.
Alleen met efficiencyslagen en duurzaamheid kan de sector zich staande houden. Dus zoekt de markt naar alternatieven voor de berg plastic. Denk aan al die blisters. Dat varieert van ecovriendelijk plastic tot aan papier of karton.
En bij het productieproces draait duurzaamheid om het vullen van de capsules, het coaten ervan (soms leidend tot productuitval) tot aan het watergebruik. Het coaten neemt steeds meer toe maar deze extra processtap levert soms kwaliteitsverlies op. Denk aan kleur of barstjes in coating of pillen. Hier zoeken de makers naar automatische systemen met veel kwaliteitsdata.
En dan natuurlijk de pomp in het productieproces zelf. We verklapten het in de inleiding al een beetje: in de farmacie moet een pomp zorgen voor een constante flowrate, een lage wrijving en weinig tot geen pulsatie. Tel daarbij op dat er geen temperatuursverandering mag optreden en dat ze het liefst voor een aseptisch en abrasiefvrij pompproces zorgen.
Door de pompkoppen uit te voeren in 316L RVS, lenen ze zich voor CIP/SIP en kunnen ze hogere drukken aan dan single-used-varianten. Geïntegreerde procesbesturing zorgt met data uit flow- en druksensoren voor regeling naar de ingestelde parameters.